De Alta Via 2, een epische wandelroute door de majestueuze Dolomieten, neemt avontuurlijke wandelaars mee op een onvergetelijke reis door het mythische landschap van La Grande Guerra. Met een totale wandelafstand van 185 km tussen Brixen en Feltre, biedt deze eigenzinnige route een unieke ervaring die zijn gelijke niet kent. Tijdens deze tiendaagse klassieker zul je worden uitgedaagd door de vele via ferrata’s en beloond worden met adembenemende uitzichten op de spitse bergmassieven van Europa’s mooiste gebergte.

De beste tijd om de Alta Via 2 te wandelen

De Alta Via 2 kan het beste worden gewandeld van mei tot half oktober, wanneer de weersomstandigheden gunstig zijn en de paden goed begaanbaar zijn. Houd er rekening mee dat de route in juli en augustus drukker kan zijn, vooral in de weekenden, wanneer veel Italianen ook de etappes van deze trektocht lopen. Als je de drukte wilt vermijden, kun je overwegen om in juni of september te wandelen.

De etappes van Brixen naar Feltre

De Alta Via 2 bestaat uit verschillende etappes die je meenemen door het adembenemende landschap van de Dolomieten. Hier is een overzicht van de etappes van Brixen naar Feltre:

Dag 1 – Brixen (560 m) naar Schlüterhütte (2301 m)

De eerste dag begint in Brixen, waar je de skilift neemt vanuit Sant Andrea naar de Plosehütte, de startplaats van de Alta Via 2. Deze etappe omvat een steile en lange klim naar Peitlerscharte, maar biedt overwegend een makkelijk parcours. Je zult ongeveer 3½ uur wandelen, met een stijging van 500 meter en een daling van 650 meter.

Dag 2 – Schlüterhütte (2301 m) naar Puezhütte (2475 m)

Op de tweede dag staat er een pittige etappe op het programma, met een spectaculaire beklimming na ongeveer een uur wandelen. Aan het einde van de dag maak je ook kennis met een via ferrata. Je zult ongeveer 5 uur wandelen, met een stijging van 780 meter en een daling van 600 meter.

Dag 3 – Puezhütte (2475 m) naar Passo Gardena (2137 m)

De derde dag is kort maar intensief, met een prachtige wandeling door het Puez-natuurpark. Je zult genieten van een mooie afdaling naar de Passo Gardena. Houd er rekening mee dat deze etappe populair is onder dagjestoeristen, vooral in het weekend. Je zult ongeveer 3 uur wandelen, met een stijging van 180 meter en een daling van 520 meter.

Dag 4 – Passo Gardena (2137 m) naar Boèhütte (2873 m)

Op de vierde dag staat er een beklimming naar de Boèhütte op het programma, met vele via ferrata’s onderweg. Deze etappe omvat veel klimwerk in twee stappen: eerst naar de populaire Pisciaduhütte en vervolgens naar het prachtige Sella-plateau, waar de Boèhütte zich bevindt. Je zult ongeveer 4 uur wandelen, met een stijging van 940 meter en een daling van 205 meter.

Dag 5 – Boèhütte (2873 m) naar Malga Ciapella (1446 m)

Op de vijfde dag maak je een variant rondom de Marmolada, met een steile en rotsige afdaling naar de Passo Pordoi. Hier kun je genieten van een eenvoudige beklimming naar Vièl del Pan, gevolgd door een lange afdaling naar het meer van Pian Fedaia. Houd er rekening mee dat de originele route over de gletsjer van de Marmolada loopt, wat alleen mogelijk is met de juiste uitrusting. Je zult ongeveer 5½ uur wandelen, met een stijging van 220 meter en een daling van 1640 meter.

Dag 6 – Malga Ciapella (1446 m) naar Passo Pellegrino (1919 m)

Op de zesde dag staat er een mooie maar vermoeiende wandeldag op het programma, met een lange klim door gevarieerd landschap van bossen, weiden en ruwe bergflanken. Je zult ook genieten van een langgerekte afdaling door uitgestrekte paardenweiden. Houd er rekening mee dat dit een mooie variant is van de originele route rondom de Marmolada. Je zult ongeveer 5½-6½ uur wandelen, met een stijging van 1040 meter en een daling van 580 meter.

Dag 7 – Passo Pellegrino (1919 m) naar Rifugio Mulaz (2571 m)

De laatste etappe van de Alta Via 2 voert je door enkele uitdagende hoogtemeters en stevige via ferrata’s. Je zult technische passages langs steile bergflanken tegenkomen. Deze etappe eindigt bij de Rifugio Mulaz, waar je kunt genieten van een welverdiende rust na een lange wandeldag. Je zult ongeveer 6 uur wandelen, met een stijging van 1080 meter en een daling van 430 meter.

Vervoer en accommodatie

Om bij het startpunt van de Alta Via 2 te komen, kun je de trein nemen van Venetië/Mestre naar Brixen/Bressanone. Voor de terugreis kun je de trein nemen van Venetië naar Feltre. Meer informatie over het vervoer vind je op de websites van FS Italiane en Trenitalia.

Tijdens de Alta Via 2 overnacht je in eenvoudige berghutten. Sommige hutten hebben meerpersoonskamers, terwijl andere hutten een slaapzaal hebben. Zorg ervoor dat je een slaapzak of een lakenzak meeneemt, omdat de hutten dekens en kussens bieden. Het ontbijt en diner zijn inbegrepen in de reissom, maar je moet zelf zorgen voor lunch, drankjes en snacks.

Leestip: Lago di Carezza, het mooiste meer in de Dolomieten

Kaarten en leestips voor de Alta Via 2

Om de gehele route gedetailleerd te kunnen volgen, is het handig om verschillende Tabacco Wandelkaarten aan te schaffen, waaronder N°030: Bressanone/Brixen – Val di Funes/Vilnöss, N°07: Alta Badia-Arabba-Marmolada, N°015: Marmolada-Pelmo-Civetta-Moiazza, N°06: Val di Fassa e Dolomiti Fassane, N°022: Pale di San Martino en N°023: Alpi Feltrine-Le Vette-Cimónega.

Voor meer informatie over de Alta Via 2 kun je terecht bij de toeristische dienst van Bressanone/Brixen en Feltre. Ook is er een uitgebreid etappeoverzicht beschikbaar op enrosadira.it. Voor leestips over de Dolomieten kun je de Rother Wanderführer Dolomiten Höhenwege 1-3 van Franz Hauleitner en de Trekking Atlas van de Wereld van Jack Jackson raadplegen.

Alta Via 2: Een onvergetelijke trektocht

De Alta Via 2 biedt avontuurlijke wandelaars de kans om de adembenemende schoonheid van de Dolomieten te ervaren. Met zijn uitdagende wandelpaden, spectaculaire uitzichten en unieke bergervaringen is deze trektocht een must voor natuurliefhebbers en wandelenthousiasten. Dompel jezelf onder in het mythische landschap van La Grande Guerra en laat je betoveren door de majestueuze bergmassieven van de Dolomieten. Boek vandaag nog jouw avontuurlijke Alta Via 2 trektocht en creëer herinneringen die een leven lang meegaan.