Of je nou een eigen camper hebt of er eentje huurt, een camper is je huisje op wielen. Je zet je camper neer waar je wilt. En bevalt het niet of ben je toe aan een nieuwe omgeving, dan pak je alles in en rij je weer verder. Easy peasy. Alleen, dat inpakken is iets meer dan de tafel en stoelen binnen zetten. Beetje vervelend als de was op de snelweg nog op je fietsenrek hangt… Om je snel op weg te helpen heb ik een checklist gemaakt van de punten die je niet moet vergeten voor je met de camper vertrekt. Zo ben je lekker efficiënt weer op pad met je camper!

Alles inladen voor vertrek

Allereerst is het natuurlijk belangrijk alles in te laden voor je gaat. De tafel en stoelen naar binnen en eventueel een vloerkleed. Vergeet ook niet het trapje en eventueel een wasrek. En de luifel moet natuurlijk ingedraaid zijn voor vertrek.

Heb je stroom van de camping of camperplaats? Vergeet die dan niet los te koppelen en je stroomkabel mee te nemen voor je met de camper vertrekt. Het is verstandig vanaf dat moment de koelkast van de netstroom af te halen (vaak via een eenvoudig knopje) en de verlichting binnen uit te doen. Afhankelijk van je camper kun je het op de huishoudaccu overzetten of op 12v zetten voor tijdens het rijden.

Denk er vervolgens aan om alle ramen en dakluiken te sluiten voor vertrek met de camper. Ze kunnen kapot klapperen tijdens het rijden als de wind eronder komt. Schuif ook alle gordijnen open, zodat je zoveel mogelijk zicht hebt tijdens het rijden. De gordijnen voor de achterruit – als je camper die heeft – maak je het beste vast. Zodat ze niet tijdens het rijden in een bocht alsnog voor het raam schuiven. 

Spullen veilig opbergen

Ook is het belangrijk om voor vertrek met de camper alle spullen in de camper goed weg te leggen. Zodat ze niet kunnen schuiven tijdens het rijden of van planken en uit kastjes kunnen vallen. Ook al lijkt iets best wel vast te liggen op een plank, in scherpe bochten en bijvoorbeeld op rotondes gaan spullen toch makkelijk verschuiven of vallen. Dat kan een bende opleveren, maar ook gevaarlijke situaties.

Veel koelkasten en moderne kastjes kun je op slot klikken, heel handig. En als dat niet kan, check dan voor vertrek met de camper of de kastjes gewoon goed dicht zitten. We hebben wat kleine spullen die we vaak nodig hebben (denk bijvoorbeeld aan opladers van de telefoons en snoet poetsers) in een bakje. Dat staat leuk op een kastje. En zodra we gaan rijden, hoef ik geen losse spullen op te ruimen maar zet ik dat hele mandje met spulletjes erin in een kastje weg.

Een alkoof is een ideale plek om wat grotere spullen weg te stoppen tijdens het rijden. Zoals de tafel en stoelen. Zorg ook daar dat er tijdens het rijden – en vooral tijdens het remmen – niets vanaf valt. Vaak is er een valbescherming of kun je de trap naar de alkoof daarvoor gebruiken.

vertrek camper

Gevuld maar niet te vol

Als je vuilwatertank best vol is, dan is het verstandig die te legen voor je gaat rijden. Het is immers onnodig gewicht dat je meesleurt. En het gewicht van je camper heeft invloed op het rijgedrag van je camper. Bovendien heb ik met een gehuurde camper eens meegemaakt dat we het vuile water best wel snel gingen ruiken door de afvoer van de wasbak. Dat wil je niet…

Het legen van de vuilwatertank kan soms wel even duren voordat die helemaal leeg gelopen is. Door dit wat frequenter te doen, zal het ook niet zo lang duren. En daarom is dit ook zo’n ding dat handig is te doen voor vertrek met de camper.

Belangrijker is je schoonwatertank. Zorg dat die in ieder geval een beetje gevuld is. Maar afhankelijk van je reisplan hoef je deze tank niet te vol te doen. Want ook dat is weer extra gewicht. En het is afhankelijk van of je het water drinkt. Onze camper is 42 jaar oud en de leidingen en schoonwatertank waarschijnlijk ook zoiets. Die spoelen we niet vaak door. Wij drinken het water uit de kraan daarom uit veiligheidsoverwegingen niet en hebben altijd twee flessen drinkwater bij. Drink je het water wel, dan is het wel handig altijd iets van water in de tank te hebben. Stel dat je onderweg ergens wilt stoppen of je krijgt oponthoud, dan kun je in ieder geval water drinken.

Heeft de camper een toilet, vergeet dan ook niet die op tijd te legen. Zeker wanneer je van plan bent een paar dagen off the grid te gaan, is het wel zo handig dat je in je camper naar de toilet kunt. Leeg je toilet van de camper daarom voor vertrek. Naast het gewicht blijft het ook wel frisser ruiker als het toilet reservoir niet te vol is.

Tanken bij vertrek

Thuis tank ik vaak voordat ik naar huis ga. Maar met de camper doen we dat bewust niet voor aankomst. Met de camper tanken we voor vertrek. Het is afhankelijk van je camper. De onze is een oudje en we merken dat de diesel kan overlopen wanneer we na een rit tanken voordat we parkeren. Warme diesel zet namelijk uit. De eerste keer dat we wat diesel onder de camper zagen liggen, dachten we “oh oh”. Maar het was dus gelukkig geen reden tot zorgen. Maar wel een reden om te tanken voor vertrek in plaats van voor aankomst.

Checklist voor vertrek met je camper

Om alles gewoon lekker handig bij de hand te hebben en na te kunnen lopen heb ik deze handige checklist gemaakt waar alles kort op staat waar je aan moet denken voor vertrek met je camper.

Meer lezen over reizen met een camper: