Graag neem ik jullie mee in een rondwandeling door ‘mijn stad’, Dordrecht. Deze rondwandeling brengt je langs al mijn hoogtepunten van de binnenstad van Dordrecht. Natuurlijk zijn er nog harstikke veel andere leuke dingen te doen en te vinden in Dordrecht, zoals heerlijke eettentjes, minder bekende spots en unieke winkels! Maar daar vertel ik jullie graag een andere keer over. In deze blog laat ik jullie vooral kennismaken met de bezienswaardigheden van Dordrecht tijdens een heerlijke rondwandeling.

Algemene informatie over de wandeling door Dordrecht

Kom je met de auto? Parkeer je auto dan bij de parkeergarage Drievriendenhof. Hiermee sta je in het centrum van Dordrecht én kan je direct beginnen met je rondwandeling vanaf het Arend Maartenshof. Kom je met de trein? Stap dan uit bij Centraal Station Dordrecht, waarvandaan je in één rechte lijn naar de binnenstad van Dordrecht loopt. Ook hier vandaan is je eerste stop het Arend Maartenshof. Natuurlijk kan je de wandeling ook andersom lopen of op een ander punt starten.

  • Duur: 45 minuten
  • Lengte: 3,5 kilometer

Als je flink doorstapt zal de rondwandeling 45 minuten duren. Maar neem vooral je tijd! Maak foto’s als je dat leuk vindt, bezoek de unieke winkels waar je langs komt, loop de Grote Kerk in, eet een hapje bij één van de heerlijke restaurants of lunchrooms in de binnenstad van Dordrecht en bezoek één (of allemaal) van de musea op deze rondwandeling. Als je dit doet ben je zeker wel een middagje zoet.

Dordrecht wandeling bezienswaardigheden

1. Arend Maartenshof

Je eerste stop langs alle bezienswaardigheden van Dordrecht is het Arend Maartenshof. Het Arend Maartenshof is een hofje die je zo voorbij zal lopen als je niet weet dat het er zit. Via een prachtig klein poortje met een rode deur loop je het hofje binnen. Het Arend Maartenshof is gebouwd in 1625 en werd de eerste eeuwen bewoond door vrouwen en weduwen van soldaten. Vandaag de dag zijn er nog steeds strenge eisen om in het Arend Maartenshof te wonen. Nu mogen jongere vrouwen, echtparen en alleenstaande mannen in de huizen wonen, op twee voorwaardes: ze moeten zich keurig gedagen en de woonomgeving liefdevol verzorgen.

Rechts van de ingang vind je de regentenkamer, welke gratis toegankelijk is. In de regentenkamer vind je de inrichting zoals deze was in 1701. Met een beetje geluk vind je er zelfs iemand die je meer kan vertellen over het hof en de regentenkamer. Het Arend Maartenshof is alleen overdag te bezichtigen, in de avond is het hofje gesloten.

Dordrecht wandeling bezienswaardigheden
Dordrecht wandeling bezienswaardigheden

2. Dordrechts museum

Wanneer je het Arend Maartenshof uitgaat en rechtsaf slaat kom je na ongeveer 150 meter het Dordrechts museum tegen, de tweede bezienswaardigheid van Dordrecht. Op het eerste oog zal je door de ruime tuin met grote bomen niet meteen zien dat dit een museum is. Via de tuin loop je zo naar de ingang van het Dordrechts museum. In het museum vind je meer dan zes eeuwen aan Nederlandse schilderkunst. Daarnaast varieert het aanbod van het museum sterk met tentoonstellingen en het activiteitenprogramma.

Het Dordrechts museum en dan vooral het restaurant gedeelte waar Art & Dining zich bevindt, heeft voor mij ook nog een persoonlijke waarde. In April 2019 zijn hier namelijk Brian zijn broer en zijn toenmalige verloofd getrouwd! De ceremonie was in de serre die grenst aan de tuin van het museum. Wat een prachtige locatie om te trouwen!

  • Openingstijden: 11.00 – 17.00 op dinsdag t/m zondag.
  • Tarief: €15,- voor volwassenen (vanaf 19 jaar) en gratis toegang voor kinderen t/m 18 jaar.

