Wil je vanuit thuis genieten van reisverhalen? Pak dan eens een boek! Een boek is immers een van de manieren om reisplezier vanuit thuis te kunnen hebben. Op zolder hebben we een boekenhoek vol met reisgidsen, reisdagboeken, fotoalbums en andere reisboeken. Ik ben erin gedoken en Lindsay bij haar thuis ook. Samen hebben we er 25 toffe reisboeken voor je uitgetrokken.

Er is een heleboel reisplezier uit boeken te halen. Zo zijn er prachtige reisboeken met verzamelingen van de mooiste reizen en bestemmingen om bij weg te dromen. En boeiende novels die zich in andere landen afspelen, waardoor je die landen via het verhaal beter leert kennen. Ik hou ook heel erg van reisverslagen van reizigers waarin ze me helemaal mee nemen. De meeste boeken met reisverhalen die hieronder genoemd staan, zijn enkel nog tweedehands te verkrijgen. Daardoor kun je ze voor een klein prijsje al scoren.

Echte reisverhalen in reisboeken

Lois Onderweg – Lois Pryce

De Engelse Lois zegt haar baan op en neemt haar motor mee naar Alaska. Daar maakt ze vanaf het meest noordelijke puntje van de wereld een tocht naar het meest zuidelijke puntje van de wereld in Patagonië. Onderweg maakt ze natuurlijk vanalles mee. Dit waargebeurde verhaal vertelt ze bovendien met een heerlijk vleugje humor.

Ciao bella! – Penelope Green

Penelope besloot toen ze eind twintig was om te vertrekken naar Rome en daar een compleet nieuw leven op te bouwen. In haar boek neemt ze je mee naar de stad, hoe ze nieuwe vrienden maakt, hoe de cultuur toch even wennen is en of ze er succesvol gaat worden.

Holy Cow – Sarah MacDonald

Sarah heeft na haar reis door India besloten het land voorgoed te haten. (Wat ik best begrijp na mijn eerste ervaring in India.) Maar op een dag wordt haar geliefde naar India overgeplaatst en ze verhuist mee. In haar boek vertelt ze hoe ze probeert te integreren in een land dat zo anders is dan thuis.

Wild – Cheryl Strayed

Behoorlijk impulsief besluit Cheryl om de 1600 km lange Pacific Crest Trail te gaan lopen. Zonder enige wandelervaring. Onderweg maakt ze vanalles mee. En ze komt zichzelf vaak tegen. Geen zin om te lezen? Het verhaal is ook verfilmd. Maar ik vond het boek beter.

Streets of the World – Jeroen Swolfs

Jeroen is van oorsprong fotograaf, maar besluit op een gegeven moment om zijn reizen door 7 continenten in 7 jaar in een boek te bundelen. Een reis rond de wereld.

Leestip voor de boekenfan: Boekenwinkel Livraria Lello in Porto

Reisboeken

Een jaar op de Mekong – Edward A. Gargan

Edward reist in een jaar langs alle landen waar de rivier de Mekong doorheen vloeit. Hij vertelt in het boek over zijn reis. Ondertussen leer je ook veel over de landen, omdat Edward zijn ervaring combineert met allerlei feitjes. Een erg leuk boek, zeker als je van Zuid-Oost Azië houdt.

Een vriendschap in Tibet – Claire Scobie

Claire reist in totaal 7 keer naar Tibet. Ze ontmoet een reizende non Ani en sluit vriendschap met haar. Terwijl hun levens zo verschillend zijn, is hun vriendschap echt. Het is een heel mooi verhaal met ook een schaduwkant. Want in al die reizen vertelt Claire ook over de veranderingen in Tibet onder het Chinese regime.

Thailand – Freek Vossenaar

Freek heeft een aantal jaren in Thailand gewoond en gewerkt. Zo leerde hij het land op een andere manier kennen. Al zijn verhalen hebben een vleugje humor, wat het lekker makkelijk laat lezen.

Thee met Himalaya – Greet van Thienen

Greet is na achttien jaar weer teruggegaan naar India. In dit boek beschrijft ze niet alleen haar avonturen en eigen observeringen van de veranderingen. Ze gaat ook veel in gesprek met Indiërs en achterhaalt wat zij van de veranderingen vinden.

