Sinds 5 jaar kampeer ik in mijn eentje. Ik ben alleenstaand en veel vriendinnen om mij heen zijn al gesetteld of houden niet van kamperen. En omdat ik mij niet laat tegenhouden door het alleen zijn, heb ik besloten gewoon hetgeen te doen wat ik leuk vind en vele anderen ook doen, kamperen! Dat solo kamperen vraagt wel om wat extra nadenken.

En dan bedoel ik in mijn geval niet kamperen back to basic met een klein iglo tentje. Nee, ik wil ook gewoon kunnen staan in mijn tent. Ik wil ook gewoon de ruimte die stellen of een gezin ook willen. Voordat je alleen op pad gaat, is het wel goed om aan bepaalde praktische zaken te denken waar stellen of gezinnen niet aan hoeven te denken. Bijvoorbeeld hoe zet je in je eentje een vijfpersoons koepeltent op? Hoe pak ik dit in mijn eentje dan aan? Ik vertel je al mijn praktische tips.

Alleen kamperen: ik moet het alleen kunnen

Jaren terug ben ik begonnen met een vijfpersoons koepeltent die van mijn ouders is geweest. Deze grote koepeltent werkte qua opzetten hetzelfde als een kleine koepeltent. Wat ik extra meenam voor deze tent was een klein inklapbaar krukje. Zo was ik iets groter en kon ik in mijn eentje het zeil over de stokken krijgen.

Het invouwen en de tent weer in de tas krijgen aan het einde van de vakantie lukte mij niet altijd. Dan ging de tent gewoon los in de auto en thuis had ik hier wel hulp genoeg voor. Daarnaast kwam het bij het opzetten van de tent vaak genoeg voor dat mensen mij kwamen helpen. Maar mijn uitgangspunt bij alleen kamperen is, dat ik het alleen moet kunnen.

Leestip: Handige inpaklijst voor kamperen

alleen kamperen

Een extra tent voor de eerste en laatste nacht

Naast de grote tent nam ik ook een klein iglotentje mee voor het overnachten. Als je alleen gaat kamperen, dan moet je namelijk ook de hele rit zelf rijden. En als je dan vermoeid aankomt op een overnachtingscamping, is het prima om één nachtje in een kleinere tent te slapen die je veel makkelijker even opzet. Daarnaast breek ik altijd mijn grote tent de dag voordat ik vertrek af. De laatste nacht slaap ik dus ook weer in mijn kleine tent. Zo kan ik de reisdag al op tijd en uitgerust beginnen.

Een beetje luxe met een stretcher

Eerst sliep ik in de grote tent op een luchtbed en in de overnachtingstent op een matje. Na 2 lekke luchtbedden in één vakantie en toch niet lekker slapen op een matje heb ik dat alles ingeruild voor een goede stretcher. Omdat ik alleen in de auto rij, heb ik hier makkelijk de ruimte voor in mijn auto (een Fiat Punto). De overnachtingstent was te klein voor een stretcher en heb ik vervangen voor een iets grotere, de Coleman Galiano 4P Pop-up tent.

alleen kamperen

Een tent die je zelf alleen kunt opzetten

Na een aantal jaar alleen kamperen met de vijfpersoons koepeltent werd het tijd om deze te vervangen. Vorig jaar heb ik een nieuwe tent gekocht. Ik had daarbij een aantal wensen als solo kampeerder. Allereerst moet ik hem natuurlijk zelf makkelijk kunnen opzetten en afbreken. Daarnaast vind ik stahoogte erg fijn in de hele tent. Ook wilde ik in de voortent ook genoeg ramen. Bij regen heb je dan nog de mogelijkheid om naar buiten te kijken. Als je minder tot geen ramen hebt, dan voel ik mij wel opgesloten. Verder wilde ik graag een luifel, zodat je bij regen zelfs de deur nog open kunt laten en je uit de wind kunt zitten.

Ik heb gekozen voor de Kampa Paloma 4 air. Deze tent is perfect! Het is een opblaasbare tent. Het oppompen gaat zeer snel. Als ik op mijn rustige tempo de tent opzet, staat hij in driekwartier. Afbreken kost ook ongeveer zoveel tijd en ik krijg hem helemaal zelf in de tas.

Mijn overige kampeeruitrusting is eigenlijk hetzelfde als bij een gezin. Wel neem ik twee stoelen mee, één voor mezelf en één voor mijn voeten….of voor eventuele visite.

Leestip: tips voor een optimaal gebruik van je dakkoffer

alleen kamperen
alleen kamperen

In je eentje naar je camping rijden

Wat verder belangrijk is bij het alleen kamperen, is waar let je op bij het autorijden en wat heb je bij de hand. Waar ik op let bij het autorijden is waar ik heen ga. Ik bekijk de route vooraf en rij nooit blind op de navigatie. Enerzijds omdat ik de navigatie niet 100% vertrouw (de mijne is verouderd). Anderzijds vind ik het ook gewoon bij de vakantiepret horen om te zien waar ik heen ga en waar ik langskom. Ik kijk dus even op de plattegrond van de ANWB en stippel mijn route uit.

Op die manier weet je bijvoorbeeld ook of dat het alleen snelweg is of dat je bergachtige wegen kunt verwachten. Ik bedenk ook vooraf waar ik ongeveer ga stoppen, tot hoever ik kan rijden. Voor een lange reisdag hou ik meestal 3,2,2 aan. Eerst een lange ruk van 3 uur rijden en dan nog 2 x 2 uur rijden. Eigenlijk is dit alleen op de heenweg, die al rond 4:00 à 5:00 uur begint, eventueel op de terugweg. Mocht ik eerder moe zijn, dan moet ik mezelf ook wel eens streng toespreken en besluiten om eerder een camping te gaan zoeken. Wees dus ook realistisch. Je kunt nu eenmaal niet even het stuur aan een ander overgeven en veiligheid staat voorop.

Alles onderweg bij de hand

Ik heb natuurlijk niemand die even mijn drinken of wat lekkers aangeeft. Aangezien ik niet goed ben in het openmaken van een flesje tijdens het autorijden heb ik nu 2 drinkflessen bij de passagierskant liggen. Deze zijn makkelijk tijdens het rijden te openen. Ik kwam op het idee omdat ik het eerste jaar een kinderbeker met rietje had gebruikt. Dit ziet er toch wel wat vreemd uit dus nu heb ik de volwassen versie hiervan.

Daarnaast ligt er op de bestuurdersstoel wat lekkers te eten voor onderweg, de landkaart en mijn handtas. Voor het rijden via tolwegen heb ik ook mijn creditcard en portemonnee met cash geld bij de hand (voor als je het verkeerde poortje kiest).

Na aankomst en het opzetten van de tent is het tijd om op pad te gaan. En wat ga je dan doen als je alleen op vakantie bent? Dat vertel ik je in een volgende blog!

Ben jij al eens alleen op vakantie geweest?