Terwijl ik werk aan een blog over een fantastisch verblijf in Sri Lanka licht mijn smartphone zo ongeveer iedere paar minuten op met een nieuwe update over de huidige situatie. Die blog maak ik straks wel af. Eerst moet ik even reageren op de nieuwe ontwikkelingen, die elkaar snel op blijven volgen. Want ik vind het vreemd voelen om nu over Sri Lanka door te schrijven, terwijl dat land compleet op slot gaat. En nog zoveel andere landen op slot gaan, grenzen sluiten, vluchten geannuleerd worden, reizigers vast komen te zitten, in quarantaine moeten en er een streep gaat door heel veel reisplannen.

De huidige situatie blijft veranderen

Wie had er ooit gedacht dat er zo’n gezondheidscrisis zou ontstaan. In Europa, in ons eigen land nota bene. Ik in ieder geval niet. Normaliter ben ik behoorlijk nuchter, maar de ernst en realiteit van deze crisis is niet te ontkennen. Alleen al even praktisch in ons gezin. Remco werkt thuis, wat bijzonder is voor een accountmanager die normaal juist de hort op is. Mats is al een paar dagen thuis van het kinderdagverblijf vanwege een snotneus, wat anders geen probleem zou zijn. En mijn lieve moeder heb ik al meer dan een week niet durven bezoeken uit voorzorg. Zij behoort namelijk tot de kwetsbare doelgroep en moet echt niet ziek worden. Het zijn echt even andere tijden.

Ik leef ontzettend mee met alle mensen waarvan de reisplannen compleet verstoord worden. De reis waar je al zo lang van droomde. En waar je waarschijnlijk maanden hard voor hebt gespaard. Je huwelijksreis (of zelfs je hele bruiloft) die niet door kan gaan. Of die onwijs toffe reis waar nu abrupt een bizar einde aan komt, omdat je een land uit moet. Het zijn allemaal persoonlijke wensen en dromen die flink verstoord worden. En dat is nooit leuk. Zeker niet als je er ook nog eens geld door verloren bent, omdat een verzekering het verlies misschien niet dekt.

TIP: Wil je meer weten over de huidige situatie en je vakantie? Ik las een hele fijne blog van Denise van Follow my Footprints waarin ze een heleboel nuttige informatie op een rij heeft gezet.

Ook de reisbranche zelf lijdt enorm onder de huidige crisis. Wat zullen de medewerkers in die branche druk zijn met alle ontwikkelingen, telefoontjes en mailtjes van reizigers, annuleringen en onzekerheden. En wat een financieel verlies zal er komen. De gevolgen zijn nog niet te overzien, maar ik vrees er wel voor.

Mijn reisplannen gewijzigd

Voor mij betekent de huidige situayie dat ik volgend weekend niet naar het Roompot huisje in Cochem ga. De Roompot is gewoon open, laat ze me per mail weten. Met de huidige stand van zaken voel ik me toch niet senang om erheen te gaan. Bovendien, wat moet ik gaan doen in een stad of land waar alles dicht is? (Update 20-3: inmiddels heb ik kosteloos kunnen verzetten naar later dit jaar, en een mooi park aan de Nederlandse kust uitgekozen.)

Verder heb ik nog een heleboel andere reisplannen. Weet je, dat komt wel weer. Ik zie wel wat er wel en niet door kan gaan. De ontwikkelingen volgen elkaar nu zo snel op. Daarom probeer ik me daar dan maar niet te druk om te maken. Het is wat het is. Eerst de gevolgen hier thuis en op het werk maar eens overzien. Ik werk als HR adviseur bij een werkgever in de zorg en kan je vertellen dat het enorm druk is.

Wat kun je de komende weken van Reismuts verwachten?

Dit moest ik even met je delen. Nu voelt het weer ok om berichten over fantastische bestemmingen te schrijven en met je te delen. Dus dat ga ik nu ook weer doen. Op Instagram was ik wat terughoudend met het delen van foto’s, maar ook daar zal ik weer wat actiever gaan posten. Zodat er voldoende reisinspiratie vloeit voor wanneer we weer veilig en fijn op reis kunnen. Ik heb de beste reistijd van een heleboel landen alvast voor je op een rij gezet.

Dat ik er niet over schrijf, wil natuurlijk niet zeggen dat ik niet ook denk aan alle gevolgen van de huidige situatie voor de mensen die er ziek door zijn en/of andere nadelen van ervaren. Vanuit Reismuts heb ik voor een reisgerelateerde insteek van dit bericht gekozen, zonder de intentie anderen te passeren of negeren.