fbpx
Nederland

Terug naar het Land van Ooit

 • 15 oktober 2015

Jarenlang ging menig kinderhart sneller kloppen in het land van graaf en gravin van Ooit. Bij de grens werd je verwelkomt met de ‘Ooit groet’ en kinderen waren er de baas. Acteurs speelden personages uit het verhaal en gaven kinderen een onvergetelijke dag.

In 2007 ging het park failliet. De deuren gingen op slot en het terrein in de verkoop. Stilletjes aan verdwenen de Reuzen, Sap, Kloontje, de Luie Lakei en alle andere figuren.

poort

Sinds dit jaar werd het park weer opengesteld. De natuur heeft terrein veroverd. Zo is de houten arena overwoekerd met klimop.

vast
arena

Maar nog steeds ademen delen er de sfeer van de ooit glorieuze Ooit tijd. Het roze kasteel steekt nog majestueus boven de boomtoppen uit. Het leger van Napoleon staat nog immer bevroren in de vijver bij Waterloo alsof de tijd stil is blijven staan.

roze kasteel
waterloo1

En zo is een prachtig wandelgebied ontstaan. Twee weken terug bracht ik er een stralende zondagmiddag door en dat leverde een leuke middag en mooie plaatjes op. De enige bewoners van het park die ik tegen kwam, zijn de kikkers die vrolijk rond springen. En de wind door de bomen… of is het misschien toch Stor de Bostor die je nog hoort jammeren…

kikker
bos

Het park vind je onder de naam Poort van Heusden. Je auto parkeer je op het industrieterrein en de toegang is gratis. Behalve bij evenementen, zoals de vlooienmarkt twee weken terug. Maar bijkomend voordeel, het roze kasteel heeft dan haar deuren open.

brug
weide

Ben jij wel eens in het land van Ooit geweest?

18 Reacties

 • Lotte - scratchingmymap

  He wat leuk! Ik wist niet dat het opnieuw geopend was, die ga ik onthouden 🙂

  Beantwoord
  • Reismuts

   Zeker doen hoor! Het staat nog steeds te koop, dus hoe lang het open blijft is niet bekend. In het roze kasteel wonen mensen anti kraak

   Beantwoord
 • Linda | One Day Trip

  ‘Hallo ik ben Kloontje, en ik ben al vijf jaar. Ik lust heel veel ijsjes, en ik eet ze door mekaar!’.
  Ik vond Land van Ooit echt geniaal. Ben er een keer met schoolreisje naartoe geweest. Wist niet dat je het park nu gewoon kan bezoeken! Moest even googlen waar het zit, maar valt wel mee hoe ver voor mij. Ga hem onthouden!

  Beantwoord
  • Reismuts

   Zo, jij hebt echt een goed geheugen! Hahah! Het is bij mij om de hoek, dus dan zeker kop koffie komen doen!

   Beantwoord
   • Linda | One Day Trip

    Hahah, jaa bizar wat voor dingen je soms onthoud he? Zal ik zeker doen, maar wel pas over een paar maanden 😉

    Beantwoord
 • Suus

  Oh wat ontzettend leuk. Ik las het al in het dorpskrantje bij mijn ouders (Loon op Zand) en ik wil er zeker eens gaan kijken. Bedankt voor je verslag!

  Beantwoord
 • Vincent

  Betekent dit ook dat ik mijn Ooitgeld weer kan gaan uitgeven? Haha 🙂

  Beantwoord
 • Sabine

  Wat onwijs leuk! Ik ben er zeker wel eens geweest maar kan me er eigenlijk maar weinig van herinneren. Ik wist eigenlijk niet eens dat het failliet was hahaha. Echt mooie foto´s heb je er van gemaakt!

  Beantwoord
  • Reismuts

   Dank je! Ik kon me er ook niet veel van herinneren, maar de beelden van vroeger kwamen er wel weer deels terug

   Beantwoord
 • Sheelagh

  OMG! Het Land van Ooit! Ik ben er minimaal 5 x geweest vroeger, vond het zo leuk! Thanks voor de top joh, ik ga zeker eens kijken!

