Gran Canaria wordt steeds vaker genoemd als vakantiebestemming. Meestal wordt er dan gedacht aan een zonvakantie en lekker luieren bij het strand. Wat Gran Canaria dan nog verder te bieden heeft? Naast de bekende plekken, zoals Dunas de Maspalomas en Puerto de Mogán, heeft Gran Canaria nog veel meer moois! In dit bericht neem ik jullie mee naar dé hidden gems van Gran Canaria.

1. Cactualdea Park, San Nicolas

Het Cactualdea Park is ’s werelds grootste cactuspark. Puur het woord ‘cactuspark’ doet het park niet genoeg eer aan vind ik. Naast een gigantische hoeveelheid cactussen vind je in het Cactualdea Park namelijk ook de geschiedenis van Gran Canaria terug. Zo kan je zien hoe mensen vroeger in de grotten leefden, is er een mini amfitheater en zijn er eenden, duiven en ezels die je mag voeren. Het eten voor de dieren koop je voor €1,- bij de ingang van het park. Er is zo ontzettend veel te zien, dat het Cactualdea Park leuk is voor jong en oud!

Het Cactualdea Park is op het eerste gezicht niet uitnodigend. En je zal dan ook niet denken dat juist dit park een echte hidden gem van Gran Canaria is. De eerste keer dat ik langs dit park reed, trok het niet genoeg mijn aandacht om naar binnen te gaan. Met de belofte dat het ‘het grootste cactuspark ter wereld is’, waagde ik het de laatste keer dat ik in Gran Canaria was er wel op om naar binnen te gaan. In het park viel ik van de ene verbazing in de andere. Deze hidden gem van Gran Canaria is absoluut het bezoeken waard! Daarnaast is de route erheen (GC-200) ook echt prachtig om te rijden en is het dus geen straf om naar het Cactualdea Park te rijden.

Volwassenen betalen €6,50 voor de entree, kinderen tussen de 9 en 14 jaar oud €3,50 en de jongere kinderen zijn zelfs gratis.

2. Pico de Bandama

Een andere hidden gem van Gran Canaria is de Pico de Bandama. Dat is een krater van een dode vulkaan die zich bevindt in het Noordoosten van Gran Canaria. Als je bij de krater aan komt rijden, zijn er twee erg leuke dingen op te doen. Je kan een wandeling maken in de krater of je kan de heuvel, gelegen aan de Pico de Bandama, oprijden zodat je een prachtig uitzicht hebt over de krater. Zelf ben ik eerst de heuvel op gereden en ben ik daarna de krater in gewandeld. Als je eerst de heuvel oprijdt, kijk dan als je zelf aan het stuur zit niet naar het uitzicht op de krater. Dit kan vrij duizelingwekkend zijn aangezien de diepte niet goed in te schatten is. Boven op de heuvel vind je een klein huisje, met wat informatie over de krater en de omgeving. 

Als je de wandeling wilt gaan doen, parkeer je auto dan in de buurt van het restaurant Los Geranios. Wanneer je tussen de huizen doorloopt, kom je bij een hek aan. Dit is het beginpunt van je wandeling! Verdwalen kan niet in deze krater. Wanneer je het pad volgt, kom je vanzelf een uitzichtpunt tegen. Je kan nog verder de krater in wandelen, zelfs helemaal tot de bodem. Blijf hiervoor gewoon het pad volgen. Onderin de krater vind je een huisje, dat toen ik er was (2016) nog bewoond was door een oude man. Houd er wel rekening mee dat je dezelfde weg terug moet lopen en je op de terugweg dus alleen maar bergopwaarts loopt! De gehele wandeling (naar beneden en weer naar boven) duurt ongeveer 3 uur. Uiteindelijk heb je hier dus twee hidden gems: het uitzicht op de Pico de Bandama én de wandeling erin, waardoor je met andere ogen naar de Pico de Bandama gaat kijken. 

hidden gem van Gran Canaria

3. Bakkerij Dulceria Nublo, Tejeda

Heb je trek in ambachtelijkebroodjes, gebak of andere zoete lekkernijen? Ga dan vooral naar bakkerij Dulceria Nublo in Tejeda. Deze bakkerij is echt een begrip op Gran Canaria, maar voor de toerist nog een absolute hidden gem van Gran Canaria. Wanneer je Tejeda in wandelt, kan je Dulceria Nublo bijna niet over het hoofd zien. Het is het drukstbezochte pand van de straat, waar je continue mensen in en uit ziet lopen. Eenmaal binnen moet je een nummertje trekken voordat je je lekkernijen kan gaan uitzoeken. Vergeet dit niet! Anders word je namelijk niet geholpen. Ik kwam hier pas achter nadat ik al 5 minuten in de bakkerij had gestaan.

