Vandaag is het weer zover. De steden en dorpen in zuidelijk Nederland veranderen van naam en de gekke kostuums kunnen weer uit de kast: carnaval! Als geboren en getogen Tilburgse zit het in mijn bloed, dus ook ik heb al een pakje klaar hangen om aan te trekken.

Nu is er ook nog het toeval dat ik net jarig ben geweest, dus mijn verjaardagsfeestje morgen is ook in carnaval stijl. En ja, zelfs vrienden van ‘boven de rivieren’ doen mee. Zelfs vriendinnetjes uit Canada en Zwitserland, die ik vorig jaar in Panama leerde kennen, gaan mee in de polonaise. Dat belooft een gezellige boel te worden.

Carnaval is zeker niet alleen iets van Nederland. Het is van oorsprong een katholiek feest en de wereldveroveraars hebben jaren geleden de sporen daarvan over de hele wereld achter gelaten. Dus ook het carnavalsfeest is redelijk wijd verspreid.

Ook leuk: Feestjes in het buitenland

Carnaval in Kruikenstad

Wat zijn nou DE plekken om carnaval te vieren? Natuurlijk zeg ik Kruikenstad! Tilburg dus. Vrijdags begint de Dweiltocht, oftewel kroegentocht. Ideaal voor als je Tilburg nog niet (goed) kent, even overal een kijkje en een biertje nemen. Zondag is d’n Opstoet, oftewel de optocht met praalwagens door de stad. Eén groot buitenfeest. En dan kun je nog doorfeesten tot en met dinsdag.

kruiken

Als er één stad bekend staat om de grote, uitbundige carnavalsfeesten, dan is het Rio de Janeiro wel. De straten in Rio zijn niet altijd even veilig. Dus als je er heen gaat, zorg dat je niets anders bij hebt dan wat geld. De grootste drukte is natuurlijk met de carnaval zelf. Maar wil je die een beetje ontlopen, al weken daarvoor zijn er verspreid door de stad carnavalsfeesten en optochten (eigenlijk de repetities) waar je je ook helemaal kunt los swingen op de Braziliaanse beats. Een aanrader om een keer mee te maken!

Lees ook: Rio, de bruisende stad!

En dan is er het bekende Carnaval van Venetië. Het duurt twaalf dagen en is vooral bekend van de prachtige maskers die er dan gedragen worden bij de extravagante kostuums. De maskers zorgden ervoor dat iedereen gelijk was qua status, prinses of bakker. Tegenwoordig is het vooral gericht op toeristen en moet je goed zoeken naar de enkele traditionele voorstellingen.

IMG_2212

In Oruro in Bolivia duurt carnaval maar liefst acht dagen en bevat het nog veel oude tradities, zoals een openingsdans met duivelskostuums. De processies en plechtigheden vormen een combinatie van het aanbidden van Maria en het aanbidden van de Andes goden en Pachamama (moeder aarde, erg belangrijk voor de Inca’s vroeger), waarbij de Spaanse verovering in toneelstukken een onderdeel is. En natuurlijk wordt en gedanst en gezongen. Zo komen allerlei elementen uit de geschiedenis bij elkaar in dit grote culturele evenement. ik heb er zoveel goeds over gehoord, het staat zeker nog op mijn wensenlijst om een keer mee te maken.

Waar je ook carnaval gaat vieren, ik wens je heeeeel veel plezier. Alaaf!