Duurzaam reizen is een steeds belangrijker thema. Vliegschaamte en Co2 uitstoot. Ecohotels. Groen reizen. Het zijn voor volwassenen bekende termen en dingen waar je wel eens over nadenkt. Maar deze termen zeggen kinderen niet zo veel. Toch is het denk ik wel belangrijk om kinderen mee te nemen in duurzame manieren van reizen en de keuzes die je er in kunt maken. Door met kinderen in gesprek te gaan en ze al jong bewust te maken van duurzaam reizen, leren we ze bewust met de aarde om te gaan. En de volgende zes manieren zijn ook nog eens heel leuk!

Koos zoekt een huis

Wie is er niet dol op voorlezen? Koos zoekt een huis is het eerste boek in een reeks kinderboeken dat ontstaan is met als doel kinderen op een leuke en informatieve manier bewust te maken van milieu- en natuuronderwerpen. Koos is een vriendelijke koala die in Australië woont. Op een dag wordt zijn boom kapot gemaakt en moet hij op zoek naar een nieuw huis. Zal het hem lukken?

Het boek is met mooie tekeningen vormgegeven en het verhaal is erg aansprekend. De doelgroep is voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar oud. Maar ook voor een peuter is het leuk voorlezen en toch al wel indrukwekkend. Mats wilde even goed kijken welke gele kranen die boom dan omhakte en vond dat heel boeiend. Het verhaal loopt gelukkig goed af, ook wel zo fijn, vooral voor de jongste kinderen.

duurzaam kinderen

Na het verhaal van Koos de Koala staan er in het boek nog informatieve weetjes en tips voor hoe je als kind kunt helpen duurzaam met de wereld om te gaan. In de boeken die nog volgen gaat Koos andere dieren in nood ook helpen. En zo leer je met Koos samen vanalles over het milieu en onze aarde. En er is een YouTube kanaal van Koos! De boeken zijn te koop via de webshop van Koos de Koala.

Vertel over de natuur en omgeving

Zeggen dat iets niet mag heeft bij veel kinderen en averechtse werking. Waarom zou je immers een regel willen volgen (“niets op de grond gooien”, “licht uit doen”, “kraan niet open laten”, enzovoorts) als je niet weet waarom.

Veel boeiender is om te vertellen wat er is. En op reis is er zoveel nieuws te zien! Welke dieren zie je in de natuur? Welke soorten bomen zijn er en hoe herken je die? Wat gebeurt er door al het plastic dat in de zee terecht komt? Door er – op het niveau van je kind – erover te praten, komt moeder aarde tot leven. En wek je sneller de interesse van je kind om ook meer duurzaam te gaan gedragen, zowel op reis als thuis.

Logeren bij lokale gezinnen

Op een duurzame manier reizen wil ook zeggen dat je zorgt dat de lokale bevolking profiteert van jouw reis. Dit kun je doen door bij lokale gezinnen te logeren. Naast dat het hen werk en inkomen oplevert, is het ook nog eens heel gezellig voor je kind! Vaak zijn er andere kinderen om samen mee te spelen. Mats vindt het altijd maar wat leuk om met andere kinderen te spelen, ook al verstaan ze elkaar totaal niet.

Leestip: tips voor een duurzame vakantie in Nederland

Speelgoed voor andere kindjes

Evengoed als dat je zelf speelgoed niet altijd nieuw hoeft te kopen, kun je speelgoed ook weer afstaan aan andere kinderen. Zeker als je naar minder ontwikkelde landen gaat, zul je zien dat de kinderen er vaak minder hebben dan wij in Nederland gewend zijn. Hoe leuk is het dan dat je kind speelgoed mee neemt en het daar aan andere kinderen geeft. Samen spelen, samen delen krijgt zo een diepere en duurzame lading!

Een eigen hervulbare fles

Kinderen moeten goed drinken. Een hele makkelijke manier om je kind iets over duurzaamheid te leren en plastic afval tegen te gaan is om je kind een eigen hervulbare drinkfles te geven. Hoe cool is het als je kind zelf de kleur bijvoorbeeld kan kiezen!

Mats is fan van de Pura fles. Dit is een thermosfles van RVS en houdt daardoor de drank erin minimaal 6 uur koud of warm. Dus de fles isi geschikt voor alle bestemmingen. Bovendien is de fles helemaal plasticvrij en volledig van natuurlijk materiaal. Een hele duurzame fles dus.

Leestip: eenvoudige tips voor duurzamer reizen

Souvenirs voor thuis

Dat koraal en (gedroogde) planten geen goede souvenirs zijn, behoeft denk ik verder geen toelichting. Wat wel heel handig is om met je kind te bespreken is welke souvenirs wel duurzaam zijn. Bijvoorbeeld geen schreeuwigere plastic dingen die je thuis ook online kunt laten overkomen vanuit China. Kies in plaats daarvan liever iets dat echt lokaal gemaakt is, op een lokale markt bijvoorbeeld. Zo profiteert de lokale bevolking er ook van. En het is voor je kind toch ook veel leuker om zo zelf iets uit te zoeken.

Denk jij na over je kind bewust maken van duurzaamheid?

Het boek Koos zoekt een huis is mij gratis aangeboden. Zoals altijd geef ik uitsluitend mijn eerlijke mening. Hier lees je meer over samenwerken.