Florence is een heerlijke stad voor een leuke citytrip. Er is veel cultuur te vinden en in het autoluwe centrum is het heerlijk wandelen. Naast de bekende highlights die je echt niet mag missen tijdens je bezoek heeft Florence nog zoveel moois meer te bieden. Bijzondere plekken die veel minder bekend zijn bij de toeristen en daardoor niet zo druk bezocht worden. Deze hidden gems van Florence deelt blogger Lindsay dan ook graag met je.

Boboli-tuinen

De Boboli-tuinen zijn de tuinen van Palazzo Pitti. Al weten veel toeristen van deze tuinen af, toch zijn de Boboli-tuinen niet druk bezocht, waardoor het nog steeds een van de hidden gems in Florence is. Zelf vind ik de tuinen juist een welkome oase in de warmte, drukte en hectiek van de stad. Ga vooral op ontdekkingstocht over alle paden die je tegenkomt. Je komt in de tuin van alles tegen: kunstwerken, een mini amfitheater, een obelisk, fonteinen en vijvers, het Belverde fort en prachtige lanen vol met cipressen. Vergeet niet om veel water mee te nemen, de Boboli-tuinen liggen namelijk op een heuvel, waardoor je flink wat omhoog en naar beneden loopt.

Als je helemaal naar boven loopt, is er een uitzichtpunt waardoor je een hele andere kijk op de stad hebt. Het punt geeft je ook een prachtig uitzicht over het achterliggende landschap van Florence.

Voor de Boboli-tuinen moet je entree betalen, dit kost €6,- per persoon. Daarvoor kan je wel alles in de tuin bezoeken. Entreekaartjes kun je eenvoudig vooraf online kopen.

bijzondere plekken Florence

Santa Maria Novella

Eén van de andere hidden gems in Florence die ik ontdekt heb, is de Santa Maria Novella basiliek. In deze basiliek vind je een prachtig beschilderde kapel, waar je overigens geen woord mag zeggen. Er staat een bewaker die je hier ook echt op aanspreekt wanneer je wel spreekt. Dit geldt alleen voor de kapel, niet voor de rest van de basiliek. De basiliek wordt gebruikt als klooster en als museum. Bij het bezoeken van de Santa Maria Novella wordt verwacht dat je beschaafd gekleed bent. Dit houdt in dat je knieën en schouders bedekt zijn. Teenslippers worden wel geaccepteerd. Mocht je geen sjaal of iets anders bij je hebben om je te bedenken. dan is dat geen probleem. Ik kwam deze basiliek per toeval tegen en ik had dus ook niks bij me. Bij de ingang kun je een soort cape lenen die je schouders en knieën bedekken.  

Als je deze basiliek en alle kunsten wilt zien, zal je entreegeld voor toegangskaartjes moeten betalen van €7,50 per persoon, welke te koop zijn bij de ingang.

Leestip: verblijven op een agriturismo in Toscane

Apotheek (farmacia) van Santa Maria Novella

Vlakbij de Santa Maria Novella basiliek vindt je de voormalige apotheek van de basiliek. Dit is een echte hidden gem. De onopvallende ingang laat namelijk niets zien van wat er zich achter de deur bevindt. Na het nodige speurwerk heb ik de apotheek gevonden en wat is dit de zoektocht waard! De nu voormalige apotheek van de Santa Maria Novella is vier eeuwen oud en diende vroeger dus echt als apotheek voor de basiliek. Nadat je door de onopvallende ingang naar binnen bent gegaan, waan je je terug in de tijd. De architectuur en de spullen van de voormalige apotheek zijn nog steeds zichtbaar en je krijgt echt een gevoel bij de geschiedenis van deze apotheek. Het bijzondere er aan is, dat het nu een functionerende winkel is waar je thee, kruiden en parfum kan kopen.

Voor deze bijzondere plek hoef je geen entree te betalen en het is het bezoeken absoluut waard. Combineer een bezoek aan de apotheek vooral met de basiliek Santa Maria Novella, die hier toch om de hoek ligt. Kun je hem niet vinden, gebruik dan de volgende locatie op Google Maps: Via della Scala 16, Firenze

Leestip: De mooiste highlight van Florence die je niet mag missen

bijzondere plekken florence

Fiesole

Mocht je even de drukte van de stad willen ontsnappen, pak dan de bus naar Fiesole, een stadje ten noorden van Florence. De ATAF 7 brengt je vanaf het centraal station in 40 minuten de heuvel op, naar Fiesole. In Fiesole vind je voornamelijk lokale inwoners en zo af en toe een toerist. Met recht dus eentje in het rijtje van hidden gems in Florence. Ook vanaf hier heb je weer prachtig uitzicht over Florence, maar dan vanaf de noordzijde (in plaats van het uitzicht vanaf de Piazzale Michelangelo vanaf de zuidzijde).

Vanaf het kleine centrum van Fiesole kan je een wandeling maken door de natuur rondom het dorp. Hierbij word je met enige regelmaat verrast met geweldige uitzichten op Florence en de olijfvelden. De wandeling brengt je door bossen, langs olijfvelden en door authentieke Italiaanse straten. In principe loop je een rondje, dus aan het einde kom je weer in Fiesole uit. Daar kun je heerlijk op het terras neer ploffen om bij te komen van de wandeling met een drankje. Als je in één van de restaurants gaat zitten met uitzicht op Florence betaal je wel de hoofdprijs voor een drankje. Maar dan heb je wel een geweldig uitzicht.

Welke van deze hidden gems van Florence spreekt jou het meeste aan? En welke ken jij nog meer?