Reizen is altijd mijn passie geweest en dat werd niet minder toen ik moeder werd. We reizen nog steeds graag en vliegen regelmatig met de kinderen naar een mooie plek. Wat daarbij wel een extra avontuur is geworden, is het inpakken. Om onze vakanties zo budgetvriendelijke mogelijk te houden, kiezen we vaak voor het vliegen met alleen handbagage. Dat met een kleuter, peuter en een baby is best een uitdaging. Want tja, luiers en speelgoed moeten toch ook wel mee, naast een hoop andere dingen. Toch lukt het vliegen met jonge kinderen en alleen handbagage ons wel. En dit is hoe ik het aanpak.

Wat moet er ècht mee?

Een goede inpaklijst is essentieel. Maar wat ik daarvoor nog doe, is checken wat er ter plekke op de bestemming goed verkrijgbaar is. En daarbij realiseer ik me dat vrijwel alles wel ergens verkrijgbaar is. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit een bestemming ontdekt waar geen luiers zijn. Ze zijn misschien niet van dezelfde kwaliteit als die je gewend bent, maar ze zijn er wel. Dus waarom zou je dan de hele voorraad voor je vakantie met kinderen meenemen in je handbagage? Luiers zijn overigens wel ideaal opvulmateriaal, dus uiteindelijk rol ik er hier en daar altijd wel een stel extra in. Maar die bewaar ik dan vooral voor tijdens de vlucht, zodat ik dan redelijk zeker ben van weinig doorlek-risico.

De inpaklijst die ik gebruik verschilt dus per bestemming. En met name dingen als babysnacks en potjes voeding wisselen erg, afhankelijk van of het wel of niet goed beschikbaar is ter plekke. En ook belangrijk voor wat er mee moet is wat voor vakantie het is. Gaan we naar een appartement of huisje met speeltuin, dan vermaken de kinderen zich al snel met wat er daar is. Gaan we een rondreis maken en veel verplaatsen, dan nemen we toch wel iets van speelgoed mee, zodat ze altijd wat hebben. En zo ben ik dus heel kritisch op wat er ècht mee moet.

Multifunctioneel

Multifunctionele spullen zijn echt een uitkomst. Zo kijk ik vooral naar kleding, voor onze baby Job is een romper genoeg met warm weer. Met een romper blijft zijn luier goed op zijn plek tijdens het kruipen, hooguit met een broekje erover en klaar. Voor onze peuter Sem, die nog in de luiers zit, neem ik juist geen rompers mee. Een korte broek en shirtje is dan weer voldoende. En voor onze kleuter Mats en zijn broertjes kies ik veel kleding die sneldrogend is (en dus snel gewassen even kan worden). De zwemkleding voor de jongens is zo leuk dat we het ook gebruiken als gewone kleding. De zwembroeken zijn leuke shorts en de UV shirtjes staan hen ook leuk. Toevallig vind ik het ook wel handig als ze die aanhebben tijdens een bezoek aan een stad met een fontein, want voor ik het weet rennen ze op een warme dag al door de stralen heen. De UV shirtjes zijn bovendien beschermend tijdens een dag-uitstapje in de zon. Door zo naar de kleding te kijken die je mee wilt nemen, scheelt het behoorlijk in wat je wilt meenemen. De zwembroeken van de jongens zijn ook nog eens lichtgewicht van stof, dus nemen niet veel ruimte en gewicht in de handbagage in. Extra pluspunt!

Slim inpakken

Eerder noemde ik al dat ik luiers makkelijk overal in prop. Slim inpakken is hoe dan ook belangrijk als je op vakantie gaat met kinderen en alleen handbagage. Per kind maak ik pakketjes in compressiezakken en plastic zakjes waar ik de lucht goed uit pers. Zo blijft alles een beetje gesorteerd en neemt het verrassend weinig plek in. Daarbij rol ik de meeste kleding klein en strak op. Ik heb het idee dat het dan minder ruimte in neemt dan wanneer je de kleding opgevouwen inpakt. En met oprollen blijven de kledingstukken ook nog eens netjes.

