Reizen terwijl je zwanger wilt worden (of misschien al bent) hoeft totaal geen probleem te zijn. Het voordeel op vakantie is dat je heerlijk alle tijd voor elkaar hebt, dus de ‘magic moments’ zullen er vast wel genoeg zijn. Toch zijn er ook wel dingen waar je over na kunt denken vanuit je kinderwens. In dat geval deel ik graag mijn tips met je.

Voordat je verder leest, wil ik een voorbehoud maken. Ik deel tips uit eigen ervaring. Doe vooral waar jij je goed bij voelt. Bij twijfel over gezondheidszaken, overleg altijd met je huisarts of behandelaar. Waarom deel ik deze tips dan toch? Nou, ik merkte dat ik er ook naar op zoek was. Niet om ze vervolgens klakkeloos op te volgen, maar wel om er zelf over na te denken of met mijn behandelaar te bespreken. Dus, hier komen ze!

# Zorg dat je inentingen op orde zijn

Ondanks dat de meeste vaccinaties tijdens een zwangerschap en kinderwens gegeven mogen worden, vind je het tijdens zwangerschap misschien niet zo’n fijne gedachte. De simpele oplossing: zorg dat je al je inentingen op orde hebt voor eventuele toekomstige reizen zodra je actief met je kinderwens aan de slag gaat. Je kunt ze maar alvast hebben 😉

# Kies bestemmingen zonder malaria en gele koorts

Malaria of gele koorts kan een bedreiging zijn voor zwangeren. Hoewel het reizen met een zwangerschapswens naar deze gebieden niet afgeraden wordt, kun je je afvragen of je echt naar dat ene land wil reizen terwijl je een kinderwens hebt. Misschien vind je wel een hele mooie alternatieve bestemming op je wishlist.

# Vermijd gebieden met het zikavirus

Het zikavirus is wel even een ding. Inmiddels is wetenschappelijk bewezen dat een zika infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ook als je zwanger wilt worden, kan een infectie nadelige gevolgen hebben. Het RIVM geeft daarom adviezen, zoals minstens 1 maand wachten met een zwangerschapswens als je uit een zikagebied terug komt. Voor mannen geldt zelfs een periode van 2 maanden.

Met name landen in Midden- en Zuid-Amerika, Afrika, enkele in Azië vallen in de risicogroep. Wil je op dit vlak zo safe mogelijk kiezen? Hou het overzicht van de WHO in de gaten en boek een bestemming waar het virus niet heerst. Dat zijn er gelukkig nog genoeg!

# Zorg voor een goede annuleringsverzekering

Wil je dolgraag naar een bestemming die je niet meer zo geschikt lijkt als je zwanger blijkt te zijn? Kijk, daar is nou die annuleringsverzekering voor! Wij zouden in de Filipijnen gaan backpacken en dat bleek om meerdere redenen (25 weken zwanger, van hot naar haar, malaria, inentingen) niet zo’n geschikte reis meer. Geen enkel probleem, ik heb alle tot dan toe gemaakte kosten van mijn verzekering terug ontvangen. Ideaal, want zo hoef je je dus niet tegen te laten houden om niet naar een bepaalde bestemming te gaan.

# Ga en geniet!

Deze tip staat een beetje in contradictie met nummer 2 en 3, maar alsjeblieft: ga en geniet! Je kunt nog zo goed overal rekening mee proberen te houden, gebieden met virussen vermijden, landen kiezen met uitstekende medische zorg ‘want je weet maar nooit’, enzovoorts, maar stel nou dat het een hele poos duurt voor je wens in vervulling gaat, is dit dan waar je happy van wordt? Een beetje rekening mee houden is altijd goed, maar genieten is het allerbelangrijkste! Je leven is te kostbaar om dat niet te doen 🙂

Je kunt dus gelukkig prima reizen, ook terwijl je een kinderwens hebt. En is het zover dat je in verwachting bent van een klein wonder? Lees dan de berichten over reizen terwijl je zwanger bent en de leukste babymoon bestemmingen.