Voor een weekendje weg denk je vaak aan bekende steden zoals Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Maar het zijn vaak juist de kleinere steden die je echt verrassen. Of een hele streek! Zo zit dat ook met de Streek van Verrassingen, waar ik Leiden en Katwijk bezocht. Leiden is vooral bekend als studentenstad. Maar wist je bijvoorbeeld dat Rembrandt geboren en getogen in Leiden is? Tijdens ons weekend in de Streek van Verrassingen ontdekte ik veel leuke plekken en interessante weetjes over Leiden. Leiden ligt werkelijk in een streek vol verrassingen!

De Streek van Verrassingen is de regio van Leiden, Katwijk, Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leiderdorp. Laat ik beginnen met te vertellen over Leiden, de grootste stad in deze streek. Waar meer dan genoeg te doen is voor een dagje uit in Leiden of een heel weekend in Leiden!

Streek van Verrassingen: Leiden

De oorsprong van Leiden gaat terug tot de 9e eeuw. Destijds is de plek voor Leiden strategisch goed gekozen, daar waar de Oude en Nieuwe Rijn samenvloeien. De nederzetting kreeg stadsrechten en bloeide verder op. In de 15e eeuw was Leiden de grootste stad van Holland. In de tijd van Willem van Oranje kreeg de stad de eerste universiteit van Nederland. En Leiden groeide en floreerde verder. In de Gouden Eeuw was ze op Amsterdam na de grootste stad van het land. Door de eeuwen heen werd Leiden belegerd, bevrijd, ze groeide, ze kromp en de geschiedenis liet haar sporen na. Zoveel sporen dat er altijd iets nieuws te ontdekken is tijdens een dagje of weekend Leiden.

weekend Leiden Streek van Verrassingen
weekend Leiden Streek van Verrassingen

De stad Leiden heeft een heleboel unieke eigenschappen. Zo heeft de stad dus de oudste universiteit van Nederland. De universitaire sterrenwacht is zelfs de oudste ter wereld. De Hortus botanicus is ook de oudste ter wereld in zijn soort. Verder is Leiden de stad met de meeste musea op loopafstand van elkaar. Erg handig voor een dagje of weekend Leiden!

Een weekend Leiden in de voetsporen van Rembrandt

Er is zoveel te zien en te doen in Leiden dat het onmogelijk allemaal in één weekend past, laat staan in één dag. Tijdens mijn weekend in de Streek van Verrassingen stond mijn bezoek aan Leiden vooral in het teken van de jonge Rembrandt. Je weet wel, de kunstschilder van De Nachtwacht. Ook al is kunst geen bijzondere interesse van je, dit boeit je ongetwijfeld. Rembrandt schijnt zo’n driehonderd schilderijen en wel tweeduizend tekeningen gemaakt te hebben. Hij wordt gezien als één van de voornaamste Europese kunstenaars en Meester in Nederland. Super indrukwekkend. En dat is dus allemaal in het mooie Leiden begonnen.

Een van de manieren om de sporen van Rembrandt in Leiden te volgen is met de stadswandeling Leiden: Rembrandt route. Deze route staat uitvoerig in een boekje beschreven en is bij de VVV Leiden te koop. Ik vond het erg leuk deze wandeling te maken. Door de informatie uit het boekje weet je de betekenis en geschiedenis achter de 24 plekken van de Rembrandt route. In totaal doe je er ongeveer twee uur over.

weekend Leiden Streek van Verrassingen

Rembrandt van Rijn is geboren in Leiden. Het oorspronkelijke huis staat er niet meer. Wel is er een gevelsteen op een gevel aangebracht waar het huis in 1606 gestaan moet hebben. Jonge Rembrandt ging in Leiden naar school, namelijk naar de Latijnse school. De school is er nog steeds. Wanneer je op de begane grond bij de Young Rembrandt School door de ruit naar binnen gluurt, word je op een digitale manier door Rembrandt geschetst. Erg leuk!

Dagje uit in Leiden: een stadswandeling

Via de Rembrandt route loop je langs plekken die er in de tijd van Rembrandt ook waren. Zo leer je tegelijkertijd veel over de geschiedenis van de stad Leiden zelf. Je wandelt bijvoorbeeld langs het Galgewater waar misdadigers vroeger na berechting werden opgehangen. De link naar Rembrandt is dat zijn eerste leerling er atelier hield. Dus ook als je niet bijzonder geïnteresseerd bent in Rembrandt, is de wandeling boeiend en leuk. Er zijn trouwens ook andere wandelroutes verkrijgbaar, zoals de Pilgrims route en de Hofjes route.

