De zomervakantie staat bijna voor de deur. De periode waarin veel mensen op vakantie gaan. Daarbij is de auto nog steeds het meest gekozen vervoersmiddel. En met je hele gezin met de auto op reis, dat kan met inpakken wel eens een uitdaging vormen. Sinds onze kleine Mats er is, gebruiken we een dakkoffer op de auto om extra babageruimte te creëren. Inmiddels ben ik er aardig in bedreven om de dakkoffer efficiënt te gebruiken. Graag deel ik mijn tips met je.

Dakkoffers zijn er in enorm veel soorten en maten. Het is dan ook belangrijk om er een uit te zoeken die bij jou en je auto past. Kijk bijvoorbeeld eens bij de Hapro dakkoffers van Dakdragerwinkel.nl.

Efficiënt inladen

De dakkoffer volproppen en dan op het dak van de auto slingeren, dat gaat niet. Een volgeladen koffer is namelijk veel te zwaar om op de auto te plaatsen.

Kies voor bagage die niet al te zwaar is. Een dakkoffer heeft namelijk een maximum laadgewicht. En het boven je macht in- en uitladen met zware spullen is ook voor jezelf niet fijn. Denk vooral aan spullen zoals kleding, slaapzakken, kussens, handdoeken. Dus zachte spullen die niet al te zwaar zijn. Daarnaast is de koffer ideaal voor langere voorwerpen, zoals tent- (mits niet te zwaar) en wandelstokken. (Of voor de wintersport ski’s en snowboards. Vandaar dat de dakkoffers ook bekend staan als skiboxen.)

Hou bij het maximale aan te houden gewicht rekening met het maximale beladingsgewicht van je koffer en dat van de daklast van je auto.  Een dakkoffer beïnvloedt je weggedrag en door je aan deze maxima te houden borg je de minimale veiligheid.

Leg geen zwaardere spullen los in de dakkoffer. Klem deze tussen andere spullen, bijvoorbeeld met handdoeken, of leg ze in je auto. Als je remt, scherpe bochten maakt of vlot optrekt, zullen de spullen namelijk gaan schuiven. Daarmee beschadig je wellicht de dakkoffer en de spullen erin. Ook breekbare dingen liggen veiliger in je auto dan in de koffer.  

Waterdicht en veilig

Alles dat je droog in de koffer wilt vervoeren, dien je eerst apart in te pakken. Een dakkoffer is vaak waterdicht, maar door zware regenval en wind kan er altijd wel wat vocht binnen komen. Pak daarom alles in waterdichte tassen in. Simpele plastic boodschappen tassen volstaan al.

Bij een langere reis zul je onderweg een keer stoppen en de auto even verlaten voor tanken, een lunch of wc bezoek. Dakkoffers kunnen op slot, maar het zijn niet de meest ingewikkelde sloten. Leg er daarom geen dure spullen in.

Nog een laatste tip voor de veiligheid. Het rijden met een dakkoffer maakt het rijgedrag van je auto anders, hou daar continu rekening mee. Bijvoorbeeld bij het binnenrijden van een parkeergarage (hoogte) of het rijden op de snelweg (snelheid).

Hele fijne vakantie!

Zo nu en dan schijf ik in opdracht. Wil je daar meer over weten? Vraag gerust of lees verder bij Samenwerken.