Flessen shampoo, douchegel en zonnebrand zijn vaak lastig om mee op vakantie te nemen. En heel eerlijk, al dat plastic staat mij steeds meer tegen. Het verbaast me hoeveel plastic afval we iedere dag hebben. In mijn woonplaats sorteren we het afval en ik ben daar ook echt kritisch op. De onaangename verrassing in Thailand staat me nog bij als de dag van gisteren. Na een flinke zomerstorm was een voorheen prachtig strand bezaaid met aangespoeld plastic afval. Ook op de stranden van Bali en andere plekken is dit aan de hand. Gelukkig is er internationaal steeds meer aandacht voor het verkleinen van de plastic soep. En daar kun jij ook eenvoudig aan bijdragen. Door het gebruik van shampoo bars. En die hebben nog meer dikke pluspunten, want een shampoo bar is ook nog eens heel handig op reis om verschillende redenen èn fijn in gebruik!

Duurzame keuze met een shampoo bar

Shampoo bars zijn wat mij betreft een belangrijke stap in het verkleinen van het gebruik van plastic. Want jaarlijks gaan er tonnen plastic afval doorheen alleen al door het gebruik van plastic flessen. Bedenk zelf maar eens hoeveel flessen shampoo, doucheschuim en bodylotion je per jaar gebruikt. Of hoe vaak je wel niet die vuilniszak met plastic afval moet legen. De bars zijn er trouwens niet alleen voor shampoo. Ook is er bijvoorbeeld een natuurlijke deodorant en een body bar in plaats van douchegel. Dus wil je graag duurzame keuzes maken, dan is het gebruik van shampoo bars er één.

Een shampoo bar is een soort tablet of stuk zeep gemaakt van natuurlijke ingrediënten en je bewaart het in een blikje of in een zakje. Het werkt hetzelfde als andere zeep of shampoo, dus op nat haar.

HappySoaps gaat voor 100% plasticvrije cosmetica, een prachtige missie. Er is bij de shampoo bars van HappySoaps geen grammetje plastic gebruikt bij het produceren, verzenden en bewaren van de bars. Naast dat de shampoo bars dus volledig plasticvrij zijn, zijn ze extra duurzaam, omdat je ze helemaal ‘op’ gebruikt. In een fles blijven altijd restjes achter die je er met geen mogelijkheid uit krijgt. De shampoo bar gebruik je wel helemaal. Dus zo heb je ook nog eens geen restafval. Verder zijn ze ook lief voor de aarde en haar inwoners, de shampoo bars zijn namelijk ook vegan, dierproefvrij en palmolie vrij.

shampoo bars op reis

Fijn in gebruik

En zeker niet onbelangrijk, het zijn ook nog eens hele fijne producten in het gebruik. Je wilt immers niet indammen op je genietmomenten in de badkamer. Ik heb jaren dezelfde shampoos uit een fles gebruikt. Regelmatig gebruik ik zilvershampoo om mijn haarkleur goed te houden. Toen ik voor het eerst shampoo bars ontdekte, wist ik niet dat die er ook in de zilvershampoo variant zijn. Die zijn er dus wel! De shampoo bar ruikt trouwens veel lekkerder dan de zilvershampoo die ik ken, namelijk naar frisse lavendel. Een andere shampoo bar die ik gebruikt heb, ruikt heerlijk naar ylang ylang en draagt die geur ook op mijn haren over bij het wassen. Zo kan ik na het haren wassen nog van de geur genieten. Nog een duurzaam aspect van de shampoo bar is dat je er in verhouding duidelijk minder van gebruikt dan van shampoo uit een flesje. Het is wel even wennen hoe je met een shampoo bar genoeg schuim maakt om je haren mee te wassen.

De natuurlijke deodorant vond ik eerst ook een beetje wennen. Voorheen gebruikte ik altijd een spray. Bij de bar-variant gebruik je de deodorant als een soort zalf. Ik laat deze deodorant wel eventjes ‘intrekken’ voor ik bovenkleding aan trek. Maar inmiddels is ook deze bar in een blikje niet meer uit mijn badkamer weg te denken. En niet uit mijn toilettas , want deze bars zijn dus ook heel handig voor op reis!

shampoo bars op reis

Shampoo bars zijn handig voor op reis

Met shampoo bars maak je eenvoudig duurzame keuzes voor thuis en voor op reis. Naast het duurzame aspect hebben shampoo bars hele handige voordelen, waardoor ze juist voor op reis erg geschikt zijn.

Shampoo bars kunnen niet lekken

Er is niets zo vervelend als dat je na een lange en vermoeiende reis op je hotelkamer aan komt, je koffer open doet en erachter komt dat je shampoofles leeg is gelopen in je kleding. Geen fijn begin van je vakantie. Shampoo bars kunnen niet leeglopen, probleem opgelost!

Geschikt voor de handbagage

De grote flessen vloeistoffen met douchegel, shampoo en conditioner mogen niet in je handbagage. Dat is lastig bij een stedentrip, waarbij je het liefst alleen handbagage mee neemt en zo een hoop extra kosten bespaart. De shampoo bars mogen wel gewoon in je handbagage mee en tellen niet als vloeistof. Ze zijn immers ook niet vloeibaar. Door shampoo bars te kiezen kun je dus wel makkelijk met enkel handbagage vliegen, zonder dat je iets van je favoriete producten hoeft te missen.

Klein maar fijn

De shampoo bars nemen heel weinig ruimte in je bagage in. Dat is zeker ook een pluspunt voor op reis. Namelijk voor het gewicht van je backpack of koffer. Voorheen probeerde ik in kleinere flesjes de juiste hoeveelheid shampoo te gieten die ik voor de vakantie nodig zou hebben. Dat klopte natuurlijk nooit en het overgieten was regelmatig een geklieder. De shampoo bar gebruik ik thuis en neem ik moeiteloos mee op reis, zonder na te denken of er wel genoeg plek is.

Zou jij ook je shampoofles inruilen voor een shampoo bar op reis?

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen.