mate kop
In Peru zag ik voor het eerst mensen (rondreizende Argentijnen) mate drinken. In Argentinië, waar dit een nationaal gebruik is, zag ik het vrijwel overal, van in een park in Buenos Aires tot op een boot langs de gletsjers in Patagonië. En natuurlijk wilde ik het zelf ook proberen.

Mate is de naam die gebruikt wordt voor het drinken van de soort theedrank. Het woord mate zelf slaat op de kop waar uit gedronken wordt, die vaak gemaakt is van een uitgeholde kalebas. De koppen zijn soms een waar kunstwerk. Yerba heten de gedroogde thee- en kruidenblaadjes ( o.a. van de mate plant). En de bombilla is het speciale filterrietje waar je door drinkt.

matebombilla

Klaarmaken van mate is niet zo ingewikkeld. Je vult de kop 2/3 met de blaadjes. Je houdt de kop wat schuin en drukt de blaadjes goed aan. In de ruimte die is ontstaan, giet je een beetje verwarmd water (niet kokend, maar net drinkbaar). Je laat het even trekken, stopt de bombilla erin en je kunt drinken. Niet roeren, want dan raakt het rietje verstopt.

Dan begint het ritueel. Eén persoon drinkt de mate ineens op (ongeveer twee slokken). Steeds dezelfde persoon giet er nieuw water bovenop en geeft de kop door aan de volgende persoon. En zo gaat de kop de groep rond. Met hetzelfde rietje. Bij een volgende ronde krijgt iedereen weer in dezelfde volgorde de kop aangeboden. Zo gaat het ritueel door totdat de yerba bijna geen smaak meer geeft. En dan wordt de kop opnieuw met yerba gevuld en begint het ritueel weer opnieuw.

De mate heeft een bitterzoete smaak, eventueel kun je het met suiker wat zoeter maken. Vooral de eerste ronden vind ik vrij bitter (tot vermaak van de mensen die het aanboden).
In de yerba zit een milde variant van cafeïne die een ontspannende werking heeft. Het werkt ook bevorderlijk voor de vertering en tempert de eetlust. Daardoor wordt het vaak rond een uurtje of 5 gedronken, want avondeten komt pas veel later in Argentinië. Daarnaast bevat yerba ook allerlei mineralen en vitaminen.

yerba

Het hele gebruik eromheen is waardoor ik het zo leuk vind. Het is in Argentinië sowieso de normaalste zaak om overal mate mee naar toe te nemen. Overal zie je groepjes met thermosflessen aan de gang. Het samen drinken ervan is een dagelijkse gezellige bezigheid, een teken van vriendschap en verbondenheid. Het aangeboden krijgen is een compliment. En als ik er zo aan terug denk, zijn het ook wel bijzondere momenten geweest met toffe mensen die ik onderweg ontmoet heb.

drinken

Als je het krijgt aangeboden, dan zou je het zeker eens moeten proberen.