Eenmaal aan de beurt kun je kiezen uit al het lekkers dat Dulceria Nublo je te bieden heeft. Dit zal je wel puur moeten doen op basis van wat je ziet, want ze spreken er alleen Spaans en de uitleg bij de lekkernijen zijn ook in het Spaans. Wat alleen maar bijdraagt aan de beleving natuurlijk. Ook al is Dulceria Nublo één van de beste bakkerijen van Gran Canaria, duur is hij absoluut niet. Zelf was ik hier namelijk bang voor, dus heb ik slechts twee Palmier gebakjes (een soort grote krakeling van deeg) met een vulling gekocht. Dit kostte me maar €1,- per stuk! Als je hier bent, neem dan vooral dus ook wat mee voor onderweg.

Tejeda ligt in het centrale gedeelte van Gran Canaria. Door de grote afstand van de kust zal je hier niet per toeval komen. Combineer je trip naar Tejeda en dus Dulceria Nublo vooral met andere bezienswaardigheden op je route. Een tip: combineer deze bezienswaardigheid met de bezienswaardigheden die je ziet op de route van het stuwmeer naar het strand. Naast Dulceria Nublo is het dorpje Tejeda ook zeker erg leuk om doorheen te lopen en zijn de uitzichten op Roque Bentayga zeker de moeite waard.

4. Barranco de Barafonso

Dit is één van de plekken die ik zelf ook pas tijdens mijn laatste vakantie naar Gran Canaria gevonden heb en letterlijk en figuurlijk een hidden gem van Gran Canaria is. Barranco de Barafonso is een kleine canyon in het oosten van Gran Canaria. De canyon is slechts 250 meter lang, maar daardoor absoluut niet minder mooi. De Barranco de Barafonso heeft prachtige rood/okerkleurige gebogen muren. Het is de Antelope Canyon van Gran Canaria (natuurlijk wel een stuk kleiner). Voor het bezoeken van de canyon, inclusief foto’s maken en de ingang vinden, ben ik ongeveer 1,5 uur kwijt geweest.

Deze hidden gem op Gran Canaria vinden was nog een flinke uitdaging, aangezien de Barranco de Barafonso nergens aangegeven staat. Daarom zal ik het zo duidelijk mogelijk proberen uit te leggen. De canyon bevindt zich bij de GC-550, tussen Aguïmes en Temisas. Wanneer je vanuit Aguïmes komt aanrijden is er net voor de bocht, aan de rechter kant van de weg, plaats om twee auto’s te parkeren. Als hier al auto’s staan moet je een klein stukje voorbij de canyon rijden en kom je daarna een plek tegen waar aan de rechterkant van de weg betonnen platen zijn neergelegd. Hier kan je parkeren. Wees daarna wel voorzichtig als je weer terugloopt naar de Barranco de Barafonso, aangezien je wel op de weg loopt.

Leestip: 3 supermooie plekken op Fuerteventura

Aan het begin van de bocht (wanneer je vanuit Aguïmes komt) moet je over de vangrail klimmen. Vanaf hier gaat er een steil pad naar beneden, richting de tunnel. Als je eenmaal beneden bent, loop dan door de tunnel. Hier begint de Barranco de Barafonso! Hoe verder je de canyon in loopt, des te meer je ook echt het gevoel krijgt van een canyon. Loop dus vooral door tot het einde. De terugweg is exact hetzelfde, je loopt dus heen en terug via dezelfde route.

Deze bezienswaardigheid is overigens perfect te combineren met de route langs cultuur en natuur die langs Aguïmes gaat.

hidden gem van Gran Canaria

5. Teror

Teror is een dorp in het noorden van het binnenland van Gran Canaria, die je echt niet wilt missen tijdens je vakantie. De plaats staat vooral bekend om zijn authentieke architectuur, met gekleurde huizen en houten balkons. Wanneer je Teror bezoekt zal je al snel op het centrale plein uitkomen, waar je een prachtige kerk , een gigantische boom en een prachtig zicht op de meest bekende en gekleurde straat van Teror: Calle Real de la Plaza vindt.

