Een dagje naar een museum met je gezin is niet alleen een leuk uitje, het is vaak ook erg leerzaam. En op een spelende manier leren kinderen ook nog eens lekker makkelijk. Na een dagje plezier in een museum kom je thuis met leuke herinneringen en een berg nieuwe kennis. Zo’n bezoek kan al prima met een kind in de peuterleeftijd. Mijn kinderen zijn in die periode super nieuwsgierig naar vanalles. En, een dik voordeel, er zijn best wat musea die nog gratis entree bieden tot en met drie jaar en jonger. Zo neem je je peuter gratis naar het museum mee. Lekker budgetvriendelijk. Ik heb een lijstje van 12 x museum met gratis entree tot en met drie jaar voor je gemaakt.

Natuurmuseum Brabant – Tilburg

Dit mooie museum biedt gratis toegang voor kinderen tot en met 3 jaar. Het heeft interactieve tentoonstellingen over de natuur, waar kinderen kunnen leren en spelen. En op de bovenste verdieping vind je een hele leuke Kikker en zijn vriendjes afdeling. Het is een van mijn favorieten. En tegenover het station, dus je kunt er een leuk ritje met de trein naar maken. Of een van de andere leuke uitjes met kinderen in Tilburg combineren.

Spoorwegmuseum – Utrecht

Dit museum is gewijd aan de geschiedenis van de spoorwegen in Nederland. Het heeft een speciale ‘Spoorwegmuseum voor de kleintjes’ met interactieve tentoonstellingen en speelmogelijkheden voor jonge kinderen. Kinderen tot en met 3 jaar hebben gratis toegang. Extra tip: ga er met de trein heen! Peuters rijden ook daar gratis in mee.

Familiepretpark Mini Mundi – Middelburg

Hoewel niet strikt een museum, biedt Mini Mundi een scala aan attracties en activiteiten gericht op jonge kinderen, inclusief een miniatuurpark, een speeltuin en een binnenspeeltuin. Daarom wil ik hem toch als tip noemen in dit overzicht met musea met gratis entree voor peuters. Kinderen tot en met 3 jaar hebben namelijk gratis toegang tot het park.

Maritiem Museum – Rotterdam

Dit museum biedt verschillende tentoonstellingen en activiteiten gerelateerd aan de maritieme geschiedenis van Nederland. Logisch dat dit in de prachtige havenstad Rotterdam is gevestigd. Het heeft ook een speciale ‘Professor Plons’-ruimte voor jonge kinderen. Kinderen tot en met 3 jaar hebben gratis toegang. En naderhand kun je je dagje uit, of zelfs weekend weg met kind, compleet maken met een van de andere leuke uitjes in Rotterdam.

Openluchtmuseum – Arnhem

Hier zie je hoe er vroeger geleefd werd. Hoewel dit museum voornamelijk gericht is op het tonen van historische gebouwen en ambachten, biedt het ook verschillende activiteiten voor jonge kinderen, zoals een kinderboerderij en een speeltuin. Kinderen tot en met 3 jaar hebben gratis toegang.

Van Gogh Museum – Amsterdam

Hoewel niet specifiek gericht op jonge kinderen, biedt het Van Gogh Museum diverse activiteiten en workshops die geschikt zijn voor alle leeftijden. Dit musem geeft gratis entree voor kinderen tot en met drie jaar, em zelfs tot en met 17 jaar! Ik vind het een extra leuk museum voor peuters die graag tekenen en creatief bezig zijn.

Kinderboerderij en Natuurmuseum De Buitenplaats – Eelde

Dit museum combineert een kinderboerderij met een natuurmuseum waar kinderen kunnen leren over dieren en de natuur. Kan je peuter zijn of haar aandacht er niet genoeg bij houden, dan kun je altijd nog extra plezier in de kinderboerderij vinden. Toegang is gratis voor kinderen tot en met 3 jaar.

Zuiderzeemuseum – Enkhuizen

Dit openluchtmuseum toont het leven rond de voormalige Zuiderzee en biedt verschillende activiteiten en demonstraties. Het is erg leuk voor peuters die graag aan zee zijn en daar interesse in tonen. Kinderen tot en met 3 jaar hebben gratis toegang.

Museum Volkenkunde – Leiden

Dit museum richt zich op culturen over de hele wereld en biedt diverse activiteiten en tentoonstellingen die interessant kunnen zijn voor jonge kinderen. Kinderen tot en met 3 jaar hebben gratis toegang.

Bezoekerscentrum De Kennemerduinen – Overveen

Dit centrum bevindt zich in het prachtige duingebied van Kennemerland en biedt educatieve tentoonstellingen en activiteiten over de natuur en het milieu. Een super leuk uitje voor de natuurliefhebbende peuters! Overigens vind je deze kleine musea opstellingen in meerdere bezoekerscentra, zoals bij de Oisterwijkse bossen en vennen. Toegang is gratis voor kinderen tot en met 3 jaar.

Science Centre Delft – Delft

Dit museum is gericht op wetenschap en technologie en biedt interactieve tentoonstellingen en boeiende experimenten. Het is een leuke en leerzame plek voor kinderen om te verkennen. Kinderen tot en met 3 jaar hebben gratis toegang.

Museum Veere – Veere

Dit museum bevindt zich in het historische stadje Veere en biedt tentoonstellingen over de geschiedenis van de stad en de regio. Het is niet zo’n bijzonder museum waar je het land door rijdt om te bezoeken, maar het is wel een leuke combinatie met bijvoorbeeld een vakantie in de buurt. Kinderen tot en met 3 jaar hebben gratis toegang.

Al deze tips zijn een museum met gratis entree tot en met drie jaar. Check voor je gaat de websites van deze musea voor actuele informatie over openingstijden, tentoonstellingen en eventuele wijzigingen in het beleid met betrekking tot toegangsprijzen voor jonge kinderen. Ook kun je vaak online al kaartjes kopen, soms zelfs met korting.