De feestmaand december is begonnen: tijd om uit te kijken naar de kerst! En wat is een betere manier om in de kerstsfeer te komen door een kerstmarkt te bezoeken? Voor een leuke markt hoef je zeker niet altijd de grens over te steken: ook in eigen land zijn er meerdere te vinden. Ik zet er vijf voor je op een rijtje die je zeker niet mag overslaan.

1. Valkenburg

In (bijna) het zuidelijkste puntje van ons land staat de kerstmarkt op een wel heel bijzondere locatie, namelijk in de Gemeentegrot en Fluweelengrot in Valkenburg. In de grotten vind je allerlei kraampjes met leuke cadeautjes en lekkernijen. De grotten zijn prachtig versierd: een lust voor het oog!

Naast de kerstmarkt zijn er in het dorpje nog allerlei andere leuke events, zoals de Landal Christmas Parade en Christmas Shadow Lights Route.

Locatie: Gemeentegrot en Fluweelengrot in Valkenburg (Limburg)

Datum: 17 november t/m 30 december (m.u.v. 25 december)

2. Maastricht

Als je een bezoekje brengt aan Valkenburg, mag je natuurlijk ook de kerstmarkt in Maastricht niet overslaan! Rondom het Vrijthof vind je allerlei nostalgische chalets voorzien van mooie rode daken met schitterende guirlandes. De ideale plek om te kerstshoppen! Naast de kerstmarkt valt er nog meer te beleven in Maastricht: je kan schaatsen, in het reuzenrad of in de draaimolen.

Is Maastricht niet voor jou om de hoek en heb je geen auto? Dan kan je hier natuurlijk heen met het openbaar vervoer. Maar als je van plan bent om veel leuke dingen te kopen, is het misschien handiger om een deelauto te huren. Zo ben je niet afhankelijk van vertrektijden en hoef je je nieuwste aanwinsten niet mee te sjouwen in de trein. Deelvervoer is ook nog eens hartstikke duurzaam! Huur een deelauto van je buren via het platform SnappCar.

Locatie: Op en om Vrijthof in Maastricht

Datum: 30 november t/m 31 december 2023

3. Amsterdam

Ook in onze hoofdstad kan je dit jaar slenteren langs leuke kraampjes onder het genot van een kop Glühwein. Op verschillende plekken in de stad vind je allerlei kerstkraampjes en schaatsbanen, maar de grootste kerstmarkt ‘Christmas Village’ vind je op het Museumplein. Een leuke manier om in de sfeer te komen!

Locatie: Museumplein Amsterdam

Datum: 13 t/m 26 december 2023

4. Den Haag

Een van de mooiste straten in Den Haag is de Lange Voorhout: een prachtige locatie voor de kerstmarkt dus! Op de Royal Christmas Fair vind je meer dan honderd kersthuisjes en wel duizenden lichtjes: leuk voor jong en oud.

Locatie: Lange Voorhout in Den Haag

Datum: 7 t/m 23 december 2023

5. Leiden

Vijf dagen lang kan je in de historische stad Leiden de nostalgische kerstmarkt bezoeken. Streun langs allerlei houten chalets vol met leuke kerstcadeautjes en foodtrucks met heerlijke snacks en drankjes. Dat is nog eens goed vertoeven! Naast een bezoekje aan de kerstmarkt kan je ook een paar rondjes schaatsen op de drijvende ijsbaan.

Locatie: Hooglandse Kerkgracht in Leiden

Datum: 13 t/m 17 december 2023

Ga alle kerstmarkten af

Met een bezoekje aan één of meerdere kerstmarkt(en) kom je heerlijk in de sfeer. Je kan natuurlijk een bezoekje brengen aan bijvoorbeeld Keulen of Düsseldorf, maar ook in eigen land is genoeg te beleven. Als je nog op zoek bent naar vervoer: een deelauto huur je altijd gemakkelijk van iemand bij je in de buurt. Een auto huren in Den Haag, Amsterdam of zelfs een klein dorpje is zo gepiept. Zo scheur je zorgeloos van kerstmarkt naar kerstmarkt!