Wat Teror een echte hidden gem van Gran Canaria maakt, is de markt die op zondag plaatsvindt. Als je van lokale markten houdt, ga dan vooral naar Teror op zondag. Op zondag staat hier namelijk de oudste markt van Gran Canaria. Er staan een aantal ‘standaard’ souvernir kraampjes, maar merendeel van de kramen bestaan uit drinken en vooral heerlijk eten! Daarnaast wordt er vaak ook nog muziek gespeeld. Mocht je dus van een lekkere hap, veel gezelligheid en cultuur houden, dan zit je bij deze markt helemaal goed.

Zorg wel dat je contant geld op zak hebt, je kan namelijk alleen met cash betalen op de markt en bij de parkeergarage. Mocht je geen contact geld bij je hebben, geen probleem, er is een pinautomaat in het centrum van Teror (in de Calle Real de la Plaza). Hier ben ik zelf ook achtergekomen, na dus geen contact geld op zak te hebben.

hidden gem van Gran Canaria

6. Molino de Viento, Mogán

Wanneer je in de buurt bent van Mogán, dan is de Molino de Viento zeker een leuke tussenstop. Wanneer je vanaf Puerto de Mogán over de GC-200 rijdt richting Mogán, kom je automatisch hier langs. De Molino de Viento is, zoals de naam al een beetje doet vermoeden, een (typisch Nederlandse) molen.

Het leuke aan deze hidden gem van Gran Canaria is dat je de molen ook echt in kan en het kost je helemaal niks. Als je twee trappen omhoog loopt, kom je bij het niet meer werkende maaldek en kan je door de kleine raampjes het uitzicht over de vallei zien. Loop nadat je de molen in bent geweest ook vooral nog een rondje om de molen heen. Hier vind je een kleine cactustuin met spullen in een gigantisch formaat. Zo staat er bijvoorbeeld een reusachtig grote eettafel, strijkijzer en een fornuis. Wat absoluut van toegevoegde waarde is van deze hidden gem van Gran Canaria.

Mocht je dus in de buurt zijn van de Molino de Viento, stop er zeker! Een tussenstop bij deze hidden gem kan je bijvoorbeeld perfect combineren met de route van het stuwmeer naar het strand of met een trip naar het Cactualdea park.

hidden gem van Gran Canaria

7. La Fortaleza

La Fortaleza is een archeologische vindplaats met grotten waar het oorspronkelijke volk nog geleefd heeft, die je kosteloos kunt bezoeken. Deze vindplaats ligt in het binnenland van het zuidoosten van Gran Canaria en zul je tegenkomen wanneer je over de GC-65 rijdt. Wanneer je van de GC-65 af gaat en richting deze vindplaats rijdt, zul je eerst langs het museum komen. Deze kun je ook bezoeken voor €4,-. Zelf heb ik dit niet gedaan en ben ik direct doorgereden naar de archeologische vindplaats van La Fortaleza. Om hier te komen, rij je voorbij het museum alsmaar rechtdoor waarbij je uiteindelijk lichtelijk omhoog rijdt. Na een scherpe bocht naar links kom je op een onverhard parkeerterrein terecht. Hier kun je je auto neerzetten.

Leestip: de leukste babymoon bestemmingen

Let hierbij wel goed op dat je al je belangrijke spullen meeneemt uit je auto. Het is er vaak erg rustig en er is geen bewaking. Direct voor de parkeerplaats zie je La Fortaleza. En aan de voet van deze vindplaats staan een aantal informatieborden die je meer uitleg geven over de vindplaats. Als je de trappen volgt naar boven kom je in één van de grotten uit, waarbij je vervolgens een prachtig uitzicht hebt over de vallei. Er valt genoeg te ontdekken, te zien en te klauteren bij La Fortaleza.

Na de wandeling zul je vast honger hebben. Rij dan weer terug richting het museum, wat overigens ook de weg terug is en stop bij het restaurant wat je net na het museum tegenkomt: El Alpendre de Félix. Hier kan je overheerlijke tapas eten!

hidden gem van Gran Canaria
hidden gem van Gran Canaria

Welke van deze hidden gems van Gran Canaria wil jij graag gaan bezoeken?