Op mijn bucketlist verwacht je bij mij als reismuts waarschijnlijk een ellenlange opsomming van bijzondere reisbestemmingen. En ja, die staan er héél veel op. Maar ik ben nou eenmaal ook een enorme dierenliefhebster. Daardoor bevat mijn lijst ook punten die met bijzondere ontmoetingen met dieren te maken hebben. Eén van de punten is om tijdens de lammetjesdagen lieve, schattige lammetjes eens in het echt te ontmoeten.

In de lammetjestijd worden er overal weer schattige bolletjes wol geboren. Vriendlief attendeerde me op lammetjesdagen bij boerderijen. Ik vind het lastig om dieren in de ogen aan te kijken, wetende dat ze voor de slacht en consumptie zijn geboren. Dat maakt het bezoek tijdens lammetjesdagen dat past bij mijn overtuigingen wat ingewikkelder, aangezien er nou eenmaal boerderijen zijn die schapen en lammetjes daarvoor fokken. Maar eigenlijk diende een passende mogelijkheid zich opeens vanzelf aan.

Via via kwam ik bij een familie in Ressen (Lingewaard) terecht die schapen puur als hobby houden. Ze vinden het gewoon gezellig om de beestjes rond het huis te hebben. En nu hebben ze ook lammetjes. Heel veel lammetjes. En alles leeft er gelukkig en vrij tot ze oud zijn en de wereld van nature verlaten. Perfect voor mij om een bezoek aan te brengen.

kusje

Ik vond het een geweldige middag! 😀 De eigenaar vertelde vol passie en enthousiasme over zijn tientallen schapen en inmiddels tientallen lammetjes. Omdat het nog een beetje koud was, waren ze allemaal lekker warm binnen in de schuren. De moeder schapen waakten over hun nieuwsgierige kleine kroot. De ram, oftewel de papa van velen, vond ik nogal indrukwekkend. Ik was blij dat die achter een hek zat 😉

Wist je dat een lammetje altijd met zijn staartje kwispelt terwijl het melk drinkt bij de moeder? En de moeder is altijd aan het herkauwen terwijl ze melk geeft.

drinken

Het was alles wat ik ervan had verwacht. Ik vind lammetjes zo ontzettend schattig met hun vrolijke gemekker! En wat heerlijk om in zo’n landelijke omgeving te wonen. Dat zou ik later ook wel willen, met wat kippetjes en schaapjes rond het huis. (Tja, ik ben wel echt opgegroeid als een stadmeisje 🙂 )

Dat ik bepaalde dingen niet prettig vind, wil natuurlijk niet zeggen dat ze dus slecht zijn. En dat geldt ook voor lammetjesdagen. Ik denk dat het een leuke manier kan zijn om kennis te maken met het wel en wee op een schapenboerderij.

vergroot

Als je overweegt om tijdens de lammetjesdagen een boerderij te gaan bezoeken die zo’n dag organiseert, dan kun je er misschien wel op letten dat de lammetjes naast alle aandacht en knuffels ook rust krijgen en voldoende tijd bij hun moeder om te drinken. Het zijn ten slotte baby’tjes.

Verder kan ik het iedereen aanraden om de ontmoeting aan te gaan met deze lieve, zachte wezentjes! Kom maar op met de lammetjesdagen!