Nog niet zo lang geleden bezocht ik Griekenland voor het eerst. Ik ging naar Athene en maakte een dagtrip naar Meteora. Graag ga ik nog eens terug om meer van het land te ontdekken. Iemand die er bijna alles van weet, is Athina. Op Travel by heart schrijft ze over dit mooie land. En voor Reismuts schreef Athina een blog over haar geliefde eiland Karpathos.

15 jaar geleden verloor ik als klein meisje mijn hart aan het Griekse eiland Karpathos. Sindsdien heb ik geen jaar overgeslagen! Inmiddels hebben mijn vriend Vincent en ik  er zelfs een vakantiehuis gekocht. Elk jaar genieten we 2-3 keer van onze vakanties op het eiland. Welke dingen je niet mag missen op Karpathos vertel ik je in deze blog!

Laat ik eerst even kort iets vertellen over Karpathos. Dit prachtige Griekse eiland ligt in het zuiden van Griekenland tussen Kreta en Rhodos in. Het is een klein en nog wat onbekend eiland. Het eiland staat vooral bekend om zijn mooie stranden, windsurfen en rust. Wist je dat het een van de beste spots is voor windsurfen ter wereld? Voor deze watersport ben je hier dus aan het goede adres, maar vergeet ook vooral het lekkere Griekse eten en de natuur niet.

Leestip: De hoogtepunten van het nog ongerepte eiland Milos in Griekenland

Olympos

Ja, Olympos is cliché, maar zeker een bezoek waard. Dit authentieke dorp ligt in het noorden van Karpathos en is echt typisch Grieks. Wanneer je aan komt rijden bij Olympos staat je al een mooi uitzicht te wachten. Olympos ligt heel mooi op een bergwand en is echt net een schilderij.

In het dorp zelf kun je lekker rondstruinen, souvenirs kopen en foto’s maken. In de loop der jaren is het wel meer toeristische geworden, dat zie je o.a. aan het aantal souvenir winkels, maar ik vind het dorp nog steeds een bezoek waard.

Wanneer je geen zin hebt in al die drukte ga dan lekker vroeg. Na 11 uur komen namelijk alle toeristenbussen aan. Tot 11 uur kun je lekker alleen door het dorp struinen. Ga je in het laagseizoen? Dan hoef je, je geen zorgen te maken over vele toeristen het is dan nog heerlijk rustig.

De zonsondergang bij Stema bar in Arkassa

De zonsondergang op Karpathos is prachtig. Hij gaat onder aan de westkant van het eiland. Ons favorieten plekje is bij de Stema bar in Arkassa. Deze bar bevindt zich ik een smal straatje, waar iedereen voorbij loopt. Rond 20.30 kun je genieten van de zonsondergang met een cocktail en de typische Cubaanse muziek die Stema kenmerkt op de achtergrond. Het is een prachtige plek, waar de sfeer allesbepalende is. Manolis de eigenaar zorgt er altijd voor dat je het oprecht naar je zin hebt en je raakt al gauw in contact met anderen in deze bar.

Apella

Dit strand in het noorden van Karpathos is ooit uitgeroepen tot het mooiste strand van Europa. Dat wil heel wat zeggen natuurlijk! Hoewel het de laatste jaren niet meer de #1 heeft gehaald, is het strand nog steeds prachtig. Het ligt in een dal, is lekker groot en perfect voor snorkelen. Zo mooi als het strand is, is ook de weg er naar toe. Vanaf de bergen heb je namelijk al een adembenemend uitzicht op het strand.

Aangezien het strand ook is verkozen tot het mooiste strand van Europa is dit zeker het visitekaartje van Karpathos, wat ook betekend dat het er lekker druk is. Ga je in het hoogseizoen, dan raad ik je aan om echt vroeg naar het strand te gaan, omdat parkeren anders wat lastig wordt (lees: helling en in haarspeldbochten langs de weg). Wil je echt genieten van dit strand in alle rust dan kun je het beste in mei of eind september/oktober naar dit strand gaan. Er zijn dan weinig toeristen en de parasols staan er niet (meer).

Ouzo milkshake bij Skala bar

Alcohol, eten en strand is voor mij toch wel het beeld van een perfecte vakantie. Kenmerkend voor Griekenland is natuurlijk hun alcoholische drankje ouzo. Hier heeft Skala bar in Amoopi heel slim op in gespeeld. Je kunt er namelijk ouzo milkshakes bestellen, echt genieten! Tel daar nog eens bij op dat Skala een prachtig uitzicht biedt over het dorp Amoopi en Tom een Nederlander is die zijn plekje op dit eiland heeft gevonden en je middag is compleet!

Vliegtuig spotten op Diakoftis

Diakoftis is een van de weinig zandstranden op Karpathos en ligt naast de luchthaven (ja, die heeft het eiland!). Je kunt hier lekker ver de zee in lopen, het water is prachtig blauw en je kunt er geweldig snorkelen aan de zijkanten van de baai. Nog leuker maakt dit strand dat hij naast de luchthaven ligt. Gedurende de dag kijk je uit naar de vliegtuigen die over je hoofd heen vliegen. Dat maakt Diakoftis nog leuker!

Dit waren mijn 5 dingen die je niet mag missen als je naar Karpathos gaat.  Ik ben benieuwd! Ben jij al eens naar Karpathos geweest?