Tijdens deze route langs de bezienswaardigheden van Dordrecht kom je langs nog 2 musea, namelijk: het Hof van Nederland en het Huis van Gijn, verderop in deze blog kom ik nog terug op deze musea. Wil je naast het Dordrechts museum ook deze 2 musea bezoeken? Koop dan zeker een combi-dagkaart. Deze kaart kost maar €18,- en je kan alle 3 de musea hiermee bezoeken. Als je los kaartjes koopt voor deze musea ben je in totaal €35,- kwijt.  Blijf je een nachtje blijft slapen in Dordrecht? Dan kan je ook een 2-daagse pas kopen voor €20,-. Zo kan je de 3 musea verspreiden over 2 dagen.

Dordrecht wandeling bezienswaardigheden
Dordrecht wandeling bezienswaardigheden

3. Het Hof van Nederland

Vanaf het Dordrechts museum loop je door naar je derde stop in deze rondwandeling door Dordrecht: Het Hof van Nederland. Tijdens je wandeling naar het Hof van Nederland zie je aan de rechterkant de Rechtbank Dordrecht, welke in een prachtig gebouw gevestigd is. Nadat je de rechtbank hebt gepasseerd zie je aan je linkerhand een smalle poort, dit is de weg naar het Hof van Nederland.

Het Hof van Nederland is vanaf het plein wat ervoor ligt prachtig te bezichtigen. Ben je geïnteresseerd in de Nederlandse geschiedenis? Bezoek dan zeker het museum die zich in het Hof van Nederland bevindt. Het hof is namelijk een plek van nationale betekenis. In dit museum vond namelijk de Eerste Vrije Statenvergadering plaats in 1572. Deze gebeurtenis lag aan de basis van de onafhankelijke Republiek der Nederlanden.

  • Openingstijden: 11.00 – 17.00 op dinsdag t/m zondag.
  • Tarief: €10,- voor volwassenen (vanaf 19 jaar) en gratis toegang voor kinderen t/m 18 jaar.
Dordrecht wandeling bezienswaardigheden
Dordrecht wandeling bezienswaardigheden
Dordrecht wandeling bezienswaardigheden

4. Groothoofdspoort

Na het Hof van Nederland te hebben bekeken loop je via het oostelijke deel van de Voorstraat richting Groothoofdspoort. Groothoofdspoort is één van de weinige nog bestaande stadspoorten van Dordrecht en daarom een bezienswaardigheid die je niet mag missen. Wanneer je door de poort heenloopt heb je direct uitzicht op het drierivierenpunt. Hier komen de Oude Maas, de Merwede en de Noord samen. Vergeet niet, wanneer je door de poort bent gelopen, je om te draaien. De waterkant van de Groothoofdspoort vind ik zelf nóg mooier.

Tegenwoordig maakt de poort onderdeel uit van het bovengelegen restaurant Bellevue. Rondom Groothoofdspoort vind je naast restaurant Bellevue ook diverse cafés waar je een heerlijk hapje kan eten of drinken met prachtig uitzicht op het water. Ook dit plekje heeft voor mij weer persoonlijke herinneringen, mijn oom is hier namelijk getrouwd. Helemaal boven in het koepeltje kan je namelijk in het bijzijn van een klein gezelschap trouwen, terwijl je een geweldig uitzicht hebt over de rivieren. Ook heb ik nog een tijdje in dit restaurant gewerkt!

5. Damiatebrug

Wanneer je langs de waterkant verder loopt door Dordrecht zie je al snel een bijzondere brug verschijnen. Dit is de Damiatebrug. De Damiatebrug valt voornamelijk op door zijn puntige brugdek. De brug is gebouwd in 1855, maar stortte datzelfde jaar nog in. Dit had te maken met het materiaal waarvan de brug gemaakt was, wat te zwak bleek te zijn. De brug die je op dit moment ziet is in 1857 hersteld.

