Boven je zie je een strakblauwe lucht en af en toe een vogel voorbij vliegen. Je hoort de golven van de zee, terwijl je rustig in je hangmat heen en weer schommelt. Klinkt goed hè? Je kunt natuurlijk hopen dat je tijdens je reis op plekken komt waar een hangmat voor je klaarhangt. Of je kunt niets aan het toeval over laten en er gewoon zelf eentje meenemen. Waar moet je op letten als je een hangmat koopt die je mee op reis wilt nemen? En wist je dat er zoiets bestaat als een reishangmat?

Waarom een hangmat mee op reis

Waarom zou je een hangmat mee op reis nemen? Omdat chillen in een hangmat de ultieme manier van relaxen is en dat is natuurlijk super fijn op vakantie! Maar een hangmat is meer dan dat. Je kunt er namelijk ook heerlijk in slapen. Hoe cool is het om ergens in Azië tijdens een trekking in de jungle of op het strand tussen twee palmbomen onder de sterrenhemel te slapen! Of je gebruikt je hangmat voor een middagdutje in de buitenlucht wanneer je je camper ergens hebt geparkeerd. Geweldig toch!

Wat voor soort hangmat neem je mee op reis

Als je een hangmat gaat kopen met de bedoeling die op reis mee te nemen, dan zijn er een aantal punten om rekening mee te houden. Het is afhankelijk van je manier van reizen hoe belangrijk die punten zijn. Ga je backpacken, dan wil je natuurlijk echt zo min mogelijk spullen en gewicht in je rugzak meenemen. Ga je met een camper op reis, dan kun je natuurlijk wel iets meer gewicht en ruimte reserveren voor de hangmat. Ook in een auto kun je een hoop extra meenemen.

Allereerst is de soort hangmat belangrijk. Je hebt eenpersoons hangmatten en tweepersoons hangmatten. De meeste hangmatten zijn van stevig katoen gemaakt en ze zijn er in alle vrolijke kleuren van de regenboog. Een eenpersoons hangmat voldoet in de meeste gevallen prima om mee op reis te nemen, want daar kun je zelf goed in liggen. Een tweepersoons hangmat is groter en daarmee ook zwaarder. Dat maakt zo’n hangmat minder ideaal om als bagage mee te nemen. Een katoenen tweepersoons hangmat weegt bijvoorbeeld al snel 2 kg en neemt behoorlijk wat ruimte in je rugzak in.

Er zijn hangmatten met zogenaamde spreidstokken. Een spreidstok zorgt ervoor dat een hangmat niet dicht vouwt en daardoor ligt de hangmat heerlijk als een gespreid bed. Omdat spreidstokken gewicht en ruimte innemen en niet persé nodig zijn, zou ik niet aanraden om een hangmat met spreidstokken te kopen voor je reis. De hangmat kun je dan namelijk niet klein opvouwen vanwege de stokken erin.

Voordelen van een speciale reishangmat

Welke hangmat het beste geschikt is voor op reis, is eigenlijk heel makkelijk. Namelijk een reishangmat. Zo’n hangmat is speciaal ontworpen om mee op reis te nemen en heeft daarom veel voordelige eigenschappen. Zo is een reishangmat vaak gemaakt van parachutestof dat licht van gewicht is. Een eenpersoons reishangmat weegt daardoor slechts 0,7 kg. Parachutestof stof heb je ook in allerlei vrolijke kleuren en het is behoorlijk sterk. Daardoor kan zo’n hangmat makkelijk een gewicht aan tot wel 120 kg.

Is de hangmat die je mee op reis neemt bedoeld voor jou en je reismaatje samen, dan bestaan er gelukkig ook tweepersoons reishangmatten. Deze zijn maar ietjes zwaarder dan de eenpersoons variant, namelijk 0,8 kg, en ze hebben een draagkracht tot wel 180 kg.

Wij hebben een hele fijne tweepersoons hangmat 😀

Opties bij je hangmat

Een standaard of een hangmatset aanschaffen is niet persé nodig wanneer je de hangmat enkel voor op reis aanschaft. Een set bestaat namelijk uit een hangmat en een standaard. En de standaard zul je niet snel meenemen wanneer je gaat backpacken, omdat dat lastig is als bagage. In een camper kun je een hangmat standaard natuurlijk wel meenemen, zolang je die makkelijk kunt demonteren. Maar nog steeds is zo’n hangmat standaard wel heel handig, namelijk om ook thuis in je eigen achtertuin van je hangmat te kunnen genieten als je daar geen bomen hebt. Het is jammer als je die kans niet pakt, een vakantiegevoel in je achtertuin!

Wat ik een hele nuttige optie voor je hangmat vind, is een muskietennet. Zo kun je echt relaxt slapen, ook al zwermen er muggen en andere insekten om je heen. En die kans is natuurlijk wel aanwezig bij een jungle trekking of wanneer je bij een meer relaxt. Eventueel kun je een tarp bij je hangmat kopen. Zo kun je schaduw creëren op een zonnige en hete dag. Ook dit neemt natuurlijk extra ruimte in.

Hoe ga je je hangmat ophangen

Op reis wil je natuurlijk zo min mogelijk bagage meenemen die je niet persé nodig hebt. Zoals ik net al toelichtte, zou ik niet zo snel adviseren om een hangmat standaard mee op reis te nemen als je met een rugzak gaat rondreizen. Dat is toch wel erg onhandig. Ga je met een camper, dan is een hangmat standaard die je makkelijk demonteert erg fijn. Zo ben je niet afhankelijk van palen en bomen.

Maar zonder standaard zul je je hangmat natuurlijk wel op een andere manier ergens aan op moeten hangen. Je kunt niet zomaar een haak aan een muur vastmaken of erop rekenen dat je geschikte haken zomaar gaat vinden. Daarom lijkt mij de beste manier om je hangmat met touwen om een boom of paal vast te maken. Bij de aanschaf van je hangmat kun je direct een compleet set hangmatbevestiging materialen kopen. En zo’n set neemt weinig ruimte in beslag.

Een hangmat tussen twee bomen ophangen

Om je hangmat tussen twee bomen (of een boom en een paal) op te hangen gebruik je dus het makkelijkste touw. Reken erop dat je best een behoorlijk stuk touw nodig hebt, wel zo’n 3 tot 5 meter. Want bomen kunnen natuurlijk dik zijn en ver uit elkaar staan.

Er zijn verschillende knopen die je kunt maken om de hangmat met de touwen aan de bomen op te hangen. Een filmpje op YouTube kan je daar makkelijk bij helpen. Een van de makkelijkste manieren is de volgende:

  1. Vouw het stuk touw dubbel.
  2. Hou de lus vast en sla het dubbele touw een paar keer om de boom.
  3. Doe vervolgens de twee uiteinden door de lus en trek stevig aan.
  4. Maak in de twee uiteinden knopen en maak deze aan je hangmat vast. Dit kun je doen door de touwen rechtstreeks aan de hangmat te knopen, of je gebruikt er een karabijnhaak voor. Het voordeel van een karabijnhaak is dat je de hangmat makkelijk los klikt. Stel je blijft wat langer op die plek, dan kun je de hangmat ’s nachts bijvoorbeeld binnen halen.

Let erop dat het touw goed op dezelfde plek blijft en niet naar beneden kan glijden, want dan val je met hangmat en al op de grond. Ook moet je de hangmat hoog genoeg ophangen, zodat je niet met je billen over de grond schommelt. En ook weer niet te hoog, want je moet er natuurlijk wel nog makkelijk in- en uit kunnen klimmen.

En relaxen maar in je hangmat op reis!

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen.