Eigenlijk wist ik niet goed wat ik kond verwachten van Singapore. Het was bedoeld als een tussenstop, drie dagen op weg naar onze volgende bestemming. Maar al op de eerste avond, terwijl we met de kinderen langs de verlichte skyline bij Marina Bay liepen, wisten we: dit is veel meer dan een overstapstad. Het contrast tussen modern en traditioneel, tussen de rust in een tropisch park en de levendigheid van een hawker centre, voelde bijzonder en onverwacht compleet. We genoten als gezin van het gemak waarmee je je kunt verplaatsen, van het eten waar zelfs onze kinderen met gemak hun bord leeg aten, en van de afwisseling die deze stad zo bijzonder maakt. In dit artikel deel ik onze route van drie dagen in Singapore: wat we gezien hebben, wat ons verraste en wat ik je zeker zou aanraden, inclusief praktische Singapore tips over vervoer, eten, verblijf en kosten.
Wat is Singapore precies? Stad en land in één
Singapore is een unieke bestemming, omdat het eigenlijk zowel een stad als een land is. Officieel is het een onafhankelijke stadstaat, het kleinste land in Zuidoost-Azië, dat bestaat uit één grote stad en een aantal kleine eilanden. Ondanks haar kleine oppervlakte is Singapore wereldwijd bekend als een financieel centrum en een smeltkroes van culturen, met een indrukwekkende mix van moderne architectuur, rijke geschiedenis en diverse bevolkingsgroepen. Dit maakt het werkelijk een fascinerende plek om te ontdekken, waar je binnen een paar uur van een druk zakendistrict kunt overstappen naar rustige natuurgebieden en authentieke wijken. Het doet me op verschillende manieren denken aan Hong Kong, waar wij ons zelfs tien dagen lang goed konden vermaken.
In Singapore verbleven we drie dagen. Ik vertel je hoe je het meeste uit jouw tussenstop Singapore haalt. Blijf je korter dan drie dagen? Ik heb de bezienswaardigheden van Singapore op volgorde van belang gezet. Zo weet je ook wat je op één dag Singapore of twee dagen Singapore wilt zien en doen. En scroll ook even verder voor een hele hoop praktische informatie in dit artikel vol Singapore tips!
Je start: de luchthaven van Singapore
Singapore ontdekken begint al op de luchthaven. Changi Airport is namelijk een van de mooiste (en als je het mij vraagt, de allermooiste) luchthavens ter wereld. Ik denk dat het ook de groenste is, want er zijn verschillende botanische tuinen. Er is zelfs een indrukwekkende waterval! Dus neem even de tijd om het vliegveld te bekijken. Ook al sta je te popelen om de stad verder te ontdekken, het vliegveld wil je niet missen.



Dag 1: Iconische bezienswaardigheden rond Marina Bay
Marina Bay Sands & SkyPark Observation Deck
Begin je stedentrip in Singapore met een bezoek aan misschien wel het bekendste gebouw van de stad: Marina Bay Sands Hotel. De drie torens met het enorme ‘schip’ erbovenop compleet met palmbomen erop vormen het gezicht van modern Singapore. Ik hou niet persé van moderne architectuur, maar dit is echt wel next level en heel gaaf om te zien. Voor een spectaculair uitzicht over de skyline en de baai koop je een ticket voor het SkyPark Observation Deck. Helaas is het zwembad alleen voor de hotelgasten, maar het uitzicht is ook de moeite waard.

Gardens by the Bay
Loop vanuit Marina Bay Sands naar Gardens by the Bay, het beroemde stadspark met zijn futuristische Supertrees en enorme biodomes. Bezoek zeker de Cloud Forest en de Flower Dome. Grappig dat ze in de bloemendome helemaal weg zijn van rozen en rozenstruiken, terwijl die in Nederland vrij gebruikelijk zijn als bos bloemen of struik in je tuin. Wandel ’s avonds over de OCBC Skyway tijdens de gratis lichtshow Garden Rhapsody. Zorg dat je op tijd bent voor een plekje als je vanaf de grond wilt kijken naar de lichtshow, want Gardens by the Bay loopt flink vol tegen dat de avond valt.
Tip: boek je tickets vooraf online om wachttijd te besparen en profiteer van combo-aanbiedingen.




