Al ontzettend lang heb ik last van vliegangst, terwijl ik wel mijn hele leven al vlieg. Vorig jaar heb ik een vliegangstcursus gevolgd waardoor ik een stuk minder last heb. Inmiddels gaat het met elke vlucht beter! Een andere keer zal ik meer vertellen hoe zo’n cursus precies in zijn werk gaat. Nu geef ik je vijf tips uit eigen ervaring met hoe jij om kunt gaan met vliegangst.

Tijdens het vliegen krijg ik vaak last van klamme handen, een verhoogde hartslag en angstgevoelens. Dit zal je vast herkennen als je zelf ook vliegangst hebt. Eigenlijk probeert je lichaam op dat moment te vluchten, terwijl dit in een vliegtuig natuurlijk helemaal niet kan! Want wil je op 10 km hoogte een vliegtuig uit stappen? Het lijkt mij niet dat dat je bedoeling is. Het lijkt in het vliegtuig vaak alsof je de enige bent met vliegangst. Tóch vinden veel mensen (1 op de 3) het erg spannend om te vliegen.

Tips voor vliegangst

Voor nu deel ik graag mijn tips met je hoe ik om ga met mijn vliegangst en wat jij ook kan doen tegen je angst tijdens het vliegen!

tips vliegangst

Tip 1: Bedenk voor jezelf waar je de meeste moeite mee hebt

Als je er voor jezelf achter kan komen wanneer je de meeste angst ervaart, is het makkelijker om hier mee te leren omgaan. Dit kan zijn bij het opstijgen/dalen, het moment dat je het vliegtuig in stapt of alleen wanneer er turbulentie optreedt. Iedereen ervaart vliegangst anders en het kunnen natuurlijk ook op meerdere momenten zijn.

De momenten die voor mij een lange tijd voor angst zorgden is het vliegen boven water en/of in de nacht en het moment dat het lampje ‘riemen vast’ aangaat vanwege verwachtte turbulentie. 

Het lampje zorgt bij mij inmiddels gelukkig niet meer voor een angstig gevoel doordat ik een aantal feitjes over turbulentie tegen mijzelf weet te vertellen:

  • Er is nog nooit een vliegtuig neergestort vanwege alléén turbulentie;
  • De vleugels van een vliegtuig bestaan uit één geheel waar de romp omheen gebouwd is. De vleugel kan door turbulentie dus niet van de romp af breken. Een vliegtuig is zo ontworpen dat het 2,5 keer de maximaal gemeten turbulente kracht aan kan;
  • Een vliegtuig in de lucht is hetzelfde als een vis in een vissenkom. Wanneer je de vissenkom heen en weer schudt deint de vis mee in het water en vallen ook niet zijn ogen eruit of zijn vinnen er vanaf. Ditzelfde geldt voor een vliegtuig. Wanneer het vliegtuig last heeft van turbulentie en door elkaar wordt geschud deint deze ook gewoon mee door de lucht.
  • Doe de turbulance dance! Ga als een zoutzak in je stoel zitten en hobbel/dans mee met de bewegingen van het vliegtuig. Dit zorgt ervoor dat je minder gespannen in je stoel zit, waardoor je minder stress ervaart. Hierdoor word je uiteindelijk ook minder moe. Want lichamelijke spanning doet mentaal ook heel veel met je.

Leestip: zo score je de goedkoopste vliegticktets

tips vliegangst

Tip 2: Doe ontspanningsoefeningen

Zodra ik merk dat ik onrustig word in het vliegtuig ga ik ademhalingsoefeningen doen. Door op je adem te letten vertraagt je hartslag weer en verdwijnt het onrustige gevoel uiteindelijk ook weer. Ook helpt dit om je gedachte op iets anders te zetten dan de angst zelf. Adem volgens een vast patroon in en uit om te ontspannen. Adem in door je neus (3 seconden) en adem uit door je mond (3 seconden). Hou dit even vast totdat je je weer ‘in controle’ voelt.

Een andere oefening die ik doe in het vliegtuig is het spannen en ontspannen van mijn spieren. Zodra je merkt dat je bepaalde spieren erg spant, is het goed om te proberen deze weer te ontspannen. Dit doe je door de gespannen spieren (bijvoorbeeld je benen), bij het inademen te spannen en dit 3 seconden vast te houden. Vervolgens adem je uit en ontspan je je spieren. Blijf dit doen totdat je voelt dat er geen spanning meer is!

Besef vooral: je mag schrikken en even bang zijn, accepteer dit! Bedenk daarna realistisch of je in gevaar bent. Waarschijnlijk ben je dit niet? Doe dan oefeningen om weer tot rust te komen.

