Wereldse gerechten

Wereldse gerechten: Broodje Halloumi uit Cyprus

  • 25 maart 2015

Een paar jaar geleden was ik met vriendlief in Cyprus, op het Turkse deel. Een prachtig eiland waar veel te zien en te beleven valt! Van strand, snorkelen tot cultuur en natuur. We maakten een paar mooie tochten over het eiland in een gammel huurbakkie. We zagen veel winkels vol zoetwaren zoals hierboven, wat een verleiding…

turtlebeach

We aten er ook erg lekker en divers, maar er is wel 1 ding dat bijna altijd op de kaart staat: Halloumi.

Halloumi is een stevige kaas gemaakt van een mengsel van geiten- en schapenmelk die je goed kunt verwarmen. Meestal wordt het gegrild. Ik had geen grilpan en vond het nog te koud om de bbq aan te steken maar gewoon in de pan bakken lukt ook prima hoor!
Door de eiwitten is de kaas stevig, zelfs een beetje rubberachtig, en smelt hij niet als je hem verwarmt.

vogeltjes

Ik ben heel benieuwd, hebben jullie meegedaan aan de meat free week? En hebben jullie mijn recepten al eens geprobeerd? Ik hoor het graag!

Hier volgt een simpel receptje voor een heerlijk warm knoflookbroodje met gebakken halloumi en een salade.

Boodschappenlijstje
voor 4 personen

Salade:
4 stevige rijpe tomaten
1/2 komkommer
150 gram sla, bv rucola
95 gram zwarte olijven
1 el citroensap
1 el gehakte verse oregano
3 el extra vergine olijfolie

Broodje:
vers stokbrood of turks brood
2 el olijfolie
1 grote teen knoflook doormidden gesneden
400 gram Halloumi
eventueel: pomgranaatdressing (verkrijgbaar in arabische winkel)

Snijd de tomaten en komkommer in stukjes en meng ze in een kom met de sla en olijven.
Klop de dressingingredienten door elkaar in een kommetje, en breng op smaak met zout en peper.

salade

Snijd het brood in plakjes of doormidden en druppel er een beetje olijfolie overheen en leg in de oven onder de grill. Als ze een mooi kleurtje hebben, wrijf je ze in met de knoflook. Wikkel ze dan in aluminiumfolie en houd warm in de oven.

Snijd de halloumi in ongeveer 8 plakjes. Kruid ze een beetje met peper en zout.

Verhit de rest van de olie en bak de haloumi 1-2 minuten per kant op een matig vuur tot hij goudbruin is.

kaaspan

Meng de dressing met de salade. Leg de haloumi op het broodje en druppel er eventueel de pomgranaatdressing overheen.

image

Afiyet Olsun!

2 Comments
  • Anouk

    Ik heb net besloten dat ik turks brood ga halen… haha zie het hier te staan en krijg er spontaan honger van. Trouwens.. dit recept is toch best een beetje gezond ;-)?

    • SuusChef

      Yep, best wel gezond:) en inderdaad vers turks brood… mjam!

Leave a Reply