Een vakantie in eigen land kan ontzettend leuk zijn! Want zeg nou zelf, wat is nou leuker dan je laten verbazen door plekjes en bezienswaardigheden in eigen land? Tijdens één van mijn eerste ‘eigen’ vakanties ben ik gaan kamperen in Zuid-Limburg en heb ik mij laten verassen door de prachtige omgeving. In deze blog laat ik jullie zien welke toffe dingen er te zien en te doen zijn in Zuid-Limburg.

Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek is één van de vele kastelen in Zuid-Limburg, maar wat mij betreft ook één van de mooiste. En daarom niet te missen tijdens je vakantie in Zuid-Limburg. Het bijzondere aan kasteel Hoensbroek is dat het kasteel ontzettend goed bewaard is gebleven, waardoor je echt het gevoel krijgt hoe de bewoners hiervan geleefd hebben moeten hebben.

Bij aankomst loop je door een poort in één van de vele bijgebouwen die het kasteel heeft, zo het binnenplein op. Op de binnenplaats vind je oudhollandse spellen zoals ringwerpen, kegelen en hoefijzerwerpen. Hier komt je innerlijke kind direct weer naar boven! Ik denk dat ik hier al zo’n uur bezig was met de spelletjes, voordat ik het kasteel in ging. Vanaf de binnenplaats loop je over de brug kasteel Hoensbroek in. In een groot deel van het kasteel zijn de ruimtes ingericht zoals ze vroeger ingericht waren. Tijdens de vaste route die je loopt aan de hand van het rondleidingsboekje (gratis te verkrijgen aan de kassa) kom je overal in Kasteel Hoensbroek, van de kerker tot boven in de toren.

Een bezoek aan het kasteel kost voor een volwassene (vanaf 13 jaar) €12,95 en voor kinderen (4 t/m 12 jaar) €9,75.

Wil je graag nog meer gave kastelen zien in Limburg? Kijk dan vooral eens op de blog die Lizette hierover geschreven heeft: Kastelen en bier: een route door Zuid-Limburg.

BloteVoetenPark Brunssum

In het BloteVoetenPark in Brunssum bevindt zich het grootste blotevoetenpad van de Benelux. Aan het begin van deze 4 km lange tocht doe je je schoenen en sokken uit en loop je een aangelegde route door het bos. Tijdens deze wandeling heb je de mogelijkheid om over verschillende structuren en ondergronden te lopen (zowel warm als koud) die je voeten stimuleren. Neem van tevoren wel een handdoek mee die vies mag worden, aangezien je voeten niet schoon zullen blijven! Aan het einde van de route liggen er zelfs twee heuse moederpoelen waar je voor kan kiezen om doorheen te gaan. Eén is wat dieper dan de ander, maar verkijk je er niet op, bij de diepe moederpoel stond ik tot over mijn knieën in de modder! Trek dus niet je meest prachtige kleding aan, want je zult vies worden.

Naast het ervaren van de natuur met je voeten, ligt er ook nog een hindernisbaan. Deze hindernisbaan gaat over het water heen, mocht je dus vallen dan ben je nat! Heb je geen zin om deze hindernisbaan te nemen, geen probleem! Er is een pad aangelegd langs de vijver, zodat je de hindernisbaan niet hoeft te nemen. Niks moet hier bij het BloteVoetenPark, maar ervaren mag!

Aan het einde van het pad is er een voetenwasplaats zodat je weer met schone voeten je schoenen in kan stappen.

Het BloteVoetenPark is echt iets unieks tijdens je vakantie in Zuid-Limburg Entree kost €8,- voor volwassenen (vanaf 13 jaar) en voor kinderen (3 t/m 12 jaar) €4,25.

Drielandenpunt

Bij Vaals bevindt zich het drielandenpunt waar Nederland, België en Duitsland bij elkaar komen. Hier sta je dus binnen secondes in 3 verschillende landen! Bij het drielandenpunt is van alles te zien en te doen. Je vindt hier onder andere het grootste labyrint van Nederland. Het is de bedoeling dat je uiteindelijk bij de uitkijktoren in het midden van het doolhof aankomt, maar pas wel op voor de spontaan spuitende watermuren! Zelf ben ik helaas niet tot de uitkijktoren gekomen. Na ongeveer 10 minuten in het labyrint begon het ontzettend hard te regenen en te onweren, waardoor alle nooddeur worden opgezet en iedereen het doolhof helaas moest verlaten.

Bij het drielandenpunt vind je grenspaal 1. Wist je dat je grenspalen langs de Nederlandse en Belgische grens vindt en je daar een mooie wandeling langs kunt maken?

Het drielandenpunt is gratis te bezoeken en het labyrint kost €5,50 voor volwassenen (vanaf 13 jaar) en €4,50 voor kinderen (4 t/m 12 jaar).

