fbpx
Argentinië China India Mexico Nepal

3 dingen om rekening mee te houden als beginnende backpacker

 • 16 april 2017

Laatst deelde ik drie landen met je die wat mij betreft erg geschikt zijn voor een beginnende backpacker. Er zijn natuurlijk ook redenen waarom een land minder geschikt is, als je voor de eerste keer met je rugzak vertrekt. Dit verschilt natuurlijk heel erg van persoon tot persoon. De één wil juist de uitdaging zo groot mogelijk maken. De ander vindt het reizen naar een onbekende plek al spannend genoeg op zich en wil daarom wel een bepaalde mate van relaxtheid.

Als je kijkt naar hoe groot je je uitdaging wilt maken, dan zijn er grofweg drie redenen waarom een land juist wel of juist niet geschikt voor je eerste backpack-reis is.

Cultuurshock
Stel je voor: Je stapt in een vliegtuig en als je een paar uur later uit stapt, kom je in een compleet andere wereld. Niet eens wereld eigenlijk, eerder een andere planeet. Voor mij was dat het geval toen ik naar India ging. Ik was net in mijn eentje voor het eerst op reis geweest en ik dacht bij de tweede reis dat ik de hele wereld al in mijn eentje aan kon. Boy, wat zat ik er naast!

Als vrouw alleen, nauwelijks twintig jaar oud ging ik er totaal onvoorbereid heen en ik wist werkelijk niet wat me overkwam. Overal liepen kamelen en olifanten om me heen, het was er vies en stoffig en de cultuur stond zover af van wat voor mij bekend en normaal was. Voor het eerst zag ik mensen met lepra, iets dat ik alleen van tv kende. Ik vond het toen allemaal way to much.

Advies: hou rekening met wat voor jou een (te) grote cultuurshock zal zijn. Lees bijvoorbeeld over de cultuur van je bestemming en over de ervaringen van anderen om er een concreet beeld van te krijgen.

Taalbarrière
Als ik één wens mocht doen, dan zou ik wensen dat ik alle talen van de wereld kende. Het kan namelijk echt heel lastig en soms zelfs frustrerend zijn als je een taal niet begrijpt en je je niet verstaanbaar kunt maken.

Ik spreek wel wat talen en Spaans heb ik er als laatste bij geleerd. Het voelde voor mij als een soort vereiste om in Midden- en Zuid-Amerika rond te reizen. Met handen en voeten kom je namelijk heel ver, maar een simpel buskaartje kopen lukte me niet in Mexico. Wat Spaanse woorden zijn dan toch wel handig om te weten.

Het kan ook nog erger. In China is een groot deel van de taxi chauffeurs analfabeet. Dus al zou je een locatie in het Chinees hebben, dan nog is het maar de vraag of je op die plek terecht komt. Het overkwam mij samen met een vriend van mij, toen we samen met wat anderen naar een bepaalde plek wilden en twee taxi’s regelden. Beiden chauffeurs kregen hetzelfde kaartje met Chinese tekst, maar we kwamen toch echt beiden op twee totaal verschillende plekken terecht. Er zat niets anders op dan maar weer de taxi terug te nemen en weer een nieuwe poging te doen.

Ook de vertaling van Chinees naar Engels laat soms te wensen over 😉 “Graag afval hier niet overhoop halen”

Advies: zorg dat je wat zinnetjes op schrift mee neemt, zodat je die eventueel kunt laten lezen, of neem een taalgidsje of Point-It boekje mee. Nog beter, en misschien ook leuker, is om een taalcursus in het buitenland te volgen. Meteen een leuke manier om ook het land wat beter te leren kennen.

Veiligheid
Ok, in Nederland gebeurt ook wel eens wat, een beroving of andere vervelende dingen. Maar er zijn plekken die veel meer risico’s hebben en waar dit soort misdaden ook vaak met veel meer geweld gepaard gaan. Dat zijn misschien niet de eerste plekken die je ooit wilt bezoeken.