Merlion Park
Geen bezoek aan Singapore is compleet zonder een foto bij de Merlion, het iconische standbeeld met leeuwenkop en vislijf. Vanaf het Merlion Park heb je ook een mooi uitzicht op Marina Bay en de skyline. Er zitten wat moderne eettentjes aan de Marina Boulervard. En ik vond het leuk om er naar andere touristen te kijken, want Singapore is een internationale hotspot. En leuke bonus: de Merlion bezoeken is gratis.

St. Andrews Cathedral
Een minder modern, maar zeker ook prachtig staaltje architectuur heeft de St. Andrews Cathedral. Deze witte kathedraal steekt mooi af tussen alle moderne gebouwen en torens. Er vinden nog steeds diensten plaats en dan is vrij rondkijken niet mogelijk. Buiten die tijden kun je een rondleiding boeken om de kathedraal in Singapore ook van binnen te bewonderen. Helaas is onze camera tijdens onze reis door Azië kapot gegaan en heb ik nog niet alle foto’s ervan kunnen downloaden. Dus deze kathedraal laat ik je gewoon verrassen. Je wilt er echt heen!
Dag 2: Cultuur snuiven in kleurrijke wijken
Little India
Singapore is een smeltkroes van culturen. Begin je tweede dag in Little India, een wijk vol kleur, geuren en geluiden. Eigenlijk dus ook zoals ik me het land herinner, want India vond ik ook overweldigend in kleur, geur en geluiden. Deze wijk beviel me wel beter (mede doordat ik na 25 jaar reizen ook wel meer gewend ben) en met de kinderen was het een erg leuk bezoek. Zij keken hun ogen uit en genoten van de Indiase sfeer. Bezoek de Sri Veeramakaliamman Tempel (denk aan de gebruiken, treedt zonder schoenen binnen), proef verse samosa’s bij een lokaal eettentje en slenter door Tekka Centre en kijk bij de winkeltjes binnen.



Chinatown
Vanuit Little India reis je makkelijk met de metro naar Chinatown, een wijk vol historische shophouses, marktkraampjes en streetfood. Zoals de naam al zegt, dit is de wijk waar de Chinezen met name gesetteld zijn. En dat merk je ook weer goed aan de sfeer. Ik vond het een gezellige wijk om rond te struinen en het was er aangenaam rustig. Voor een lekkere lunch of een snack kun je terecht bij een hawker centre zoals Maxwell Food Centre.



Kampong Glam & Haji Lane
Sluit je dag af in Kampong Glam, het centrum van de Maleis-Arabische cultuur in Singapore. De Sultan moskee wil je zeker bezoeken, werkelijk een prachtig gebouw met de indrukwekkende koepel! Slenter verder rustig door Arab Street en shop in boetiekjes rond Haji Lane, een kleurrijke en creatieve straat met street art en hippe koffiebarretjes.
Dag 3: Natuur en ontspanning
Singapore Botanic Gardens (UNESCO)
Na alle drukte van de vorige dag begin je deze dag vroeg met een bezoek aan de Singapore Botanic Gardens, een gigantisch, gratis toegankelijk park en UNESCO-werelderfgoed. De National Orchid Garden (daar betaal je wel een kleine entree voor) is een aanrader, net als de Swan Lake en de vele wandelpaden. Het is een prachtig aangelegd park en je komt er heerlijk tot rust. Kinderen kunnen er fijn vrij-uit spelen.


