Waar ik ook ben, thuis of op reis, ik luister altijd graag naar muziek. Een liedje geeft vaak een bepaalde verdieping aan een gebeurtenis mee. Als ik het liedje dan weer hoor, komt de herinnering weer sterk terug. Een tijdje terug schreef Arno van Blogpapa.nl ‘Het leven is een liedje’ met tien vragen over liedjes en muziek. En hij tagde mij erin. Dus nu is het mijn beurt om deze vragen te beantwoorden. Super leuk! Hier komen mijn antwoorden, uiteraard met een reis twist.

Wat zijn de eerste drie liedjes die je nú, op dit moment, te binnen schieten? En weet je ook waarom juist deze drie?

Sweet Child of Mine van Guns ’n Roses is het eerste liedje dat in me op komt. Dit speelde op de radio terwijl Remco, Mats en ik laatst met een jeepsafari door de Wadi Rum woestijn in Jordanië reden. Steeds als ik dat liedje nu hoor, zie ik ons zo weer rijden.

Meteen daarna komt de herinnering met het liedje God Only Knows van de Beach Boys in me op. Tijdens de meerdaagse trip door Salar de Uyuni in Bolivia stond dit liedje op. De combinatie van die bijzondere plek met dat liedje maakte de ervaring haast buitenaards of zo.

Een van de eerste muzikale reisherinneringen is uit Thailand. Op Phuket gingen mijn vriendinnetje en ik iedere avond naar de Easy Riders Bar. En daar speelde een bandje iedere avond het liedje Have I Told You Lately That I Love You van Van Morrison en dan met zo’n dik Thais accent. Super grappig.

Fantastisch, deze backpackers-bar in Thailand met live muziek!

Heb jij ook zo’n liedje, waarbij je altijd aan iemand moet denken?

Ja zeker, bij Thinking Out Loud van Ed Sheeran denk ik aan Remco. Dat is namelijk ons liedje. Het was het eerste liedje op onze bruiloft op de Malediven. Delen van de teksten ervan hangen in onze woonkamer aan de muur.

Sommige mensen zingen, neuriën of fluiten de hele dag door. Vaak tot ergernis van de mensen om hen heen. Ben jij of ken jij zo’n ‘willekeurige flierefluiter’? En wat vind je daarvan?

Soms neurie ik mee met een liedje op de radio. Liever zing ik mee, maar ik kan niet zo goed (of eigenlijk helemaal niet) zingen. Wat ik zo nu en dan op reis wel heel gezellig vind, is karaoke. In China heb je vaak kamers die je dan afhuurt om met een groep karaoke te doen. Dat vond ik zo tof om mee te maken. Vooral omdat de lokale mensen die met ons (ik reisde met een vriend samen) meededen vaak echt bloedfanatiek waren. En nee, hier heb ik natuurlijk geen filmpjes van 😉

Er zijn van die liedjes die de irritante eigenschap hebben dat ze zich nestelen in je hoofd en er met geen mogelijkheid meer uitgaan. Tot je er gillend gek van wordt! Welk liedje doet dat voor jou?

Dan denk ik aan The Beatles met Yellow Submarine. Tijdens een gezellige avond op het strand van Ilha Grande in Brazilië speelde een meisje gitaar bij het kampvuur. En dit liedje zongen we allemaal mee (voor zover iedereen de tekst kenden uiteraard). Vervolgens bleef dat deuntje dagenlang hangen. En als iemand nu vraagt om een liedje bij het kampvuur, komt het liedje meteen weer terug in mijn gedachten.

Deze foto is bij bedoeïnen gemaakt in Jordanië.

Het kiezen van je “favoriete liedje allertijden” is voor veel mensen een onmogelijke opgave. Dat ga ik je dan ook niet vragen, maar wat is jouw favoriete Nederlandstalige liedje?

Zonder twijfel Brabant van Guus Meeuwis. Dat vind ik echt een hartverwarmend nummer. Vooral op reis luister ik er graag naar. Want dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht 🙂

Welke drie liedjes staan er bovenaan de playlist van je kids? En wat vind jij daarvan?

Mats heeft met 7 maanden oud (op het moment van schrijven) natuurlijk nog geen eigen playlist. Hij reageert altijd wel heel enthousiast op gezang. De topper is zijn eigen liedje dat ik zelf bedacht heb op het melodietje van “Oh Sjonnie”. Daar wordt hij altijd vrolijk van. Andere favorieten zijn Ik zag twee beren en In de Maneschijn. En wat ik daarvan vind? Ik zing vooral hard en vrolijk mee!

Van welk liedje word jij vrolijk?

Danza Kuduro van Lucenzo And Don Omar! Dan krijg ik de zomer in mijn bol en wil ik alleen maar dansen!

Van welk liedje word jij stil?

Ren, Lennie, Ren van Acda en de Munnik maakt me stil. Dit liedje heb ik gekozen voor tijdens de uitvaart van mijn papa. Luister de tekst maar eens, dan begrijp je wel waarom. En sindsdien luister ik het nog regelmatig.

Wat is je favoriete playlist op Deezer, YouTube, iTunes of Spotify?

Via iTunes heb ik allerlei liedjes gedownload op mijn mobiel tot een eigen playlist. Wel zo handig, want zo kan ik ze ook offline luisteren als ik geen internet heb in het buitenland. En dan luister ik naar van alles, van jaren ’60 – ’70 klassiekers en jaren ’80 hits van bijvoorbeeld Madonna en Whitney Houston tot de huidige top 40.

Je hebt nu over allerlei liedjes nagedacht. Sommige daarvan hebben indruk op je gemaakt, sommige vind je inspirerend of gewoon te gek, sommige hebben misschien een boodschap die jij belangrijk vindt. Met welk liedje dat je nog niet genoemd hebt, zou je graag iedereen laten kennismaken en waarom?

Dat is een liedje dat je vast wel kent, namelijk Imagine van John Lennon. Dat vind ik zo’n mooi liedje! Ik luister altijd naar de teksten van liedjes en deze vind ik toch wel het meest bijzonder van allemaal. Vandaar dat ik hem nog even hier noem. In Praag heb je een John Lennon muur als tribute en daar ben ik uiteraard ook geweest.

Vind jij het ook leuk om deze tag in te vullen? Doen! Ik ben benieuwd naar je antwoorden. Tag je Arno en mij dan ook even?