Mexico; hier komen alleen slechte vrouwen – Maartje Duin

Voor een taalonderzoek voor haar studie gaat Maartje naar Mexico. En daar ontmoet ze natuurlijk tal van verschillende mensen waar ze allerlei avonturen mee beleeft.

365 dagen onderweg – Floortje Dessing

Een boek van Floortje kan natuurlijk niet ontbreken in dit overzicht. In dit boek, zoals de titel al verklapt, vertelt Floortje over allerlei reizen die ze in een jaar maakt.

Wie (niet) reist is gek – Ap Dijksterhuis

Een keer geen reiziger aan het woord, maar een erkende psycholoog die het over het effect van reizen heeft. Minstens net zo vermakelijk als de boeken hiervoor, als je het mij vraagt!

Reisboeken met verzamelde verhalen

Daar ging mijn string – Jennifer L. Leo

In dit boek vind je een verzameling van hilarische verhalen van vrouwelijke reizigers. New York, India, Japan, overal maken ze de meest grappige dingen mee. Dit boek vond ik nog leuker dan de voorganger Zand in mijn beha.

Cuba en andere reisverhalen – Paul de Wispelaere

Dit boek staat vol grappige avonturen van Paul in landen in Midden en Zuid Amerika. Paul schrijft op een lekker luchtige manier.

Laos, Vietnam, Thailand en Cambodja – K. Glastra van loon

Dit is weer zo’n fijne bundel vol grappige reisverhalen, die zich in verschillende landen afspelen.

Reisboeken met inspirerende reizen en bestemmingen

501 Steden – J. Brown

Iedereen die van citytrips houdt, moet dit boek in de kast hebben liggen. Ik bedoel, 501 steden, dan moet jouw volgende stedentrip er ook wel in staan. Bovendien is het boek handig ingedeeld met de steden per werelddeel en land.

50 Onvergetelijke roadtrips

Het tijdschrift Columbus brengt regelmatig boeken uit en dit is er één van die we zeker willen noemen. Een roadtrip is de ultieme manier van reizen. Dus hoe fijn is het dat er 50 (!) bij elkaar staan in dit boek!

50 Ultieme droomreizen

Nog zo’n mooie editie van Columbus is deze met 50 ultieme reizen. Op de webshop van Columbus kun je bovendien ook andere verzamelingen van mooie reizen bestellen.

Wereld wonderen – Lonely Planet

Dit is een van mijn favoriete boeken. Ik heb een speciale fascinatie voor wereldwonderen en vul er graag mijn bucketlist mee. Met dit boek ben ik de komende jaren nog wel even zoet.

Informatieve boeken

Lees dit als je topfoto’s van plekken wilt maken – Henry Carroll

Naast reisinspiratie is het natuurlijk ook fijn om informatieve boeken te lezen. Bijvoorbeeld dit boek dat je heel veel bruikbare tips geeft om de mooiste foto’s van je reizen te maken.

Reisboeken

Lonely planet’s gids voor reisfotografie – Richard l’Anson

Waar het vorige boek vooral de techniek van fotografie behandelt, gaat dit boek iets breder. Het geeft namelijk ook tips voor je soort camera en zelfs hoe je geld kunt verdienen met jouw reisfoto’s!

Beste streetfood ter wereld – Lonely Planet

Je bent gewaarschuwd, tijdens het lezen van dit boek zul je enorme trek krijgen! Er staan ook recepten in, zodat je zelf in de keuken aan de slag kunt met de authentieke smaken van de wereld.

Mooie tafelboeken

Before the pass away – Jimmy Nelson

In 2,5 jaar tijd reisde Jimmy over de wereld en maakte schitterende foto’s van de inheemse bevolking die hij overal bezocht. Het resultaat is dus een boek vol schitterende foto’s van volkeren die je niet zomaar ergens zult tegenkomen.

The Travel Book – Lonely Planet

In dit Engelstalige boek maak je een werelreis aan de hand van prachtige foto’s van typerende plekken per land. Ook staat er steeds een stukje informatie bij,zoals in veel gevallen de beste reistijd. Dit boek staat heel goed op je koffietafel! Het lijkt een beetje het vervolg op de Ultimate Travellist, dat nog steeds een schitterend boek is.

Beautiful World – Lonely Planet

Dit boek bevat maar liefst 300 prachtige foto’s van de natuur. Het is echt een fotoboek. En ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik krijg van al die mooie foto’s meteen enorme reiskriebels!

Welke van deze reisboeken spreken jou het meeste aan?