Tip 3: Let op wat je eet en drinkt

Je eten en vooral drinken kan heel veel invloed hebben op je stressniveau tijdens het vliegen. Cafeïne houdende dranken, zoals koffie, thee en frisdranken moet je echt vermijden. Ook alcoholische dranken hebben vaak een negatief effect op stress. Zelf heb ik lange tijd cola gedronken tijdens mijn vliegreizen. Op de één of andere manier had ik hier altijd ontzettend trek in. Dit zorgt alleen voor een hogere hartslag, waardoor ik sneller in de stress kon schieten. Tegenwoordig neem ik fles water mee en neem ik op de vlucht soms een sapje (appelsap of sinaasappelsap).

Een aantal soorten eten/drinken zorgt niet een verhoging van je stressniveau, maar zorgt er wel voor dat je reis minder prettig verloopt. Neem bijvoorbeeld geen koolzuurhoudende drankjes en ijsblokjes in je drinken, deze zorgen namelijk voor gasvorming.  Hetzelfde geldt voor het eten van bonen en voedsel met veel koolhydraten (zoals pasta’s), eet deze niet de avond voordat je moet gaan vliegen (je medepassagiers zullen je dankbaar zijn).

Stop met bovenstaande eten/drinken al 24 uur voordat je gaat vliegen. Met name het drinken kan voor meer onrust in je lichaam zorgen, waardoor je sneller een angstig gevoel zal krijgen.

tips vliegangst eten vliegtuig

Tip 4: Maak het jezelf comfortabel

Voor mij is het op reis gaan géén modeshow. Nee, het is belangrijk om me op mijn gemak te voelen in het vliegtuig en dit doe ik ook in de vorm van kleding. Maak van het vliegtuig tijdelijk je huis! Trek gemakkelijke kleding aan, zoals een makkelijk zittende broek en  sokken en trek vooral laagjes aan zoals een T-shirt en een vest. Tijdens de vlucht, hoe kort deze ook is, doe ik altijd mijn schoenen uit. Hierdoor voel ik me meer op mijn gemak en heb ik meer bewegingsvrijheid. Op lange vluchten neem ik ook altijd een sjaaltje/sarong/hamamdoek mee in mijn handbagage. Deze kan je gebruiken als dekentjes of als kussen! Vaak neem je deze toch al mee voor het bedekken van je knieën of schouders in tempels.

Op lange vluchten zorg ik ook dat ik altijd een tandenborstel en tandpasta mee heb. Ik vind het heel fijn om dit soort ‘menselijke’ dingen toch nog te kunnen doen in een vliegtuig. Fris jezelf even lekker op voordat je gaat slapen (of nadat je wakker wordt) door je tanden te poetsen en je gezicht te wassen, maak jezelf echt klaar om te gaan slapen.

Tip 5: Neem vermaak mee

Afleiding, afleiding en afleiding! Afleiding is key tot het veranderen van je vliegangst. Wanneer je namelijk met je hoofd bij iets anders zit, dan ben je niet bezig met bang zijn. Zorg dat je genoeg vermaak mee hebt, ook op korte vluchten. Neem bijvoorbeeld een tablet of telefoon mee met leuke spelletjes, muziek en reis apps. Zorg er wel voor dat je de muziek offline kan beluisteren, want streamen op 10 km hoogte is knap lastig!

Voor mij is het luisteren van muziek echt een must tijdens het vliegen. Vaak luister ik van die meezing nummers, zodat ik juist naar de tekst luister en zo afgeleid raak tijdens het vliegen. Een tijdschrift ontbreekt ook nooit in mijn handbagage, meestal is dit voor mij de Quest en Lonely planet magazine. Een spelletje is ook altijd leuk om mee te nemen in je handbagage. Wist je dat je een hoop leuke spellen hebt in reisformaat? Zo heb je ook direct iets te spellen in de avonden op je vakantie. Denk dus vooral na wat jij leuk vindt om te doen en neem dit mee in het vliegtuig!

Leestip: 8 tips voor een relaxt begin van je vakantie

tips vliegangst

Voor mij helpen bovenstaande tips ontzettend met mijn vliegangst. Naast bovenstaande tips heb ik ook een intensieve cursus gevolgd voor mijn vliegangst en deze combinatie heeft er bij mij voor gezorgd dat ik dus veel prettiger in het vliegtuig zit! Is mijn vliegangst weg? Nee nog niet, maar het gaat absoluut steeds beter. Ik wens je heel veel succes met deze tips tegen vliegangst en fijne vlieguren!

Wat wil jij graag weten over vliegangst?