Heb je deze zomer ook genoten van een fijne vakantie in het buitenland? Heerlijk was het, hè? Ik ben nog aan het nagenieten van alle fijne momenten en toffe avonturen. Helaas was er ook een moment dat we op zoek moesten naar een ziekenhuis in het buitenland. Gelukkig was er niets ernstigs. Maar met een baby ben ik altijd extra voorzichtig. Ik vertrouwde iets niet en ik wilde het toch even goed nagekeken hebben door een arts. Dus kwamen we in een Tsjechisch kinderziekenhuis terecht. Maar hoe zit het dan met je zorgverzekering?

Zorgverzekering op vakantie

Krijg je op vakantie te maken met een ongeval met letsel of word je opeens heel erg ziek? Spoedeisende hulp in het buitenland wordt vergoed uit je basisverzekering tot maximaal 100% van het Nederlandse tarief. Zijn de zorgkosten in jouw vakantieland hoger, dan zijn die extra kosten helaas voor jezelf.

Tenzij je je hier aanvullend voor hebt verzekerd. Ieder jaar kun je je zorgverzekering vergelijken. Een een goede keuze maken in aanvullend verzekeren kan dus een hoop ongewilde kosten op je vakantie voorkomen. Een nieuwe zorgverzekering afsluiten is wel alleen tussen half november en eind december van ieder jaar mogelijk. Ga je dit jaar nog op vakantie en wil je je liever dekking aanpassen? Bij enkele zorgverzekeraars kun je ook in een kalenderjaar de zorgdekking aanpassen. Dit kun je het beste bij jouw zorgverzekering navragen.

Dekking geneeskundige kosten reisverzekering

Niet alleen je zorgverzekering is belangrijk bij zorgkosten tijdens je vakantie. Ook je reisverzekering speelt een rol. Heb je geen aanvullende verzekering voor medische kosten in het buitenland en je kunt dit ook niet tussentijds aanpassen? Don’t worry! Hier kun je namelijk je reisverzekering voor inzetten. En die kun je mooi iedere dag nog wijzigen, zelfs daags voor je vertrek.

Mocht je met geneeskundige kosten te maken krijgen tijdens je vakantie, dan geldt ook daarvoor je eigen risico. Dit is wel vaak meeverzekerd op je aanvullende reisverzekering. En zo kun je dus met de juiste verzekeringen zorgen dat je zorgeloos op vakantie kunt.

Denk aan je verzekeringspas

Op het moment dat we vonden dat we toch echt naar een arts wilden in Tsjechië, waren de volgende stappen eigenlijk zo geregeld. We namen contact op met de alarmcentrale. Daar kun je terecht voor advies, hulp met vertalen of het vinden van een geschikt ziekenhuis in jouw omgeving. En ze vertellen je precies wat er nodig is voor het verzekeringswerk.

En dan is je zorgpas dus heel belangrijk. Op de achterkant van je verzekeringspas staat je European Health Insurance Card (EHIC). Dat is het bewijs dat je recht hebt op noodzakelijke medische zorg en dat je de kosten niet zelf hoeft voor te schieten. Wij ontdekten dat dit niet bij iedere verzekeraar standaard op de zorgpas staat. Gelukkig was het via de alarmcentrale zo geregeld en hadden we de digitale versie binnen een paar minuten in onze mailbox. Dit document was ook het eerste waar in het ziekenhuis aan de balie naar gevraagd werd. Als je regelmatig in het buitenland bent, is het dus verstandig te checken of je EHIC al op de achterkant van je verzekeringspas staat. Zo niet, vraag het dan alvast aan. Dat is gewoon gratis. En zo voorkom je een hoop gedoe op vakantie.

Met kleine Sem bleek na onderzoek gelukkig niets ernstigs aan de hand. Ik vond het wel bijzonder om een ziekenhuis in het buitenland te bezoeken. De gebouwen, de protocollen, de uniformen, het was gewoon heel anders. Maar de zorg was goed, de verzekering in het buitenland goed geregeld en met Sem was het goed, dat is het allerbelangrijkste.

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen.