Na een aantal drukke maanden op het werk en het klussen in ons huis gaan we eindelijk weer op ontdekkingstocht. En naar wat voor een plek! We gaan namelijk twee nachten slapen op een alpaca boerderij: Zonneveld Alpaca’s in Tiendeveen! Dat ligt in Drenthe. De alpaca boerderij wordt gerund door Sander en Joanna. Tijdens de autorit bedachten we dat we eigenlijk helemaal niet zoveel wisten over deze bijzondere dieren. Hopelijk leren we tijdens deze dagen meer over alpaca’s! Zodra we het erf oprijden, worden we ontvangen door één van de twee eigenaren, Sander. Vol enthousiasme vertelt hij over de alpaca’s en de boerderij. Dat blijkt later alleen het tipje van de sluier te zijn. De volgende dag hebben wij namelijk een Feed & Greet, waar we alles te horen krijgen wat we willen weten!

Tiny house alpaca boerderij

Zodra we aankomen op de alpaca boerderij zien we ons tiny house al. Ons huisje staat op een eigen stuk veld van 600 m2. Direct word ik extreem enthousiast als ik zie dat het huisje uitkijkt op de één van de alpaca weides. Op het moment dat we aankomen staan er geen alpaca’s in de wei, het is namelijk al erg warm. Maar ik zie het al helemaal voor me, ’s ochtends ontbijten met het uitzicht op de alpaca’s!

tiny house

Bij het logeren op de alpaca boerderij staan natuurlijk de alpaca’s centraal, maar het is ook gericht op het buitenleven. Het huisje is van binnen eenvoudig ingericht, zodat je uitgenodigd wordt om lekker buiten te blijven. Maar het voorziet wel in alle behoeftes voor een comfortabel verblijf. Zo is er een tweepersoonsbed met heerlijke matrassen en een stapelbed in ons huisje. Er is ook een 6-persoons huisje op de alpaca boerderij. Daarnaast staat er een eettafel met vier stoelen, een kookstel, kookgerei en een koelkast. Voor de badkamer moet je wel even het huisje uit. Er is namelijk een privé sanitair op ongeveer 70 meter lopen van het huisje. Maar meer heb je hier ook echt niet nodig! De beleving is hier voornamelijk buiten. Direct naast je huisje vind je twee hangmatten, een picknicktafel, vuurkorf en een barbecue. Wat een heerlijke plek om middagen of op zwoele zomeravonden te relaxen.

alpaca boerderij
tiny house

Voor de ochtenden hebben we een ontbijtmand besteld. Nou dat is een echte aanrader! Zorg maar dat je trekt hebt, want wat een hoop lekkers zit erin. Tussen 08.30 en 09.00 uur wordt de ontbijtmand voor ons tiny house bezorgd, wat een luxe! In de ontbijtmand vind je onder andere verschillende soorten broodjes (croissants, bruin/wit, beschuit, ontbijtkoek) , kaas beleg, vlees beleg, diverse potjes met jam, pindakaas en hagelslag, een fruithapje of yoghurt met fruit en muesli, verse eieren en thee/koffie/jus d’orange (de inhoud van de mand kan natuurlijk variëren).

En dit overheerlijke ontbijt hebben we opgegeten op onze veranda met uitzicht op de alpaca’s die in de weide lopen. Precies zoals ik bij aankomst al hoopte. Een mooier begin van de dag kan ik me niet bedenken. Met een goed gevulde buik kunnen we vervolgens op pad!

Een echte boerderij vakantie

Zonneveld Alpaca’s is omringd door landbouwgrond. De rust en ruimte valt me direct op zodra we aankomen. Zodra we de auto uitstappen heerst er een fijne stilte en geniet ik direct van het prachtige weidse uitzicht. Op de alpaca boerderij zelf is een hoop te beleven voor jong en oud. Dit stimuleert ook het buitenleven op de boerderij. Waar je thuis vaak al snel op de bank achter een tv scherm gaat zitten, wil je hier echt de buitenlucht proeven.

Op het terrein is een ‘Alpaca Relax plek’ gemaakt waar je zelf tussen de alpaca’s mag zijn. Super tof! Hier wil ik graag naar toe, want hier komen we natuurlijk ook voor: de alpaca’s! Er staan verschillende bankjes en er is een plek waar je je hangmat kan ophangen zodat je echt kan relaxen tussen de alpaca’s. In de namiddag besluiten we om hier, tussen de alpaca’s, heerlijk een ijsje op te eten.

alpaca boerderij

Op het terrein zelf is ook een overkapte gezamenlijke ruimte. Hier staan verschillende binnen- en buitenspelletjes, waaronder badminton rackets en een dartbord. Dit kunnen wij natuurlijk niet weerstaan, zeker niet met zo’n stuk gras rondom ons huisje! In de avond spelen we dan ook, zo fanatiek als we zijn, meerdere potjes badminton en darts. Heerlijk om zo in de buitenlucht bezig te zijn! Voor de kinderen is er een grote trampoline en een schommel, met uitzicht over de alpaca’s natuurlijk.