Twee situaties blijven mij het meest bij als het om veiligheid gaat. Een paar jaar geleden was ik in Buenos Aires, een waanzinnig leuke en bruisende stad. Vooraf had ik al wel wat verhalen gehoord. Ik heb me er niet perse onveilig gevoeld, maar onveiligheid werd er wel heel erg benadrukt. Zo wilde ik in een winkelstraat een foto maken en een winkelier kwam uit de winkel gelopen om me te waarschuwen dat ik de camera weer in de tas moest doen, anders neemt iemand hem mee. Als ik ’s avonds uit ging, drong het personeel in het hostel er ook steeds op aan dat ik een taxi zou nemen, want alleen over straat als het donker is, kon echt niet, ook niet een klein stukje. En als locals dit soort adviezen geven, ga je het toch wel opvolgen.

De kleurrijke wijk La Boca in Buenos Aires staat vooral bekend als minder veilig.

Een andere situatie was in Nepal. Er waren net rellen in Tibet uitgebroken en Tibetanen sloegen op de vlucht, o.a. naar Nepal. Nepal zelf stond aan de vooravond van de verkiezingen en dat zorgde ook voor een gespannen sfeer. Ook hier gold dat ik me niet onveilig voelde. Tot op een gegeven moment ik ’s avonds van een internetcafé ( ja, jaaaaren geleden 😉 ) terug liep naar mijn hostel en een militair er op stond me te begeleiden, want het was gevaarlijk. Dit soort dreiging had ik nog nooit gekend en pas thuis overzag ik de ellende die er op dat moment speelde.

Advies: check voor je vertrekt bij het ministerie van buitenlandse zaken of er bijzonderheden in een land zijn en meld eventueel je aanwezigheid in het land aan via de app. Zorg dat je thuisfront weet waar je bent.

Maar ook een kleine kanttekening: laat je niet gek maken door allerlei wilde verhalen en lees meerdere ervaringen van anderen om een realistisch beeld te vormen. Gebruik je gezond verstand en geniet!

Vind jij bepaalde landen of plaatsen minder geschikt voor een eerste backpack-reis?

14 Reacties

 • Kelly

  Taxi’s in China zijn inderdaad een uitdaging. Ik probeerde vaak een foto/plaatje te vinden van de bezienswaardigheid waar ik naar toe wilde. Zo liet ik in Chengdu een foto van een pandabeer zien en werd keurig netjes afgezet bij het Giant Panda Research Centre 🙂 . In Shanghai wilden we graag naar de Oude Stad, maar geen enkele chauffeur wilde ons meenemen omdat ze het niet begrepen. Vervolgens vonden we een foto van een bepaalde deur in de Oude Stad. Een taxichauffeur knikte en zette ons precies bij dezelfde deur af, haha. Omslachtig maar het werkte wel 😉 .

  Beantwoord
  • Lizette

   Wat een goed idee! Super simpel maar ik ben er dus niet op gekomen. Ik weet niet of hong kong een vergelijkbare ervaring gaat worden, maar ik zal alvast wat plaatjes gaan printen dan 😉

   Beantwoord
 • Bianca Welgraaf

  Hi.
  Ik heb met een backpack door China gereist en had weinig problemdn in Being en Shanghai. Het probleem was toen we onderweg een kleinere stad gingen bezoeken. Maar ik spreek zonder problemen mensen aan. Op het station en in de trein. Praat met handen en voeten en een vertaal machine of een app op je telefoon doet wonderen. Maar we wouden een snelle slaaptrein. Hadden we ineens betaal voor 15 uur zit en stoptrein. Dat wasecht balen. We waren de enige niet chinesen en de trein stopte echt overal.
  In Europa heb ik bijna de hele Balkan doorgereist. Ik zal bij een eerste trip Tirana (Abanië) weglaten want daar hebben ze niet eens een busstation. Het was 1.5 uur zoeken naar de bus naar Macedonië. Alle bus chauffeurs mogen daar ook gewoon rijden en bellen tegelijk. Wil je goedkoop backpacken begin dan met Polen. Dat is een perfect land om te beginnen. Iedereen spreekt er goed Engels. Binnenkort meer over Polen en backpacken. Ik had alvast een kostenoverzicht gemaakt

  Beantwoord
  • Lizette

   Wat grappig, Polen komt niet bij me op als eerste backpackbestemming. En die trein in China lijkt me enorm balen! Ik vond de nachttrein soms al niet fijn, laat staan dat je dan werkelijk overal stopt. Maar achteraf wel weer een leuk verhaal 😉