De brug verbindt de twee kades, Wolwevershaven en Kuipershaven met elkaar. Je kan ervoor kiezen om de brug over te steken en via de Wolwevershaven (kade) je weg te vervolgen met deze rondwandeling of om rechtdoor te lopen via de Kuipershaven (kade). Zelf loop ik graag via de Wolwevershaven (kade) vanwege de mooie kade met bomen en oude panden. In beide gevallen loop je langs de prachtige Wolwevershaven. Vergeet vooral niet om eens omhoog te kijken naar de prachtige gebouwen waar je langs loopt of die aan de overkant van de haven staan.

En ook de Damiatebrug is weer zo’n plekje met een herinnering! Dit keer niet van mijzelf, maar van mijn ouders. Mijn ouders hebben hier namelijk een deel van hun trouwfoto’s laten maken! Iedere keer als ik aan hun trouwfoto’s denk, denk ik aan één bepaalde foto, die hier bovenop de Damiatebrug gemaakt is.

Dordrecht wandeling bezienswaardigheden

6. Huis Van Gijn

De zesde bezienswaardigheid van deze rondwandeling door Dordrecht is het derde museum: Huis Van Gijn. Huis Van Gijn is gevestigd in twee monumentale panden, dus ook wanneer je het museum niet bezoekt is het een prachtig hoogtepunt om te zien tijdens je rondwandeling door Dordrecht. Huis Van Gijn is daadwerkelijk het huis geweest van Simon van Gijn en binnen in het museum lijkt het alsof de tijd er al ruim een eeuw heeft stilgestaan. Je dwaalt als het ware door het huis van Simon van Gijn waar je het gevoel hebt dat de bewoners ieder moment weer binnen kunnen stappen.

  • Openingstijden: 11.00 – 17.00 op dinsdag t/m zondag.
  • Tarief: €10,- voor volwassenen (vanaf 19 jaar) en gratis toegang voor kinderen t/m 18 jaar.

Ook leuk: tips voor een weekendtrip naar Utrecht

Dordrecht wandeling bezienswaardigheden
Dordrecht wandeling bezienswaardigheden

7. Lange IJzeren brug

Vanaf Huis Van Gijn zie je de Lange IJzeren brug al over de Nieuwe Haven steken. Deze brug is in dezelfde periode gebouwd als de Damiatebrug die je eerder op je rondwandeling al gezien hebt. De brug springt er vooral uit door zijn sierlijke gietijzeren decoraties. Vanaf het midden van de brug heb je een prachtig uitzicht over alle boten in de haven, van klein tot groot, waarvan je je soms afvraagt hoe ze de haven inpassen! Ook heb je vanaf hier een bijzonder uitzicht op de Grote Kerk, die met zijn 62 meter ver boven de omringende gebouwen uitsteekt.

Mocht je in de avond in Dordrecht zijn, of een overnachting hebben genomen. De historische haven is ook prachtig om ’s avonds te bezoeken. De lichten van de gebouwen reflecteren dan prachtig in het water.

Dordrecht wandeling bezienswaardigheden
Dordrecht wandeling bezienswaardigheden

8. Grote Kerk

Het is vanaf de Lange IJzeren brug dan ook niet lastig om de route naar je volgende bezienswaardigheid te vinden: de Grote Kerk. De Grote Kerk, ook wel Onze-Lieve-Vrouwenkerk genoemd. Loop een rondje om de Grote Kerk om deze prachtige kerk van alle kanten te bekijken. Neem daarna vooral ook een kijkje binnenin de kerk waar de kapellen, monumenten en koorbanken in combinatie met de grote van de kerk een diepe indruk op je zullen maken.

Naast het bezoeken van de kerk kan je er ook voor kiezen om de toren van de Grote Kerk te beklimmen. Het klimmen van de toren via de 275 treden is absoluut de moeite waard. Wanneer je boven op de toren hijgend bent aangekomen heb je een prachtig uitzicht over de binnenstad van Dordrecht en kan je met wat geluk zelfs de skyline van Rotterdam zien!

Stiekem is het stukje naast de Grote Kerk, aan het water, ook weer een memorabel plekje. Brian zijn broer en verloofde hebben hier onder andere echt prachtige huwelijksfoto’s gemaakt! De kerk, het water, de oude huizen en een prachtig bruidspaar zijn de perfect combinatie voor héél mooie foto’s.  

