Een aantal jaren terug liep ik op een avond onderweg naar mijn hotel nietsvermoedend langs een park in Beijing waar van alles te doen was. Het maakte me nieuwsgierig. En wat bleek, er was een traditioneel Chinees festival van het licht aan de gang. Super mooi!

Traditioneel festival van het licht

Wat eeuwen geleden begon als een offerande van licht om de goden gunstig te stemmen is inmiddels uitgegroeid tot een waar festival met mega grote, lichtgevende dieren. Ik vond het echt geweldig om te zien. Een aanrader om een keer te bezoeken!

Het is erg bijzonder hoe er van papier mooie lichtkunstwerken gemaakt worden. Draken zijn favoriet, maar ook andere mythische dieren zag ik voorbij komen. De makers zullen er ongetwijfeld veel tijd mee bezig zijn geweest om de voorstelling zo mooi te maken.

lees ook: een reis door het zuiden van China

DSC_4782
DSC_4805

Het idee achter het festival is dat het licht de duisternis doet verdwijnen. En daarmee ook de slechte gedachten, kwade geesten en onheil. Zodat het licht bij iedereen kan komen en voorspoed kan brengen.

Ook in Nederland

Je hoeft er soms niet helemaal voor naar China. Twee jaar geleden streek het lichtfestival in Rotterdam neer en afgelopen winter in Utrecht. Niet getreurd, je hebt nog kans om het dichtbij huis mee te maken, want vanaf vandaag tot en met 1 maart 2015 kun je dagelijks tussen 18.00 uur en 21.00 uur het lichtevenement meemaken in Burgers’ Zoo. Check de site voor meer info.