Een fietsvakantie in Frankrijk is de droom van veel fietsliefhebbers. Frankrijk kent als land diverse landschappen, van glooiende heuvels en pittoreske dorpjes tot aan de uitdagende bergpassen van de Alpen en Pyreneeën. Zo biedt het land een onvergetelijke ervaring voor zowel de recreatieve fietser als de doorgewinterde wielrenner. Om jouw fietsvakantie in Frankrijk zo aangenaam mogelijk te maken, volgen hier vijf handige tips die goed van pas komen in je voorbereiding.

Kies de juiste regio

Frankrijk is enorm gevarieerd, daarom is keuze van de regio ontzettend belangrijk. Hou je van zachte heuvels en wijnvelden? Dan is een tocht door de Loirevallei in het westen van Frankrijk bijvoorbeeld ideaal. Voor liefhebbers van uitdagende beklimmingen zijn de Alpen of Pyreneeën de beste keus. Wie op zoek is naar culturele rijkdom, kan het beste kiezen voor regio’s zoals Normandië, waar elke kilometer doordrenkt is van geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog. Met name de stijgingspercentages van de wegen zijn wel handig om te checken in de regio die jij op het oog hebt. Zodat je er zeker van bent dat het wegen zijn die passen bij jouw fietswensen.

Plan je route en accommodaties

Frankrijk biedt tal van fietsroutes, zowel voor lange afstanden als voor korte dagtochten. Maak daarmee een plan voor jouw fietsvakantie in Frankrijk. Wil je liever op één plek blijven en vanuit daar fietsen, dat kan, maar je kunt ook steeds verplaatsen. Maak bijvoorbeeld gebruik van gedetailleerde kaarten en denk na over waar je wilt overnachten. Overweeg charmante bed & breakfasts, campings of zelfs fietshotels die speciaal zijn ingericht om fietsers te verwelkomen. Door vooraf te plannen, hoef je je geen zorgen te maken over of een slaapplaats beschikbaar is na een dag fietsen.

Bereid je fiets voor

Zorg ervoor dat jouw fiets in topconditie is voordat je vertrekt. Denk dan aan het controleren van de remmen, banden, versnellingen en het smeren van de ketting. Nog even een grondige check voor vertrek. En neem voor de zekerheid ook reserve materialen mee om bijvoorbeeld een lekke band te plakken. Als je met de auto naar Frankrijk reist, neem je je fietsen eenvoudig mee met fietsendragers. Er zijn verschillende soorten en ze zijn snel leverbaar. Zo kun je dakdragers online bestellen en ze kort daarna meteen al op vakantie gebruiken.

Neem de juiste uitrusting mee

Voor een comfortabele fietsvakantie in Frankrijk is de juiste uitrusting heel belangrijk. Denk aan kleding die lekker zit tijdens het fietsen, een fietshelm, maar ook andere handige spullen zoals een goede zonnebril en zonnebrandcrème. Naast reparatiematerialen is ook een EHBO tasje handig. Stel dat je een lelijke val maakt, dan heb je toch al iets bij je.

Volg lokale regels

Als op fietsvakantie in Frankrijk gaat, vergeet dan niet de verkeersregels die daar gelden. Die kunnen net weer even anders zijn dan in Nederland. Zeker in bergachtige gebieden, want dat kennen wij hier natuurlijk niet. Maar ook je plaats op de weg, wanneer er geen fietspaden zijn, is goed om te begrijpen. En respecteer de locals. Een vriendelijk ‘bonjour’ doet al wonderen. Tot slot, geniet van de natuur, maar laat het ook altijd weer netjes achter.

Heel veel plezier op je fietsvakantie in Frankrijk!