MacRitchie Reservoir en Treetop Walk
Ben je weer toe aan wat meer avontuur? Kies dan voor het MacRitchie Reservoir. Je wandelt hier door een stuk tropisch regenwoud en over een hangbrug: de Treetop Walk. Dit is een van de beste plekken in Singapore voor natuurliefhebbers. En ook één van de meer bekende plekken. In de jungle wonen ook verschillende kleurrijke vogels, aapjes, hagedissen en andere dieren. Super leuk om te spotten!
Sentosa Island
Wij besloten na alle activiteiten om in het hotel te chillen bij het zwembad en nog verder bij te komen van de jetlag. Heb je na alles nog zin en tijd over voor meer avontuur en plezier? Ga dan naar Sentosa Island. Er is zoveel te doen, dat je je hier eigenlijk makkelijk wel een hele dag kunt vermaken. Je kunt er naar Universal Studios en naar het S.E.A. Aquarium. Super leuk met kinderen ook. Ook heb je er een mooi stuk strand en verschillende beachclubs, voor als je meer wilt chillen. (Ook handig als jouw hotel geen zwembad heeft en je toch even wilt plonsen.)
Singapore tips met kinderen
Singapore bleek voor ons een verrassend kindvriendelijke bestemming. Wat het meteen prettig maakte, is hoe schoon en overzichtelijk alles is. Je hoeft je geen zorgen te maken over druk verkeer of onveilige situaties; het voelt behoorlijk veilig en georganiseerd. Ook het openbaar vervoer is uitstekend geregeld. De MRT metro is niet alleen altijd op tijd en budgetvriendelijk, maar ook eenvoudig te gebruiken om overal in een mum van tijd te komen. Dat scheelt langere stukken lopen.
Veel hotels bieden familiekamers aan voor vier tot zes personen of geschakelde kamers, wat het zoeken naar geschikte accommodatie een stuk makkelijker maakt. Wij vonden het fijn om een kamer te hebben met voldoende ruimte voor ons allemaal, zonder meteen in de hoogste prijscategorie te zitten. Want ja, Singapore kan best prijzig zijn.
Daarnaast is er genoeg te doen voor kinderen in Singapore. Een van de hoogtepunten voor ons gezin was de gratis waterspeeltuin bij Gardens by the Bay. Onze kinderen renden, gleden en spetterden onder de fonteinen en vonden het geweldig leuk daar. Het is een fijne plek om even te ontspannen tussen de bezienswaardigheden door. Singapore heeft nog veel meer waterparken die je kunt bezoeken.




Praktische tips voor je stedentrip Singapore
Voor vertrek naar Singapore dien je een digitale aankomstverklaring in te vullen. Je moet vóór aankomst online een zogenaamde SG Arrival Card invullen via de officiële website van de Singapore Immigration & Checkpoints Authority (ICA). Dit is verplicht voor alle reizigers, ook voor toeristen uit Nederland. Je vult hier onder andere je reisgegevens en gezondheidsverklaring in. Dit kun je vanaf drie dagen voor aankomst doen en het hele proces is eenvoudig en gratis. Zorg er wel voor dat je het op tijd invult, want zonder deze digitale registratie kom je het land niet in. Een visum voor Singapore is tot een verblijf van 90 dagen niet nodig; je Nederlands paspoort is verder voldoende.
Beste reistijd Singapore
Singapore is het hele jaar door goed te bezoeken, maar de periode tussen februari en april is over het algemeen het prettigst. Het weer is dan warm en vochtig, zoals je mag verwachten in een tropisch klimaat, en de meeste regenbuien waren kort en krachtig, en vaak ’s avonds of vroeg in de ochtend. Wij waren er in juni en hadden af en toe in de avond een flinke bui te pakken. Het blijft een stad waar je altijd een paraplu in je dagrugzak wilt hebben, want het kan onverwacht losbarsten.
Openbaar vervoer Singapore
Wat mij direct opviel aan Singapore was hoe efficiënt en schoon het openbaar vervoer is. De MRT – het metrosysteem – is modern, punctueel en supermakkelijk te gebruiken, zeker met kinderen. We kochten een Singapore Tourist Pass, waarmee je voor een vast bedrag per dag onbeperkt kunt reizen. Dat bleek ideaal, want we maakten er flink gebruik van. Zo konden we ons makkelijk door de hele stad begeven.
De haltes liggen meestal op loopafstand van bezienswaardigheden en alles is duidelijk aangegeven. Mocht je toch liever met de taxi gaan: ook dat is prima te doen. De prijzen liggen lager dan in Nederland en met de app Grab (de Aziatische variant van Uber) regel je eenvoudig een rit, zonder dat je contant hoeft te betalen of met chauffeurs hoeft te onderhandelen. Download de app vooraf en terwijl je internet hebt, zodat je die daar al paraat hebt.

