Laatst deelde ik drie landen met je die wat mij betreft erg geschikt zijn voor een beginnende backpacker. Er zijn natuurlijk ook redenen waarom een land minder geschikt is, als je voor de eerste keer met je rugzak vertrekt. Dit verschilt natuurlijk heel erg van persoon tot persoon. De één wil juist de uitdaging zo groot mogelijk maken. De ander vindt het reizen naar een onbekende plek al spannend genoeg op zich en wil daarom wel een bepaalde mate van relaxtheid. Uit mijn ervaring geef ik je drie tips voor de beginnende backpacker.

Als je kijkt naar hoe groot je je uitdaging wilt maken, dan zijn er grofweg drie redenen waarom een land juist wel of juist niet geschikt voor je eerste backpack-reis is.

Cultuurshock

Stel je voor: Je stapt in een vliegtuig en als je een paar uur later uit stapt, kom je in een compleet andere wereld. Niet eens wereld eigenlijk, eerder een andere planeet. Voor mij was dat het geval toen ik naar India ging. Ik was net in mijn eentje voor het eerst op reis geweest en ik dacht bij de tweede reis dat ik de hele wereld al in mijn eentje aan kon. Boy, wat zat ik er naast!

Als vrouw alleen, nauwelijks twintig jaar oud ging ik er totaal onvoorbereid heen en ik wist werkelijk niet wat me overkwam. Overal liepen kamelen en olifanten om me heen, het was er vies en stoffig en de cultuur stond zover af van wat voor mij bekend en normaal was. Voor het eerst zag ik mensen met lepra, iets dat ik alleen van tv kende. Ik vond het toen allemaal way to much.

Ook leuk: waarom ik India verschrikkelijk vond en jij het geweldig gaat vinden

Advies: hou rekening met wat voor jou een (te) grote cultuurshock zal zijn. Lees bijvoorbeeld over de cultuur van je bestemming en over de ervaringen van anderen om er een concreet beeld van te krijgen. Dit is misschien wel de ultieme tips voor de beginnende backpacker om na te denken over je eerste bestemming.

Taalbarrière

Als ik één wens mocht doen, dan zou ik wensen dat ik alle talen van de wereld kende. Het kan namelijk echt heel lastig en soms zelfs frustrerend zijn als je een taal niet begrijpt en je je niet verstaanbaar kunt maken.

Ik spreek wel wat talen en Spaans heb ik er als laatste bij geleerd. Het voelde voor mij als een soort vereiste om in Midden- en Zuid-Amerika rond te reizen. Met handen en voeten kom je namelijk heel ver, maar een simpel buskaartje kopen lukte me niet in Mexico. Wat Spaanse woorden zijn dan toch wel handig om te weten.

Lees ook: een beetje minder solo reizen

Het kan ook nog erger. In China is een groot deel van de taxi chauffeurs analfabeet. Dus al zou je een locatie in het Chinees hebben, dan nog is het maar de vraag of je op die plek terecht komt. Het overkwam mij samen met een vriend van mij, toen we samen met wat anderen naar een bepaalde plek wilden en twee taxi’s regelden. Beiden chauffeurs kregen hetzelfde kaartje met Chinese tekst, maar we kwamen toch echt beiden op twee totaal verschillende plekken terecht. Er zat niets anders op dan maar weer de taxi terug te nemen en weer een nieuwe poging te doen.

Ook de vertaling van Chinees naar Engels laat soms te wensen over 😉 “Graag afval hier niet overhoop halen”

Advies: zorg dat je wat zinnetjes op schrift mee neemt, zodat je die eventueel kunt laten lezen, of neem een taalgidsje of Point-It boekje mee. Nog beter, en misschien ook leuker, is om een taalcursus in het buitenland te volgen. Meteen een leuke manier om ook het land wat beter te leren kennen. Of boek vooraf online een excursie, zodat je ergens opgehaald wordt en weer terug gebracht wordt.

Veiligheid

Ok, in Nederland gebeurt ook wel eens wat, een beroving of andere vervelende dingen. Maar er zijn plekken die veel meer risico’s hebben en waar dit soort misdaden ook vaak met veel meer geweld gepaard gaan. Dat zijn misschien niet de eerste plekken die je ooit wilt bezoeken.

Twee situaties blijven mij het meest bij als het om veiligheid gaat. Een paar jaar geleden was ik in Buenos Aires, een waanzinnig leuke en bruisende stad. Vooraf had ik al wel wat verhalen gehoord. Ik heb me er niet perse onveilig gevoeld, maar onveiligheid werd er wel heel erg benadrukt. Zo wilde ik in een winkelstraat een foto maken en een winkelier kwam uit de winkel gelopen om me te waarschuwen dat ik de camera weer in de tas moest doen, anders neemt iemand hem mee. Als ik ’s avonds uit ging, drong het personeel in het hostel er ook steeds op aan dat ik een taxi zou nemen, want alleen over straat als het donker is, kon echt niet, ook niet een klein stukje. En als locals dit soort adviezen geven, ga je het toch wel opvolgen.

De kleurrijke wijk La Boca in Buenos Aires staat vooral bekend als minder veilig.

Gespannen sfeer in Nepal

Een andere situatie was in Nepal. Er waren net rellen in Tibet uitgebroken en Tibetanen sloegen op de vlucht, o.a. naar Nepal. Nepal zelf stond aan de vooravond van de verkiezingen en dat zorgde ook voor een gespannen sfeer. Ook hier gold dat ik me niet onveilig voelde. Tot op een gegeven moment ik ’s avonds van een internetcafé ( ja, jaaaaren geleden 😉 ) terug liep naar mijn hostel en een militair er op stond me te begeleiden, want het was gevaarlijk. Dit soort dreiging had ik nog nooit gekend en pas thuis overzag ik de ellende die er op dat moment speelde.

Advies: check voor je vertrekt bij het ministerie van buitenlandse zaken of er bijzonderheden in een land zijn en meld eventueel je aanwezigheid in het land aan via de app. Zorg dat je thuisfront weet waar je bent.

Maar ook een kleine kanttekening: laat je niet gek maken door allerlei wilde verhalen en lees meerdere ervaringen van anderen om een realistisch beeld te vormen. Gebruik je gezond verstand en geniet!

Vind jij bepaalde landen of plaatsen minder geschikt voor een eerste backpack-reis?