Kroatië is een vakantieland dat de laatste jaren steeds meer ontdekt wordt. Met name de westelijke provincie Istrië is geliefd. Binnen twee dagen rijden kan je al heerlijk een duik nemen in de Adriatische zee en genieten van de authentieke dorpen en steden die Istrië te bieden heeft. Naast dat je op land heel veel mooie plekken te bezoeken hebt, leent de kustlijn van Istrië zich ook perfect om vanaf een boot te beleven.

Tijdens onze vakantie in Kroatië hebben wij (of nou ja, mijn vader) een snelle motorboot gehuurd om de kust van Istrië te ontdekken. Zelf heb ik geen vaarbewijs, maar mijn vader dus wel. Ik had geen hoge verwachting van de boottocht, aangezien ik niet zo gek ben op boten. Maar ik moet zeggen, het heeft me ontzettend verbaasd! Het is ontzettend leuk om de dorpen en steden die je al via het land heb bezocht (of nog gaat bezoeken) vanaf een afstand te zien. Dit geeft een heel ander perspectief!

boot istrië

Van de boot af en zwemmen waar en wanneer je wilt

Eén van de leuke dingen van een boottocht in Istrië is dat je altijd en overal kan zwemmen, wanneer je maar zin hebt. Zo zijn wij een keer gestopt bij de kust om vanuit hier een aantal grotten te bezoeken en van de hoge kust af te springen. Om de grotten te bezoeken moet je het water in, dus ideaal als je met de boot hier vlakbij kan liggen en maar een klein stukje hoeft te zwemmen.

Je kan ook stoppen vlakbij één van de vele eilandjes die de kust van Istrië rijk is. De eilandjes hebben geen aanleg plaats, maar als je vlakbij het eiland het anker uitgooit, kan je er zo naar toe zwemmen. Wil je even vertoeven op het eiland, vergeet dan niet een waterdichte rugzak mee te nemen waar je wat spullen in kan gooien zoals je handdoek en zonnebrand. Je kan natuurlijk ook gewoon een stukje lopen op het eilandje, als tegenhanger van het geschommel van de boot.

boot istrië

Vergeet ook zeker je snorkel set niet als je een boot in Istrië gaat huren! Doordat je op zoveel verschillende plekken even kan stoppen om een duik te nemen, kom je waarschijnlijk ook veel vissen tegen. Het water in Kroatië staat betekent om zijn helderheid en zijn aangename temperatuur en ik kan je vertellen: het is heerlijk!

Waar heen te gaan?

Natuurlijk hangt het heel erg af van de kracht (en daarmee de snelheid) van je boot en waar je de boot in Istrië huurt naar welke plekken je kan varen. Bedenk van te voren dus goed of je met wat voor soort boot je wilt/kan varen en hoever je daar ongeveer mee kan komen.

Zoals ik eerder al zei, hebben wij een vrij snelle boot gehuurd (115 pk). Wij hebben de boot net ten zuiden van Pula opgehaald, waardoor onze eerste stop een eilandje met een vuurtoren bij het zuidelijkste puntje van Istrië was. Daarna zijn we doorgevaren naar de haven van Pula. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op het amfitheater!

Na Pula zijn we doorvaren naar Rovinj. Een deel van Rovinj is gebouwd op een heuvel met bovenop de Sint-Eufemiakerk. Doordat de stad in hoogte verschilt, krijg je vanaf het water echt een heel ander perspectief te zien dan wanneer je in de stad zelf loopt. Vervolgens zijn we met de boot doorgevaren naar de Limski Fjord, onderweg zijn we natuurlijk wel gestopt bij één van de eilandjes om te zwemmen. De Limski Fjord staat vooral bekend om zijn hoge kliffen, de mooie uitzichtpunten en de ‘piratengrot’. Ook staat de baai aan het begin van de Fjord erom bekend dat er regelmatig dolfijnen te spotten zijn. Deze hebben wij helaas niet gezien.

Na de Fjord zijn we terug gevaren naar het punt waar we de boot opgehaald hebben. Natuurlijk met een aantal tussenstops bij verschillende eilandjes om een verfrissende duik te nemen en de snorkelen en van de onderwaterwereld in Istrië te genieten!

boot istrië

Hier moet je rekening mee houden wanneer je een boot in Istrië huurt

Anders dan in Nederland, moet je in Kroatië altijd een vaarbewijs hebben om met een boot te kunnen varen. Ook als de boot kleiner is dan 15 meter en zachter vaart dan 20 kilometer per uur. Voor boten langer dan 3 meter moet je in het bezit zijn van een vaarbewijs II. Voor kleinere boten waarmee je vlak bij de kust blijf varen heb je voldoende aan je vaarbewijs I. Bedenk dus vooraf goed of je van plan bent een boot te huren in Kroatië. Indien je dit wilt, kan je al voor €44,45 je theorie-examen voor je vaarbewijs I doen bij het CBR in Nederland. Mocht je geen vaarbewijs hebben, maar toch een boot willen huren? Vaak kan je in Kroatië ook een boot huren met een kapitein. Dit kan vaak al voor een paar tientjes per dag. Vraag hiernaar bij de verhuurder.

Daarnaast mag je in Kroatië geen druppel alcohol gedronken hebben als je een boot bestuurt, in tegenstelling tot in Nederland waar dit maximaal 0,5 promille is. Neem dus vooral een alcoholvrij biertje mee of neem naderhand lekker een biertje op het terras!