Do’s & don’ts Singapore
Wat ook meteen opvalt in Singapore, is dat alles goed georganiseerd lijk. Alles is netjes, schoon en geordend. Je moet er wel op letten dat je niet onbedoeld iets doet wat een boete kan opleveren – bijvoorbeeld eten of drinken in de metro is echt verboden. En je mag geen kauwgom invoeren of gebruiken. Roken mag alleen op aangewezen plekken. Geen wonder dus dat de straten zo netjes en schoon zijn. Bij religieuze plekken zoals tempels is het belangrijk om respectvol gekleed te zijn (schouders en knieën bedekt) en je schoenen uit te doen. We merkten dat de Singaporezen zelf heel vriendelijk zijn en je graag helpen als je het even niet weet – maar ze waarderen het duidelijk als je je aan hun regels houdt. Dat is nou eenmaal hun way of life en dat verdient respect van de bezoekers.
Eten en drinken in Singapore
Als je net als wij gek bent op lekker eten, dan zit je in Singapore helemaal goed. De stad staat wereldwijd bekend om haar culinaire diversiteit en dat is niet voor niets. Wat ik zo leuk vond, is dat je op elke straathoek iets anders kunt proberen: van een bord eenvoudige noedels tot een perfect bereide chili crab. En ondanks dat Singapore geen goedkope bestemming is, valt de prijs van eten best wel mee. Zelfs onze kinderen, die soms wat kieskeurig kunnen zijn, vonden het geweldig om telkens iets nieuws te mogen proeven. Gestoomde broodjes in mandjes met gouden glitters zijn natuurlijk ook onweerstaanbaar.
Een van de bekendste en populairste gerechten is zonder twijfel de Hainanese chicken rice. Het klinkt eenvoudig – kip, rijst, bouillon en een pittige saus – maar als het goed gemaakt is, proef je hoe verfijnd de smaken kunnen zijn. We aten het bij Tian Tian in Maxwell Food Centre, waar vaak een rij staat. Terecht, want het was echt heerlijk. Ook laksa, een pittige noedelsoep met kokosmelk, garnalen en limoen, is zeker het proberen waard. En ik ben een echte zoetekauw, nou dan kun je in Singapore extra genieten hoor!



Food hallen in Singapore
Wat Singapore uniek maakt, zijn de hawker centres: grote overdekte markthallen met tientallen stalletjes waar je lokaal en betaalbaar kunt eten. Je hoeft hier echt niet naar een chique restaurant om goed te eten. Sterker nog, de lekkerste maaltijden haalden wij juist hier. Onze kinderen konden zelf rondlopen en hun eigen gerechtjes kiezen.
Het mooie aan deze manier van eten is dat het laagdrempelig is en het nodigt uit tot verschillende dingen uitproberen. En je hoeft niet bang te zijn om ietsgeks te eten dat je liever niet wilt. De meeste verkopers zijn vriendelijk en vrijwel iedereen spreekt goed Engels in Singapore. Eten in Singapore echt een belevenis op zich. Dus een van mijn beste Singapore tips is dat je je smaakpapillen gaat uittesten!
Waar overnachten in Singapore?
Wij verbleven in Hotel Boss in Singapore. Dat is een fijn familiehotel in Singapore, op loopafstand van Little India en met een metrostation op een paar minuten lopen. Zo konden we makkelijk overal heen. Het hotel heeft familiekamers, zoals ik al vertelde. De prijzen liggen hoog in Singapore. We hadden voor ongeveer 250 Euro per nacht een vierpersoons kamer. Dat is dan een kamer met twee tweepersoons bedden en een badkamer en verder nauwelijks ruimte. Tja, dat hoort erbij. Het Deryan slaaptentje paste erbij en de koffers. Meer heb je noiet nodig, toch?
We hadden wel een heerlijk zwembad met ligweide erbij. Vooral in de ochtend lig je er fijn in de zon je vitamine D in te halen. Verder heeft het hotel een kleine speeltuin.


