Wie de website Reismuts al wat vaker bezocht heeft, zal het vast niet ontgaan zijn dat ik van warme en zonnige bestemmingen hou. Dus als je mij om mijn bucketlist bestemmingen vraagt, kom ik met antwoorden als de Filipijnen, Cuba en Madagaskar. Maar er is altijd een uitzondering op de regel. En die heet voor mij Patagonië. Ik ga je vertellen waarom deze bestemming op jouw bucketlist hoort. En ik deel vijf handige praktische tips voor Patagonië met je.

Patagonië is geen land op zich. Het is een immens groot gebied dat zich over het zuiden van Argentinië en Chili uitstrekt. En het staat bekend als één van de mooiste natuurgebieden ter wereld. Het is woest en ruig, een unieke wildernis. Rij je er doorheen, dan zul je kilometers lang niets of niemand tegen komen. Dat geeft je een heel bijzonder gevoel van de grote wereld om je heen.

De meeste mensen denken bij Patagonië aan ijs en gletsjers. En die zul je in dit meest zuidelijke punt van de wereld ook genoeg vinden. Maar het ziet lang niet overal wit. Zoals de pampa, een gebied met droog steppegras. En Patagonië heeft meer dan ijs te bieden. Het Fitz Roy bergmassief bijvoorbeeld kent enorm veel avontuurlijke wandelmogelijkheden. Je vindt er tevens grote meren met de meest heldere kleur azuurblauw water die je je kunt voorstellen. Bovendien kun je ook heel goed dieren spotten, zoals pinguïns en zeeleeuwen aan de kust, lama’s in het binnenland en condors zwevend hoog in de lucht.

praktische tips patagonië

Een reis naar Patagonië hoort daarom op ieders bucketlist thuis. Ben je overtuigd? Mooi! Dan komen hier de praktische tips voor Patagonië.

1. Maak er een rondreis van

Vliegtickets naar Patagonië zijn niet goedkoop. En als je dan toch helemaal die kant op gaat, waarom dan niet je bezoek aan Patagonië combineren met een rondreis door heel Argentinië. Bijvoorbeeld met een roadtrip ten zuiden van Salta. Natuurlijk kun je een reisexpert op het gebied van Argentinië reizen in de arm nemen om je het uitzoekwerk te besparen.

2. Kies onze winter als reistijd

Patagonië ligt aan de andere kant van de evenaar. Daardoor spoelt water tegen de klok in weg. En onze winter is daar zomer. Het ijsrijke winterwonderland is niet persé altijd koud. Wanneer het er zomer is, kan het kwik zelfs oplopen tot boven de 20 graden. Dat is dan ook de beste reistijd om Patagonië te bezoeken. Naast – over het algemeen – aangename temperaturen kun je ook het bijzondere fenomeen van schuivende gletsjers aanschouwen. Ik vond het erg indrukwekkend om het ijs van de Perito Moreno gletsjer af te zien brokkelen. Je ziet het in het zelfgemaakte filmpje hieronder.

In onze zomermaanden, en dus de wintermaanden in Patagonië, kunnen veel plekken moeilijk bereisbaar zijn door de weersomstandigheden. Het is daarom beter die periode te vermijden.

Ook leuk: de mooiste plekken in Argentinië

3. Neem praktische kleding mee

Ondanks de aangename temperaturen kan het weer in Patagonië in een hele korte tijd compleet omslaan. En ook op een zonnige dag kan het toch flink koud zijn, zoals tijdens een boottocht langs gletsjers. Zorg er daarom voor dat je warme kleding aan hebt. Ik vond thermokleding erg handig. Dat is lichtgewicht en warm en met een thermoshirt en daarover een trui kon ik makkelijk laagjes maken, die ook weer voor extra warmte zorgen. Bovendien koos ik voor een winddicht vest, want met name de wind kan het er erg fris maken.

4. Ga met een gids op pad

Op veel plekken worden toeristen goed ingelicht over de wandelmogelijkheden, maar de wandelroutes staan er niet zo aangegeven zoals je misschien in Oostenrijk gewend bent. Dit in combinatie met onvoorspelbare weersomstandigheden maken dat je er verstandig aan doet om met een lokale gids op pad te gaan. Zo nam een reisvriendinnetje dat in El Chaltèn werkt mij mee de bergen in en liet me hele bijzondere plekken zien die ik zelf niet gevonden zou hebben. Zeker als je een (meerdaagse) trektocht door de bergen wilt gaan maken, is een gids een dikke aanrader.

El Chalten

5. Begin op tijd met sparen

Patagonië is één van de mooiste plekken ter wereld en tevens één van de duurste. Waar je in andere plekken van Argentinië met een paar tientjes per dag wel kunt rondreizen, moet je hier op minimaal € 50,- tot € 100,- per dag rekenen. Wil je meerdere plekken in Patagonië bezoeken, dan heb je er redelijk wat tijd voor nodig vanwege de grote afstanden. Van Bariloche naar El Chaltèn zit je bijvoorbeeld meer dan 20 uur in de bus. Vliegen is natuurlijk sneller en kan op El Calafate, maar vliegtickets zijn duurder dan busreizen.

Ben je enthousiast geworden over Patagonië? Leuk! Met de praktische tips voor Patagonië gaat je reis vast een onvergetelijke ervaring worden. Misschien wil je je bucketlist ook aanvullen met Spitsbergen reizen. Deze eilandengroep van Noorwegen zijn namelijk ook onwijs mooi!