Het geluid van de toeristen raakt steeds verder op de achtergrond terwijl ik de trappen verder naar boven volg. Zweetdruppeltjes parelen over mijn voorhoofd. De honderden jaren oude treden kraken onder mijn voeten. Nog een paar stappen en dan ben ik er, bovenin de toren van de basiliek. Ik ben zo nieuwsgierig naar het uitzicht op Porec!

Het uitzicht is waanzinnig mooi kan ik je vertellen, net als de rest van het stadje op het Kroatisch schiereiland Istrië. Porec is schilderachtig en klein en ligt aan de Adriatische kust. Het stadje is duidelijk populair onder de toeristen. Dat maakt het (helaas) wel een tikkie druk. Toch mag een bezoek aan het stadje niet ontbreken. Ik geef je tips voor de mooiste plekken en om de massa heen.

Er zijn twee hoofdstraten vol met winkeltjes met souvenirs, ijs, pannenkoeken, kleding en andere prullaria. Ga je in een druk seizoen, dan is mijn eerste tip: duik vooral de zijstraatjes in. Die zijn beduidend minder druk en minstens net zo mooi.

Datzelfde geldt voor de twee hoofdpleinen. In het hoogseizoen puilen de terrassen uit. Wil je wat rustiger genieten van een hapje of drankje, ga dan naar het plein naast de Eufrasiusbasiliek. Mooi pluspunt is dat er een grasveld naast de terrasjes ligt waar kinderen heerlijk kunnen spelen.

Naar de top

De Eufrasiusbasiliek is de top bezienswaardigheid van het stadje Porec. Deze staat zelfs op de UNESCO werelderfgoed lijst. Wij gingen er tegen half 5 naar binnen en toen was het er eigenlijk best rustig. Nergens hoefden we te wachten, om een ruimte in te gaan of de toren te beklimmen. De meeste mensen gaan vroeg op de dag, mijn advies op basis van deze ervaring is om juist laat te gaan.

De basiliek is werkelijk schitterend. De Byzantijnse bouw stamt uit de 6e eeuw. De kerk is rijkelijk versierd en je vindt er bijzondere mozaïeken. Vanuit de toren heb je mooi uitzicht over de stad. Een pluspunt van laat op de dag gaan is dat je in de toren ook onwijs mooi daglicht van de ondergaande zon hebt voor de foto’s.

Entree kost 50 Kuna (2019) en kids tot en met 7 jaar zijn gratis. Ik vond een draagzak makkelijker dan een kinderwagen vanwege de trappen in de verschillende vertrekken. De kinderwagen kun je bij de ingang laten staan.

Porec vanaf het water

Een manier om Porec verder te ontdekken is om een van de huurfietsen te gebruiken die je op verschillende plekken vindt. Het allerleukste om te doen in Porec en de manier om de vele mensen achter je te laten is om de boot te nemen. Je hebt verschillende routes met een speedboot variërend van een kwartier tot twee uur.

Lees ook: tips voor een bezoek aan de stad Pula in Istrië

Wij kozen voor een half uur, dan vaar je langs verschillende eilanden voor de kust. En natuurlijk laat de kapitein je Porec vanaf het water zien. Je kunt met zo’n tien volwassenen op de boot en een half uur kost 400 Kuna (2019). Per persoon valt dat dan reuze mee.

Kleine Mats ging natuurlijk ook mee aan boord. Ik weet niet of er reddingsvesten zijn, vast wel. Ik vond het fijn om Mats in de draagzak bij me te houden. En hij vond het vooral fijn als de boot hard over de golven ging! Ook zo’n boottocht is super leuk bij zonsondergang.

De beste reistijd voor Porec zijn de maanden mei tot en met oktober. De maanden juli en augustus zijn warm en drukker.

Heel veel plezier in dit mooie stukje Kroatië!