Hotel Boss: centraal in Singapore slapen
Pal ernaast is een park. Ideaal voor kinderen om ook even buiten te kunnen spelen. Er is een supermarkt om de hoek, net als een restaurantje met goede maar prijzige dimsum. Een klein ander zaakje zit er weer naast, waar je eenvoudig ontbijt kunt halen. (Je kunt ook in het hotel tegen betaling ontbijten. Vanwege de jetlag waren wij steeds te laat en besloten we buiten de deur te eten.) En ook super handig: in nog geen tien minuten lopen kom je bij een foodcourt met een bakkertje met super lekkere dingen, McDonalds en allerlei lokale tentjes voor warme gerechten. En daar is ook het busstation. In 30 minuten ben je vanaf Hotel Boss bij het vliegveld.
Singapore is duurder dan andere Aziatische steden, maar er zijn goede opties in verschillende prijsklassen. De populaire en budgetvriendelijke opties zijn uiteraard het snelste volgeboekt. Het verdient voor Singapore echt aanbeveling om tijdig te boeken.
Budget Singapore: tips voor je uitgaven
Ik heb onze uitgaven in Singapore bijgehouden en omgerekend naar gemiddelden, zodat jij in deze uitgebreide Singapore tips een beeld krijgt van wat je kunt verwachten. Tijdens onze reis waren wij er met drie kinderen, namelijk een kleuter, een peuter en een baby. De kinderen waren bij de attracties iedere keer gratis. Gemiddelde prijzen (per persoon, per dag):
- Accommodatie: €250
- Eten & drinken: €10-€25 (hawkers), €30 voor restaurants
- Vervoer: €10 en dan kom je echt overal met de metro
- Toegang attracties: €15-30 per activiteit

Extra Singapore tips voor je stedentrip Singapore
Een paar kleine dingen maakten onze trip net wat comfortabeler – dingen die je niet altijd in de reisgidsen leest, maar die in de praktijk goud waard bleken. Zo waren we ontzettend blij dat we allemaal een herbruikbare waterfles bij ons hadden. In Singapore staan namelijk op veel plekken gratis watertappunten, bijvoorbeeld in winkelcentra, parken en zelfs bij sommige MRT-stations. Door de warmte en de hoge luchtvochtigheid is voldoende drinken belangrijk, en dit was een makkelijke én duurzame manier om dat te doen. Wij nemen altijd een Camelbak thermosfles mee, zodat het water ook koel blijft.
Wat mij ook opviel, is hoe hoog de airco vaak staat. In winkelcentra, bussen en zelfs musea is het ronduit koud. Een vestje of dunne trui meenemen is echt handig, zeker voor de kinderen, zodat je het niet te koud krijgt. Een temperatuurverschil van 35 graden buiten naar 21 graden binnen voelt namelijk al snel freezing.
Het zijn misschien open deuren, maar deze Singapore tips maakten onze dagen in Singapore nét wat soepeler. En dat is precies wat je wilt tijdens een korte stedentrip Singapore.
Singapore tips: in 3 dagen is verrassend compleet
In slechts drie dagen krijg je een compleet beeld van wat Singapore te bieden heeft: van iconische highlights tot verborgen parels. De stad is ideaal voor een stopover of als compacte stedentrip vol contrasten: hypermodern, traditioneel, groen en culinair. Met de juiste voorbereiding en deze tips maak je van jouw stedentrip Singapore een onvergetelijke ervaring!
Laat in de reacties weten of je naar Singapore gaat en welke van deze Singapore tips je het meest aanspreekt.