Dat is wat ik vaak hoor als ik praat over mijn solo kampeervakantie. Eerder vertelde ik in een blog uitgebreid over als vrouw alleen kamperen en over hoe ik dat handig aanpak. Uit de reacties erop bleek dat er veel mensen solo kamperen of dat willen gaan doen. Maar soms nog een beetje twijfelen. In deze blog geef ik aanstaande solo-kampeerders tips over hoe je je kunt vermaken tijdens een solo-kampeervakantie.

Ben je een solo kampeer type?

Mijn eerste tip is, kijk goed naar wie jij bent als persoon. Ben jij iemand die goed alleen kan zijn of heb jij vaak mensen om je heen nodig om het leuk te hebben. Aan de hand hiervan kan je inschatten of echt helemaal alleen op vakantie gaan iets voor jou is, of dat je liever vooraf weet dat er meerdere reizigers zijn bij wie je je kunt aansluiten.

Er zijn veel organisaties bij die speciale reizen organiseren voor alleengaande reizigers met mogelijkheden om andere alleengaande reizigers te ontmoeten. Bij mij past dit niet en daarom sluit ik mijn niet aan bij een groep.

Maar is dat dan niet eenzaam zo alleen?

Nee, ik vind van niet. Ik stel mij er van te voren op in dat ik alles alleen ga doen. Er zijn dan echt nog wel eens momenten dat ik ook wel even gezelschap om mij heen wil hebben. Deze momenten zijn altijd van korte duur. Als snel heb ik contact met campinggasten, of aanspraak in een restaurant of waar ik dan ook ben. Er gaat eigenlijk nooit een dag voorbij dat ik niemand spreek. Ik kan ook helemaal opgaan in nieuwe plekken die ik aan het ontdekken ben, dan voel ik mij ook niet eenzaam en alleen.

Omdat ik alleen ben, val ik ook al snel op. Mensen zijn nieuwsgierig en willen graag weten wat voor iemand ik ben die alleen kampeert. Ik word ook wel eens uitgenodigd om bij mensen wat te komen drinken of mee te eten. Om eenzaamheid te voorkomen, kies ik ook bewust campings uit waar het niet te stil is. Alhoewel een paar nachten op een kleine camping ook heel erg fijn en bijzonder is.

Prima vermaak in je eentje

Wat het solo kamperen voor mij ook niet saai maakt, is dat ik vooraf al bedenk wat ik allemaal wil gaan doen. Ik maak geen strakke dag tot dag planning maar, check van te voren wat er te doen is. Ik heb dan vooral zin om op pad te gaan en nieuwe ontdekkingen te doen. Meestal ga ik na mijn ontbijt op pad. Soms een hele dag soms een gedeelte van de dag. Net zoals een gezin of stelletje dat gaat kamperen vind ik het leuk om door een stadje te wandelen, een mooie toertocht te maken, musea of grotten te bezoeken. Ik kan zelf kiezen wat ik wil doen en in welk tempo ik dit wil doen.

Ik kan gedurende de dag mijn plan spontaan wijzigen zonder rekening met iemand te hoeven houden. Ook voor campingdagjes maak ik ruimte. Alleen maar druk zijn met op pad gaan is niet goed. Het is ook goed om uit te rusten heb ik ervaren. Lekker een dagje aan een rivier of meer of zwembad is heerlijk.

Lees ook: als vrouw alleen op reis, tips voor veiligheid

solo kamperen

Als het avond wordt, vind ik het heerlijk om mijn maaltijd voor de tent te bereiden… Ik ben geen uitgebreide campingkok, maar een maaltje bereiden op mijn gasstelletje buiten is al een bezigheid op zich…. En dan volgt daarna natuurlijk de camping afwas. Daarna ga ik meestal lekker voor de tent lezen of in mijn reisdagboek schrijven. Een wijntje of biertje met wat lekkers hoort hier vaak ook bij. Ik ben tenslotte op vakantie en daar hoort wat lekkers bij, ook als je alleen bent.

Als ik geen zin heb om voor de tent te zitten, dan loop ik een rondje over de camping of als er ergens nog een avondmarkt is, dan vind ik het leuk om deze te bezoeken. En zo vermaak ik me tijdens het solo kamperen dus prima!

Solo kamperen is anders maar ook heel leuk!

Solo kamperen is zeker anders dan wanneer je met gezelschap op pad bent, maar zeker niet minder leuk! Onlangs werd ik trouwens geïnterviewd door het AD over solo kamperen. Dat interview lees je hier. De foto in de kop is met goedkeuring van de fotograaf geplaatst.