Meer dan het doolhof en het drielandenpunt zelf heb ik helaas, vanwege de regen, niet gezien. Wil je meer weten over het drielandenpunt en wat er nog meer te doen is? Lizette heeft een hele blog geschreven over het drielandenpunt: “Het drielandenpunt bij Vaals

Fluweelengrot en kasteelruïne Valkenburg

De Fluweelengrot en de kasteelruïne van Valkenburg kan je met één ticket bezoeken tijdens je vakantie in Zuid-Limburg. Tijdens je bezoek word je eerst rondgeleid door een enthousiaste gids in de Fluweelengrot. Deze tour duurt ongeveer 50 minuten en het is niet mogelijk om de grot op eigen gelegenheid te bezoeken. Zelf ben ik nooit zo’n fan van een verplichte tour, maar tijdens deze tour vloog de tijd! De Fluweelengrot diende als geheime vluchtgang voor kasteel Valkenburg, zo konden de ridders en krijgsknechten ongezien het kasteel verlaten wanneer deze belegerd werd. In de grot vind je ook wandschilderingen, inscripties en zelfs een kapel uit de 18e eeuw! Vergeet niet om warme kleding aan te doen als je deze grot bezoekt. De Fluweelengrot is namelijk altijd 12 graden, ook in de zomer!

Het einde van de tour brengt je bij de kasteelruïne, welke je op eigen gelegenheid kan ontdekken. Verspreid over de ruïne vind je een aantal informatieborden die je een hoop vertellen over de geschiedenis van het kasteel en zie je ook hoe het kasteel er vroeger uit gezien heeft. Helaas is het kasteel in 1672 verwoest, maar vanuit de ruïnes is de omvang van het kasteel Valkenburg nog goed te zien. Vanaf de kasteelruïne Valkenburg heb je ook mooi uitzicht over Valkenburg en omgeving, aangezien de ruïne op een heuvel ligt. Van april t/m augustus is er iedere 2 weken een roofvogel show bij het kasteel. Puur toevallig was ik er precies op een dag dat deze show er was. Om deze machtige vogels rondom de ruïnes te zien vliegen is prachtig!

Om deze twee bijzondere bezienswaardigheden te bezoeken kost het je €13,00 voor volwassenen (vanaf 12 jaar) en €10,00 voor kinderen (4 t/m 11 jaar).

Amerikaanse begraafplaats Margraten

De Amerikaanse begraafplaats voor Amerikaanse soldaten in Margraten is de enige Amerikaanse militaire begraafplaats in Nederland. Zonder een voorstelling te hebben van deze begraafplaats ben ik hier heen geweest en wat heeft mij dit vertelt doen staan. Er staan in totaal 8301 kruizen voor alle gevallen Amerikaanse strijders tijdens de Tweede Wereldoorlog. Alleen een nummer zegt niet zo veel, maar wanneer je hier op de begraafplaats alle 8301 kruizen voor je ziet staan spreekt dit boekdelen. Veld na veld staat vol met deze kruizen, waarbij bij sommige kruizen tot op de dag van vandaag nog bloemen worden gelegd.

Het bezoeken van deze Amerikaanse begraafplaats in Margraten is gratis.

Kasteel Schaloen, Oud Valkenburg

Kasteel Schaloen ligt vlakbij Valkenburg (in Oud Valkenburg). Het kasteel is omgetoverd tot een prachtig hotel en brasserie. Wil je op een bijzondere plek overnachten of een hapje eten, ga dan vooral naar dit hotel. Zelf kwam ik kasteel Schaloen tegen op de weg terug van Valkenburg naar Vaals, waar ik op de camping stond. Als je naar het kasteel rijdt, rij door een prachtige bomenlaan waarbij je aan het einde getrakteerd wordt op het zicht op kasteel Schaloen. Hier kan je de auto neerzetten om een hapje te gaan eten, of zoals ik zelf heb gedaan, een wandeling te maken. Je kan namelijk een heerlijke wandeling maken rondom het kasteel en door de prachtige lanen die zich hier bevinden. Bezoek tijdens je wandeling ook vooral de kasteeltuin die bij kasteel Schaloen behoren.

Kosten voor een bezoek aan de kasteeltuin van kasteel Schaloen zijn €4,- voor volwassenen (vanaf 16 jaar) en €1,- voor kinderen (6 t/m 15 jaar).

GaiaZoo

Misschien dat je er niet zo snel aan denk, maar een bezoek aan een dierentuin kan ook ontzettend leuk zijn tijdens je vakantie. Zelf vind ik het altijd leuk om nieuwe dierentuinen te bezoeken wanneer ik hier in de buurt op vakantie ben. In Kerkrade ligt GaiaZoo en is perfect te bezoeken tijdens je vakantie in Zuid-Limburg. In GaiaZoo staan de dieren écht centraal en dat zie je duidelijk terug aan de ruime hokken en de inrichting hiervan. Het park is opgedeeld in 4 verschillende thema’s: Taiga, Savanna, Rainforest en Limburg. Tijdens je tocht door het park loop je door deze verschillende gebieden en kom je de dieren uit deze streken tegen. Het ‘Limburg’ gebied bestaat voornamelijk uit een grote kinderboerderij, waar je heerlijk tussen de dieren kan lopen.

De prijs voor deze dierentuin is €17,50 voor volwassenen (vanaf 10 jaar) en €15,50 voor kinderen (3 t/m 9 jaar) wanneer je online je ticket boekt.

Verblijf in Zuid Limburg

Er zijn enorm veel campings in Limburg. Lizette houdt enorm van kamperen en verbleef op een terrascamping in Gulpen. Zoek je een meer comfortabel verblijf, kijk dan eens bij de tip van Annelies voor het Dormio Resort in Maastricht.

Word jij ook zo enthousiast over een vakantie in Zuid-Limburg?