Spullen zoals sokken en andere kleine items stop ik altijd overal tussenin. Eerst pak ik alle grotere dingen in. En dan blijft er altijd wel her en der ruimte over. Reis je met een buggy? Ik doe er altijd een reistas omheen, om te beschermen. En daar kan gelukkig ook nog wat bagage in. In basis is dat niet de bedoeling, maar een paar luiers, een handdoek en wat andere spullen die vooral voor je kind zijn heb ik tot nu toe altijd erbij mogen stoppen.

Weinig verzorgingsproducten

Als ik kijk naar wat er echt mee moet, dan heb ik inmiddels geleerd dat je onwijs veel gewicht en ruimte van je bagage kunt besparen op verzorgingsproducten. Die wegen in de bagage namelijk vaak het zwaarste. Natuurlijk zou ik tijdens een vakantie van drie weken zo ongeveer een halve fles shampoo kunnen gebruiken. Maar waarom zou ik die van thuis meenemen? Die kun je ook ter plekke kopen, net als douchegel, tandpasta en een hoop andere spullen. Bovendien, er zijn veel slimme oplossingen, zoals shampoo bars, die weinig ruimte innemen. En ze zijn ook nog eens veel duurzamer, dus win-win. Zonnebrand is ook vaak in veel landen gewoon te koop. Soms is het wel van mindere kwaliteit, net als muggenspul, maar dan smeren we gewoon wat vaker. Dus al die zware en onhandige flessen laat ik zoveel mogelijk thuis. Ik neem een paar mini’s mee voor de eerste dagen en de rest gebruiken we uit de hotels daar of kopen we eventueel bij.

Weinig plek

Een van de lastige dingen van op vakantie met kinderen en alleen handbagage vind ik dat alle tassen dan precies vol zitten. Want ik laat het misschien wel makkelijk klinken, toch is het altijd weer een beetje puzzelen dat iedere tas op zich niet te zwaar of te groot wordt. En als je een rondreis maakt, pak je natuurlijk regelmatig iets weer uit en in. Dan moet het maar net weer even passen. Dat kun je eenvoudig makkelijker maken voor jezelf. Ten eerste neem ik om die reden altijd een extra tas mee, zo’n dunne grote linnen tas. Daar kunnen dan spullen in die tijdens de vliegreis netjes ingepakt zitten, maar we verder regelmatig nodig hebben. Daarnaast hebben we twee weekendtassen met een rits waardoor je die flink kunt uitbreiden. Zo hoef ik ter plekke niet alles weer op de milimeter precies erin te krijgen. Voor een rondreis vind ik dit wel ideaal. Blijven we tijdens de vakantie op één plek, dan hoef je hier natuurlijk niet zo’n rekening mee te houden.

Pluspunten van vakantie met kinderen en alleen handbagage

Ik noemde budget als een pluspunt om op vakantie te gaan met kinderen en alleen handbagage. Dat is lang niet het enige voordeel. Met alleen handbagage hoef je namelijk ook niet te wachten bij de bagagebanden. Je pakt je tassen onder de stoelen en uit de bagagevakken boven je en je kunt het vliegtuig direct verlaten. Ook hoef je niet meer met geknepen billen en spanning te wachten of je koffer wel aankomt. Alles dat je nodig hebt, heb je direct bij de hand. Zo kan je vakantie met kinderen meteen goed van start!

Dit jaar staan er een reis naar Side in Turkije en een rondreis door Kazachstan en Kirgizië op de planning. En dan gaan we dus op vakantie met kinderen en alleen handbagage. Ik heb er nu al super veel zin in. Het inpakken wordt misschien even zoeken. Ik geloof dat het inpakken voor de reis naar Turkije zeker wel goed zal komen. Wat zwembroeken voor de jongens, shirtjes en slippers en volgens mij zijn we dan al redelijk compleet.

Hippe swimwear en korting bij Protest

Heb jij ook zo’n zin in je vakantie? En kijk je er naar uit je bagage aan te vullen met toffe items, coole swimwear en andere kleding? Die vind je bij Protest! Met de code Reismuts10 krijg je ook nog eens 10% korting op oude en nieuwe collectie. De code is geldig tot en met 31 oktober 2024, dus handig voor de meivakantie, zomervakantie, herfstvakantie en alles ertussenin!