  Beantwoord
 • ivonne

  Ik ben hier één keer op schoolreisje geweest als juf met mijn eigen klas. Stelde er me niet zo veel van voor maar wat bleek het leuk te zijn. Niet veel later hoorde ik dat ze moesten sluiten, zo jammer! Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren met het Land van Ooit!

  Beantwoord
  • Reismuts

   Ik ben ook heel benieuwd! Eigenlijk hoop ik dat het open blijft zoals het nu is. Een pretpark als de Efteling om de hoek zou denk ik te grote concurrentie zijn om weer te openen als park.

   Beantwoord
 • Pieter

  Ook wij hebben met onze kinderen destijds het Land van Ooit bezocht. Was beslist onder de indruk van de Taminiau’s mbt de schier oneindige fantasieën welke men in het park had ingebracht. Vindingrijke ideeen, namen, figuren etc. En soms ook voor de hand liggende. Een ‘Ooito’ bijvoorbeeld! Iedereen kan het bedenken maar ‘je-moet-er-maar-opkomen’

  Toch vondt ik de locatie zoals dit park minder geschikt. Ook het ‘gebruiken’ van een viadukt buiten het park om daar in meerdere talen ‘tot ziens’ op te schilderen zou mijn keuze niet zijn.

  Opvallend trouwens dat er in Drunen al op recreatief ‘veel is verdwenen’. Autotron, de bekende Camping De Klinkaert is opgeheven en – kortstondig- nog even in het bezit geweest van het Land van Ooit onder de naam Camping Ridderspoor. Maar ook alweer snel gesloten.

  Kortom het lukt niet zo erg in Drunen op dit gebied. Onlangs het voormalige Land van Ooit bezocht. Krijgt dan een beetje een mysterieus karakter. Er zijn nog enkele herkenbare resten aanwezig. Voorbij !!!

  Beantwoord
 • Pieter

  Dank voor een reactie als ‘mooi beschreven’. Al is het al weer ‘verder-in-de-tijd’ nog zomaar iets. Noem mezelf geen urbexer maar bezoek graag ‘alles’ wat niet meer in aktieve vorm bestaat. Veelal is dit een gevolg van bezoeken uit de aktieve perioden.

  In tegenstelling tot het – best wel bekende en ‘ooit’ populaire – Land van Ooit sluit er ook wel eens een park waar weinigen bekend mee waren. Misschien is hier meteen de reden van opheffing verklaard. In Hosingen Groothertogdom Luxemburg was er van 1970 tot 1984 het Wildpark Hosingen. Werd ook wel Parc-a-Gibier genoemd.

  Aanvankelijk slechts een wildpark maar in 1977 uitgebreid met een aantal populaire attrakties zodat de aanduiding pretpark werd toegevoegd. Beweegredenen hiertoe was het aantrekken van meer bezoekers. Toch is het park – min of meer met stille trom – in 1984 dichtgegaan.

  Merkwaardig genoeg is er niets meer van terug te vinden aan fotomateriaal en redenen van sluiting. Nog enkele jaren heeft het park er verlaten bij gelegen maar er is kennelijk nooit aan urbexing gedaan terwijl je er ‘zo in kon’. Zo heb ik zelf wat ‘foto’s geschoten van de vervallen rutschbahn, monorail etcetera. Deels notabene nog intakt.

  Het ging in mijn optiek hier toch ook beslist om een mooi uitgestrekt park. Veel zoektochten van mij naar verder foto-materiaal en het verhaal ‘achter-de-sluiting’ heeft niets opgeleverd. …Geheimzinnig mysterieus… ??!!

  De kontrasten zijn groot. In Luxemburg maalt er desgevraagd klaarblijkelijk niemand om dat dit park verdwenen is. (Het Groothertogdom heeft voor kinderen toch al niet zoveel te bieden. Pracht land hoor; natuurschoon volop maar hoe vermaak je de kinderen).

  Genoemde kontrasten. In ons Holland is beslist geen gebrek aan pretparken. Daarom zo verwonderlijk – maar ook mooi ! – dat een voormalig Land van Ooit bij velen nog steeds leeft ! Kennelijk, al is het dan tijdelijk geweest, heeft dit bijzondere park in een behoefte voorzien !!!

  Beantwoord

Laat een reactie achter

Volg deze blog

Get every new post delivered right to your inbox.