Tijdens ons verblijf op de boerderij vertelt Sander ons ook veel over de boerderij en zijn passie voor het boeren. Zo verbouwen zij er onder andere verschillende soorten groente en fruit en houden zij kippen. Niets smaakt lekkerder dan vers eten van eigen bodem. En wij kunnen het weten! In onze ontbijtmand zaten namelijk heerlijk gekookte eieren van hun eigen kippen en voor bij het avondeten kregen we een verse krop sla, dille en lente-uitjes. ’s Ochtends stond dat dus nog gewoon in de grond. Heerlijk!

Ik heb meteen een lesje gekregen hoe je een verse krop sla wast, want ja… puur kort onder de kraan houden voldoet dus niet. Zo krijgen we van Sander nog veel meer te horen over de groentes en fruit die zij verbouwen. Wist je bijvoorbeeld dat je drie verschillende soorten aardappels hebt: vroeg, midden en laat. Dit heeft te maken met de duur dat de aardappelen in de grond staan.

Tijdens het slapen bij de alpaca’s kom je dus niet alleen meer te weten over de alpaca’s, maar is het ook een echte boerderij vakantie waar je nog veel meer leert!

alpaca boerderij

Feed & Greet

Naast dat we de alpaca’s vanuit ons huisje kunnen zien en er tussen kunnen lopen, hebben we ook een Feed & Greet met de alpaca’s op de boerderij. Dit gebeurt altijd om 17.00 uur, aangezien de alpaca’s dan eten krijgen en van de weide worden gehaald. Joanna staat ons aan het eind van de middag al op te wachten zodra we aankomen. Als eerste worden we naar de open plek bij de stallen gebracht, waar de merrie kudde + veulens zich bevindt. Vol enthousiasme vertelt Joanna over hun alpaca’s en hoe zij hier de boerderij zijn begonnen in 2015. Je merkt direct dat de dieren hier voorop staan.

Joanna laat weten dat er een aantal alpaca’s apart eten. Aangezien deze nog jong zijn, drachtig of gewoon wat extra voer nodig hebben. Deze lopen (met een klein beetje hulp en aanmoediging) uit zichzelf naar de gangen rondom de stallen, terwijl de rest van de kudde op het zand te eten krijgt. Op dit moment zijn er 25 alpaca’s, waaronder 2 veulens. De hoop was dat er in het weekend dat wij hier zouden zijn, een veulen geboren zou worden, aangezien één merrie al over haar uitgerekende datum was. Maar helaas! De kleine Trix blijkt later 4 dagen na onze komst geboren te zijn.

alpaca boerderij

Nadat Joanna voor alle alpaca’s bakjes met voer heeft neergezet in de weide, krijgen wij ook de kans om de alpaca’s eten te geven die bij de stallen lopen. Wat gaaf om deze mooie dieren van zo dichtbij te zien! Het leuke is dat ze dus ontzettend kieskeurig kunnen zijn met wat ze eten. Ze krijgen namelijk een mix aan eten, maar sommige alpaca’s hebben echt een specifieke voorkeur wat ze lekker vinden. Zo eten sommige juist alleen de grote brokken en vinden andere het gruis wat naar onderen zakt erg lekker.

Tijdens het voeren vertelt Joanna nog ontzettend veel over de alpaca’s. Wist je bijvoorbeeld dat de dracht van een alpaca ongeveer 350 dagen is? En ze alleen bevallen tussen 08.00 en 14.00 uur? Dit heeft ermee te maken dat een alpaca hun veulen niet kunnen droog likken en het veulen moet natuurlijk wel droog zijn voordat het de (koude) nacht in gaat. Tussen 08.00 en 14.00 uur is de kans het grootst op zonnig weer, waardoor het veulen natuurlijk opdroogt. Ook kunnen alpaca’s de bevalling tot wel 4 weken uitstellen, als het weer niet ideaal is.

alpaca boerderij

Na het voeren van de merrie kudde gaan we door om Harm op te halen, naar zijn verblijf te brengen en ook eten te geven. Harm is het alfa mannetje van de kudde en om rust te geven aan de merrie kudde heeft Harm zijn eigen verblijf. Maar hij houdt er wel van om alles in de gaten te houden, dus wordt het iedere dag op een ander plekje neergezet waar hij de andere alpaca’s goed in de gaten kan houden. Joanna haakt de riem aan Harm zijn halster vast en geeft mij de riem. Wauw! We mogen dus gewoon met hem wandelen naar zijn verblijf!