   Beantwoord
 • Sabine

  Ik denk dat als je nooit verder bent gekomen dan Frankrijk alles buiten (Oost-)Europa een schok kan zijn haha. Mijn allereerste grote reis ging naar Ghana voor 3 maanden. Dat was in alle opzichten een bijzonder ervaring en cultuurshock. Daarna heb ik veel gereisd, maar nooit meer die schok gehad als toen. Nooit meer heb ik zoveel armoede gezien en nooit meer verbaasde mij dingen heel erg. Eigenlijk denk ik dat je overal wel voor het eerst heen kunt, alleen je moet je van te voren goed beseffen hoe je zelf in elkaar zit en dat het land even goed kan binnen komen. Ik had bijvoorbeeld echt verwacht dat mijn ouders een mega cultuurshock zouden hebben tijdens hun eerste bezoek in Colombia, maar die bleef volledig uit haha. Mijn broertje had er meer last van 🙂

  Beantwoord
  • Lizette

   Ik ben het helemaal met je eens, een goede voorbereiding, ook mentaal , is super belangrijk en dan kun je eigenlijk overal wel heen. En die eerste ervaring inderdaad, die blijft uniek. Nou is Ghana ook niet een bestemming die bij mij als eerste op zou komen. Wat ging je er doen?

   Beantwoord
 • Sanne

  Ja dit zijn zeker de dingen om rekening mee te houden, maar iedereen ook wel weer weet.

  Beantwoord
  • Lizette

   Sommige dingen wist ik pas toen ik het ervaarde. Dat een land en cultuur zoveel indruk kon maken, was me vooraf niet uitgelegd en had ik niet verwacht.

   Beantwoord
 • Jenny

  Er zijn veel plekken waar elk jaar hordes backpackers heen gaan. Zeker in een hostel is er altijd wel iemand die je kan helpen.

  Door internet is de wereld kleiner geworden. Ver weg wordt steeds minder ver en alleen is steeds minder alleen.

  Beantwoord
  • Lizette

   Hostels zijn inderdaad de ideale plek om hulp/advies/tips en buddy’s te vinden! Ik voel me echt heel oud, maar tijdens mijn eerste reizen had ik geen telefoon en internet alleen sporadisch in een internetcafe, maar de wereld is zeker kleiner geworden nu.

   Beantwoord
 • Niels

  Leuk om je ervaringen en tips zo terug te lezen. Ik kan me voorstellen dat sommige landen minder veilig zijn dan andere. Zelf kijken we altijd even naar de kleur van het land op de kaart van buitenlandse zaken en welk advies ze er aan geven. Vaak valt het in de praktijk wel mee. Zo zijn Israël en Zuid-Afrika twee landen die geel zijn maar toch het bezoeken waard zijn. Zo heb ik me in Israël eigenlijk nooit onveilig gevoeld. Gelukkig kun je veel met mobieltjes. Zelf probeer ik altijd een paar woordjes te leren, dat kan het altijd een stuk makkelijker maken. Probeer maar eens in het Hebreeuws een kaartje te kopen voor de trein, haha. Dat was een hele opgave. Gelukkig zijn er meestal wel mensen die je kunnen helpen. Even de domme toerist spelen en je bent snel weer op weg.

  Beantwoord
  • Lizette

   Wat slim om de status bij buitenlandse zaken te checken. Ik kijk bij twijfel meestal wel in de app naar eventuele bijzonderheden maar inderdaad, bij veel landen staan opmerkingen terwijl het gros (gelukkig) goed te bereizen is.

   Beantwoord
 • Gabriëlle

  Handige tips, ook voor niet-backpackers. Ik ging vorig jaar met mijn studie naar Ghana, de cultuurshock was bij vele aanwezig.
  De wens van de talen begrijp ik helemaal, het lijkt me echt geweldig om alle talen van de wereld te verstaan en te kunnen spreken.

  Beantwoord
  • Lizette

   Wat gaaf dat je voor je studie naar Ghana ging! Ik kan me de shock wel voorstellen. Het lijkt me ook wel een bijzondere manier om zo een land te leren kennen. Welke studie was het?

   Beantwoord

Laat een reactie achter

Volg deze blog

Get every new post delivered right to your inbox.