Toscane staat bekend om zijn heuvelachtig landschap met prachtige vergezichten en talloze wijnvelden. Dit was voor ons dan ook de grootste reden om naar Toscane op vakantie te gaan. Wij verbleven in een agriturismo in Toscane. Dit heeft onze vakantie nog gedenkwaardiger gemaakt! Lees maar mee met onze ervaring. En twijfel je nog? Ik zet de voor- en nadelen voor je op een rij.

Wat is agriturismo?

Het woord agriturismo komt uit het Italiaans en is een samenvoeging van ‘agriculture’ en ‘turismo’. Bij een agriturismo slaap je op het land van een boer. Hierbij kan je verblijf ontzettend divers zijn: van een omgebouwde stal, tot een privé huis, tot aan een tent. Eén van de belangrijkste voorwaarde aan een agriturismo is dat het boerenbedrijf ook echt nog in werking moet zijn en dat het stuk land waar het verblijf op staat dus echt gebruikt wordt.

Het merendeel van de verblijven in Italië vind je op olijf- en wijngaarden. Maar zeg nou zelf, hoe heerlijk is het om met uitzichten op zulke gaarden wakker te worden! Vaak vind je ook nog wat dieren op het terrein. Bij ons hadden ze een aantal kippen en kwamen er twee katten en hond Ottis iedere ochtend bij ons buurten. Wij hebben er echt van genoten om een inkijkje te krijgen in de boer zijn leven! En natuurlijk is het ontzettend genieten op zo’n unieke plek.

Aangezien het woord agriturismo al Italiaans is, zal het je niet verbazen dat Italië bekent staat om zijn agriturismo’s, echter kan je in veel meer landen bij een agriturismo slapen. Denk bijvoorbeeld aan Frankrijk, Portugal en Spanje. Even googlen op ‘agriturismo + het land’ en dan vind je genoeg sites waarbij je agriturismo’s kan boeken.

agriturismo toscane
agriturismo toscane

Voor- en nadelen van verblijven op een agriturismo in Italië

Eén van de grote voordelen van een agriturismo in Italië is dat er voor iedereen wel wat wils is. Er zijn zo ontzettend veel agriturismo’s in Italië waardoor je de bijvoorbeeld de keuze hebt tussen een authentieke boerderij, een kleine kamer of een super luxe verblijf met zwembad. Maar er is nog zo veel meer! Bij sommige, zoals een aantal agriturismo in Toscane, kan je ook kamperen met een camper of een tent, wat natuurlijk ook super leuk is. Een fijn overzicht van campings in Toscane vind je hier. De prijs is ook een groot voordeel. Voor één week in de zomervakantie waren wij een stuk minder kwijt dan een best laag bedrag kwijt, ten opzichte van hotel in de buurt. Natuurlijk hangt dit af van de luxe van je agriturismo. Maar over het algemeen zijn ze wel een stuk goedkoper dan een hotel met dezelfde luxe.

Door op het land van een boer te verblijven leer je veel meer over het (boeren)leven in Italië. Hoe ziet zo’n gaard er nou precies uit en hoe gaat alles in zijn werk? Vaak wilt de boer je hier met alle liefde alles over vertellen. Dus als je graag de cultuur wilt proeven, dan is agriturismo echt een groot voordeel!

Leestip: De highlights van Florence

agriturismo toscane

Zijn er wel nadelen?

Eén van de nadelen van een agriturismo in Toscane is misschien wel dat je vaak wat verder af zit van het centrum van een stad en dus ook van winkels en supermarkten. Je moet  vaak een eigen vervoersmiddel hebben, maar hoe tof is het om juist in Italië een prachtige scooter (Vespa!) te huren!. Zelf vind ik dit niet echt een probleem, want je weet dat dit zo is als je het boekt. Wij waren zelf ook niet met de auto en hebben dus een scooter gehuurd. Problem solved!

Ook is het goed om in je achterhoofd te hebben dat je echt bij een Italiaanse familie op hun erf verblijft. Aangezien het vaak heel authentiek en kleinschalig is, spreken veel van deze mensen ook (bijna) geen Engels. De communicatie gaat hierdoor vaak wat lastiger, maar dat vind ik zelf juist de charme van een agriturismo en met handen en voeten werk kom je een heel eind. Dus het is maar net hoe je hier naar kijkt!

Italiaanse gastvrijheid

Wij verbleven één week in een agriturismo in Certaldo, wat ongeveer een uurtje met de trein is vanaf Florence. In Toscane dus. We verbleven bij Villino del Grillo waar de boer één privé huisje heeft op zijn land om te verhuren. In Florence hadden we al kennis gemaakt met de Italiaanse sferen, maar de echte Italiaanse gastvrijheid kwam pas echt naar boven toen wij naar ons agriturismo huisje gingen. Dit was ook één van de redenen om voor agriturismo te kiezen. Want hoe gaaf is het als je bij de lokale mensen kan verblijven tijdens je vakantie?

Leestip: De hidden gems van Florence

agriturismo toscane

Ik kan zo ontzettend veel voorbeelden noemen hoe ontzettend gastvrij de eigenaren waren van ons huisje. Bij ons was dit een super lief ouder echtpaar. Het begon al toen we met de trein aankwamen in Certaldo, in het hart van de Chianti streek. We moesten namelijk nog vanaf het treinstation naar hun boerderij zien te komen. Een dag voordat we in Certaldo aankwamen, belde hun zoon op, aangezien de eigenaren zelf geen Engels konden. Hij belde om te vragen of ze ons op moesten komen halen op het treinstation. Super lief!

De rit naar de boerderij van de agriturismo in Toscane hebben ze in hun beste Engels en met handen en voeten uitgelegd wat we allemaal om ons heen zagen. Zodra we aankwamen bij de boerderij werd ons, nogmaals met handen en voeten, vertelt dat het gehele terrein ‘libre’ was. We mochten overal lopen waar we maar wilde, zelfs over het wijnveld! En bij binnenkomst in ons huisje stonden er zelfs 2 flessen wijn, gemaakt van hun eigen druiven. Wauw, we stonden zo ontzettend versteld na deze eerste kennismaking!

Dit soort gastvrijheid is typisch voor verhuurders bij agriturismo in Toscane. Deze mensen doen dit vaak namelijk om een zakcentje bij te verdienen, omdat ze het leuk vinden om in contact te komen met verschillende mensen. En om deze mensen kennis te laten maken met het leven op het platteland. Het gaat hun dus niet persé om een goed verdienmodel, maar om jouw een super fijn verblijf te geven in hun huis of op hun terrein. Je stapt als het waren eventjes bij hen in hun leven!

Wil je dus meer contact met de lokale bevolking en overnachten op unieke en sfeervolle plekken? Boek dan zekers eens een agriturismo in Toscane! Toscane is hoe dan ook een fijne bestemming. Start je vakantie in Toscane hier.