Iedereen die al eens buiten Europa gereisd heeft, heeft vast wel gemerkt dat er regelmatig een visum nodig is voordat je een land binnen mag treden. Soms krijg je een formuliertje in het vliegtuig en is invullen daarvan voldoende voor toegang. Bij een aantal landen is er een veel uitgebreidere aanvraag nodig. Hoe zit dat nou precies? Wanneer moet je naar de ambassade? Wat heb je nodig voor een aanvraag? Ik zet de do’s en don’ts voor je op een rij.

Do: check enige tijd voor je gaat of je een visum nodig hebt

Doe dit het liefst zodra je geboekt hebt, want voor sommige landen kan de aanvraag een tijdje in beslag nemen. En je wilt daarover natuurlijk geen stress. Dus des te eerder je weet wat je nodig hebt, des te sneller kun je er al mee aan de slag, zodat alles op tijd in orde is. Vertrek je binnen 3 weken? Dan heb je vaak een spoedprocedure nodig.

Do: check de geldigheid van je paspoort

Voor het kunnen verlaten van veel landen, maar zeker bij het aanvragen van een visum moet je paspoort een minimaal aantal maanden geldig zijn, gerekend vanaf het moment dat je het land weer verlaat. Vaak is dit 6 maanden. Is je paspoort nog maar korter geldig, dan zul je voor je visumaanvraag al een nieuwe moeten regelen.

Don’t: ga niet zelf ‘klooien’ met pasfoto’s

Voor een visumaanvraag is minimaal één en soms meerdere pasfoto’s nodig. Laat je toevallig net een nieuw paspoort maken, neem dan meteen extra pasfoto’s af. En zo niet, ga dan toch gewoon even langs een fotograaf voor nette pasfoto’s. De fotograaf weet vaak de regels omtrent de formaten en zo (niet lachen, oren zichtbaar, enzovoorts), of als er specifieke regels zijn zal hij/zij daar op jouw verzoek rekening mee houden. Je bent dan ongeveer 13 Euro kwijt, maar wel verzekerd van goede foto’s die geaccepteerd worden.

Do: check of je paspoort twee blanco pagina’s naast elkaar heeft

Een visum beslaat vaak een hele pagina. En op de pagina ernaast worden vaak de stempels van de douane gezet. Daarom heb je dus twee pagina’s naast elkaar nodig. Natuurlijk is het leuk om overal stempels te laten zetten, maar in dit geval dus niet.

Do: vaak reizen doe je met een zakelijk paspoort

Verwacht je vaak naar landen met een visum te reizen? Overweeg dan een zakelijk paspoort. Dat heeft twee keer zoveel pagina’s, je hebt er geen extra aanvraag voor nodig en het kost net zoveel als een gewoon paspoort.

Don’t: verdoe geen tijd bij een grensovergang, ambassade of consulaat

Er op gokken dat je aan een grens vast wel een visum kunt regelen, is niet zo slim. Soms blijkt er namelijk bar weinig te zijn bij een grensovergang. En je mag natuurlijk een dagje bij de ambassade gaan zitten voor je aanvraag, maar eerlijk gezegd is dit met alle digitale middelen best wel oldskool. Dus mits je geen andere reden hebt om er te zijn, regel je een visum veel makkelijker online. En dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Do: regel je visum via visumspecialist

Er zitten meerdere voordelen aan het aanvragen van je visum via een visumspecialist. Zij hebben jarenlang ervaring en dus de expertise. Met de aanvraag en al je vragen kun je dan ook bij hen terecht. Ook bij specifieke persoonlijke omstandigheden bemiddelen zij. Na de ontvangst van een aanvraagformulier controleren zij namelijk of er nog aanvullende documentatie nodig is en dat laten ze je direct persoonlijk weten met uitleg, zodat jouw aanvraag lekker vlot verloopt. Uiteraard verdient de visumspecialist er ook iets aan, maar dat is wat mij betreft het ontzorgen wel waard.

Do: denk vooraf na over je verblijfsduur en het aantal keren dat je het specifieke land in reist

Je hebt vaak visa voor 3 maanden, voor 6 maanden of zelfs voor langer. Vooraf bedenk je wat je nodig hebt, zodat je meteen het juiste hebt. Wil je een uitstapje maken naar het buurland? Dat betekent twee entrees en dat moet je dan wel bij je aanvraag al aangeven.

Do: let op de land-specifieke eisen

Het ene visum is zeker het andere niet. Naar bijvoorbeeld Mexico vul je een formuliertje in het vliegtuig in en klaar. Voor de VS dien je een ESTA aan te vragen en de visa voor Rusland, China of India hebben iets meer voeten in aarde (en zijn daardoor ook wat duurder). Ga je naar China, dan heb je voor de visumaanvraag bijvoorbeeld nodig je paspoort (duh), een pasfoto, je reisschema en een verklaring van je werkgever dat je daar een dienstverband hebt. Dan kent het visum voor dit land meerdere varianten, zoals een 3 maanden verblijf, met één of twee keer inreizen. Ook de variant voor 6 maanden bestaat, maar dan gelden er aanvullende regels zoals dat je daaraan voorafgaand al drie keer naar China bent gereisd met visa.

Verder is China een bijzonder voorbeeld, omdat bijvoorbeeld Hong Kong ook bij China hoort. Het is immers een aparte administratieve gemeente. Voor enkel reizen naar Hong Kong heb je echter geen visum nodig. Maar maak je vanuit China een uitstapje en kom je weer terug in China, dan geldt dat als een tweede entree. Dus het is wel nodig om dit goed uit te zoeken.

Do: verstuur je paspoort altijd aangetekend

Om die gewilde visum sticker in je paspoort te krijgen, zul je je paspoort op moeten sturen. Doe dit altijd aangetekend met track and trace, zodat je bij kunt houden hoe de verzending verloopt en meer zekerheid hebt. Ook voor het terugontvangen geldt dit advies. Het kost wat meer, maar is het meer dan waard.

Don’t: maak je met het opvolgen van deze tips niet meer druk om een aanvraag 🙂

Dit bericht bevat gesponsorde links. Zoals je uit bovenstaande vast wel begrijpt, geef ik mijn oprechte mening en ga ik enkel samenwerkingen aan met bedrijven en producten waar ik zelf ook blij van word of gebruik van maak. Voor meer informatie over samenwerkingen kun je hier verder lezen.