Verder vond ik het een genot voor het oog en voor de camera om door Leiden te wandelen. Het oude centrum van Leiden is bijzonder goed bewaard gebleven. Het straatplan is in de afgelopen 400 jaar nauwelijks veranderd. Hoe je ook wandelt, je route is een aaneenschakeling van indrukwekkende monumentale gebouwen en gezellige grachten. Er is met bijna 3000 monumenten in Leiden genoeg te zien.

Leestip: de leukste boutique hotels in Leiden

Rondvaart door Leiden

Al die grachten in de binnenstad van Leiden nodigen natuurlijk uit om de stad ook vanaf het water te bekijken. Dat kan met een rondvaart. Ik mocht met Rederij Rembrandt mee het water op. De totale rondvaart Leiden duurt ongeveer 50 minuten en brengt je door de binnenstad van de stad. Dan heb je nog lang niet alle grachten en kanalen gehad. Want in totaal is er maar liefst 26 kilometer! Daarmee is Leiden op Amsterdam na de stad in Nederland met de meeste grachten en bruggen.

Via een audio opname hoor je tijdens de rondvaart Leiden verschillende bijzondere weetjes over de prachtige panden aan de waterkant. De kapitein deelde er zo nu en dan extra informatie bij. Er zijn veel lage bruggen in de stad. Daarom is het verstandig tijdens de rondvaart te blijven zitten, of in ieder geval goed op te letten.

weekend Leiden Streek van Verrassingen
weekend Leiden Streek van Verrassingen

Naast Rembrandt hebben er veel andere historische personen in Leiden gewoond en dat kan de kapitein je precies vertellen en aanwijzen. Zoals waar de moeder van Vincent van Gogh gewoond heeft, later naartoe verhuisd is en waar ze uiteindelijk begraven ligt.

Rederij Rembrandt vind je aan de Blauwpoortshaven 5 in Leiden.

Leiden met kinderen

Het weekend Leiden was ik met mijn gezin op pad. Leiden is ook een ontzettend leuke stad voor een gezin met kinderen. Naast een wandeling door de stad zijn er veel leuke musea die ook boeiend voor kinderen zijn, van Naturalis tot een bezoek aan het Molenmuseum.

En er zijn veel toffe winkels voor kinderkleding en speelgoed. Een plek wil ik graag in het bijzonder uitlichten, een echte parel! Bij lunchroom Blossom bij kleine PLANEET kun je genieten van een ontzettend lekkere en gezonde lunch. Voor de kinderen zijn er speciale apen of beren boterhammen en andere passende lunchgerechten. Ernaast zit kids conceptstore Kleine Planeet. Een onwijs toffe winkel vol mooi en duurzaam speelgoed.

weekend Leiden Streek van Verrassingen

De naam verraadt het al een beetje, maar Blossom en Kleine Planeet horen bij elkaar. En dat komt mooi samen in het kidscafé dat je achterin de winkel vindt. Dat is dé plek waar je met jonge kinderen wilt lunchen. Ik vind het geniaal bedacht. De kinderen kunnen fijn en veilig spelen en rondkruipen terwijl jij via een QR code je lunch bestelt en aan tafel laat bezorgen. De beste combi ever! Je vindt deze parel aan de Botermarkt 25 in Leiden.

De sleutels van de stad Leiden

Tijdens het weekend Leiden viel het me al snel op dat er twee gekruiste sleutels in het wapen van de stad staan. Vandaar dat Leiden ook de sleutelstad genoemd wordt. Want dat teken kom je op vrij veel plekken tegen. We maakten er een soort speurtocht van om ze te spotten op bruggen en andere plekken. En we vonden de sleutels zelfs op de meest gekke plekken, zoals op de stoep.

Wat trouwens ook een pluspunt is voor een bezoek aan Leiden, je parkeert makkelijk in het centrum, namelijk in de ondergrondse parkeergarage Lammermarkt. Hier loop je vanaf het Molenmuseum zo de stad in!

Streek van Verrassingen: een weekend vol verrassing!

Tijdens het weekend in de Streek van Verrassingen heb ik met mijn gezin zoveel gezien en gedaan, het lijkt alsof we veel langer weggeweest zijn. En dan nog hebben we lang niet alles gezien en komen we graag een keertje terug. Niet voor niets dat ze het de Streek van Verrassingen noemen!

Tijdens het weekend bezocht ik ook Katwijk. In een andere blog vertel ik je daar alles over!

Ben jij al eens in de Streek van Verrassingen geweest?

Dit bericht is in samenwerking ontstaan. Ik ben op uitnodiging een dag in Leiden en Katwijk op pad gegaan. De Streek van Verrassingen vond ik zo tof, dat ik er zelf voor koos er wat langer te blijven, een weekend in Leiden te spenderen en je zo van nog meer tips te kunnen voorzien.