  • Openingstijden van de toren zijn op dinsdag t/m zaterdag van 10.30 – 16.00 uur en op zondag van 14.00 – 15.30 uur
  • Tarief beklimmen toren: €1,- en min. 100 KCAL
Dordrecht wandeling bezienswaardigheden
Dordrecht wandeling bezienswaardigheden

9. De Voorstraat

Na alle indrukken die je van de Grote Kerk hebt opgedaan loop je zo de Voorstraat op. De Voorstraat is 1,2 kilometer lang en is daarmee één van de langste winkelstraten van Nederland. In dit deel van de Voorstraat vind je voornamelijk unieke en creatieve winkels. Stap vooral eens bij één van de winkels binnen! Vergeet ook zeker niet om af en toe omhoog te kijken in deze straat. Merendeel van de winkels zitten namelijk in vrij oude panden, wat niet altijd te zien is op de begane grond. Je zal je verbazen over de scheefstaande panden en de unieke gevels.

Naast dat de Voorstraat een winkelstraat is, is de straat ook een dijk, al merk je dit niet wanneer je hier loopt. Wanneer het rivierwater stijgt worden er op delen van de Voorstraat schotten geplaatst om overstroming van de binnenstad van Dordrecht te voorkomen.

Dordrecht wandeling bezienswaardigheden

10. Stadhuis

Na ongeveer 400 meter wandelen over de Voorstraat kom je aan de linkerkant het Stadhuis van Dordrecht tegen. Het Stadhuis is gebouwd in 1383, al werd het toen gebruikt als markthal. De kans dat je hier een bruidspaar tegenkomt is erg groot. Voorheen was dit namelijk één van de weinig locaties waar officieel getrouwd mocht worden. Maar tegenwoordig is het nog steeds een zeer gewilde plek om te trouwen en dat kan ik maar al te goed begrijpen. Met de prachtige statige trappen die leiden naar de ingang en de imposante indruk die het gebouw geeft, zijn absoluut bijzonder te noemen.

Dat dit vroeger één van dé plekken was om te trouwen komt duidelijk naar voren in mijn familie. Mijn ouders en beide ooms zijn namelijk in dit Stadhuis getrouwd.

Dordrecht wandeling bezienswaardigheden

11. Smalste huis van Dordrecht (Voorstraat 265)

Vanaf het Stadhuis loop je weer verder over de Voorstraat richting het ’smalste huis van Dordrecht’. Het smalste huis van Dordrecht is maar 280 centimeter breed!  Het is in 1632 gebouwd boven de ’Donkere Steiger’ . Loop vooral ook even onder het huis door en stop halverwege om omhoog te kijken. Hier zie je de oude ingang van het smalle huis. Wanneer je verder doorloopt kom je bij de steiger uit waarvandaan de fluisterboot door de binnenstad van Dordrecht vaart. Ook heb je vanaf hier een mooi uitzicht op de achterkant van de huizen aan de Voorstraat en de tegenoverliggende Wijnstraat, welke minstens zo bijzonder zijn als de voorkant.

Dordrecht: mijn eigen stad

Voor veel inwoners van Dordrecht is de schoonheid en de geschiedenis achter de gebouwen ‘gewoon’ geworden. Door deze blog te schrijven ben ik zelf mijn eigen stad ook weer gaan ontdekken en meer gaan waarderen. Ik ben dan ook ontzettend trots om in deze stad te wonen en deel dan ook met alle liefde de leuke plekken in Dordrecht. Zelf vind ik het ook superleuk om ’mijn stad’ in huis te halen. Laatst ontdekte ik deze gave skyline van Dordrecht van City Shapes en wat ben ik daar blij mee! Hij staat hier te shinen in onze werkkamer. Wil jij nou ook zo’n toffe skyline hebben? Hou dan deze site in de gaten voor een te gekke winactie binnenkort!

Dordrecht wandeling bezienswaardigheden

Heb jij al eens een wandeling door Dordrecht gemaakt langs deze bezienswaardigheden?

Wil je deze wandeling langs de bezienswaardigheden van Dordrecht pinnen voor een andere keer?

Dordrecht wandeling bezienswaardigheden