Na Harm zijn er nog twee kuddes aan de beurt. De wandeljongens (dit zijn de alpaca’s die gebruikt worden voor de alpaca wandeling) en een groepje alpaca’s die in 2019 zijn geboren. Ook deze alpaca’s worden met een halster en een riem begeleid naar hun slaapverblijf. Onder begeleiding van Joanna mogen wij dit dus ook doen! Wat een heerlijk, sereen gevoel is het om met de alpaca’s te lopen.

alpaca boerderij

Ik had me dit echt niet voorgesteld bij de Feed & Greet! Ik had verwacht de dieren kort eten te geven en ze even van dichtbij te kunnen bekijken. Maar dit is zoveel meer! Je krijgt echt de kans om de dieren te leren kennen, onder andere door de enthousiaste uitleg van Joanna. De Feed & Greet is een absolute aanrader om te doen bij je verblijf op deze alpacaboerderij. Het draagt echt ontzettend veel bij aan de beleving die je hebt tijdens je boerderijvakantie. En je leert de leukste feitjes over deze bijzondere dieren.

Met de e-bike de omgeving ontdekken

Naast dat je je makkelijk een paar dagen kan vermaken op de alpaca boerderij is de omgeving ook ontzettend mooi om te ontdekken. We hebben daarom twee e-bikes gehuurd, welke je gewoon kan huren bij de boerderij zelf. Vlakbij de alpaca boerderij ligt het Nationaal Park Dwingelderveld, waar zich meerdere schaapskuddes bevinden. Hier wil ik absoluut heen! Bijna bij het huisje bevindt zich een knooppunt van het fietsroutenetwerk. Ideaal dus om vanaf hier met de fiets op pad te gaan, gewoon de nummertjes volgen (is soms makkelijker gezegd dan gedaan)!

We kiezen een route uit die ons vooral via het landbouwgebied naar het Dwingelderveld brengt. Onderweg komen we een hoop mooie boerderijen en huizen tegen met rieten kappen, fietsen we langs velden met paarden en koeien en komen we zelfs door een ander klein natuurgebied: Boerenveensche Plassen. Wat ontzettend fijn om zo een stuk te kunnen fietsen, zonder continue opzij te hoeven gaan voor auto’s. Wat is het hier heerlijk rustig!

alpaca boerderij

Na een uurtje ongeveer komen we aan bij het Dwingelderveld. Het Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van West-Europa en er lopen hier ook verschillende schaapskuddes. Zo uit het niets rijden we het park in en direct komen we al één van de schaapskuddes tegen. Ze zitten aan beide zijdes van het fietspad, waardoor we ze van dichtbij kunnen zien. Natuurlijk moeten we wel even stoppen om de schapen op ons gemak van de schapen om ons heen te genieten. We fietsen over open vlaktes en vervolgens door het bos, waar zo nu en dan een meertje tevoorschijn komt. Wat is het Drentse landschap schitterend zeg!

alpaca boerderij

Vanaf het Dwingelderveld fietsen we richting Westerbork (dorp). Kamp Westerbork ligt nog een stuk noordelijker dan het dorp, wat voor ons te ver fietsen is, aangezien we al een flink stuk hebben gefietst. Maar als je vanaf het huisje direct naar kamp Westerbork wilt fietsen, is dit prima te doen. Via Westerbork fietsen we naar Orvelte. Orvelte is een monumentendorp met het unieke Drentse karakter. Op de maandag is merendeel hier dicht, maar ook dan is het dorp een aanrader om doorheen te fietsen.

Sander had als tip meegegeven om vanaf Orvelte via het Mantingerzand terug te fietsen naar de alpaca boerderij. Ook hier heb je weer de kans om schapen en koeien tegen te komen. Dit was een super tip! En zo zit Sander nog vol met andere goede tips om de omgeving te ontdekken. Zelfs voor ons reisdag naar huis heeft hij nog goede tips meegegeven, zoals het Blauwe Meer.

Na een prachtige en diverse fietstocht van ongeveer 65 kilometer komen we weer terug bij ons huisje. Waar we weer heerlijk buiten verder kunnen relaxen.

alpaca boerderij

De drie dagen die we bij Zonneveld Alpaca’s in Tiendeveen mochten verblijven, voelden echt als een vakantie. De eigenaren, Sander en Joanna, zijn zo ontzettend gastvrij en je voelt écht de passie voor de dieren en de boerderij. Je kan hier heerlijk genieten van de rust, de ruimte en vooral van het boeren leven en de alpaca’s.  

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Zoals je gewend bent, delen wij altijd onze eerlijke mening. Meer over samenwerken met Reismuts lees je hier.