Recreatiepark De Achterste Hoef in Bladel is een ontzettend fijne vijfsterren camping in Noord-Brabant. Vorig jaar hebben we enorm genoten van ons verblijf (en daar heb ik een uitgebreide blog over geschreven) en in mei van dit jaar verbleven we er zelfs bijna twee weken! In die weken hebben we ons geweldig fijn vermaakt op de camping en ontzettend veel leuke uitjes in de omgeving van Bladel gedaan. Ik vond het wel grappig, want camping De Achterste Hoef ligt in Noord-Brabant op een half uurtje rijden van ons huis en toch hebben we veel nieuws ontdekt in de omgeving. Rond Bladel in Noord-Brabant is het groener dan groen en er zijn veel leuke uitstapjes voor kinderen te doen.

De Heksenboom 

Van alle uitjes in Bladel met kinderen mag je een bezoek aan de Heksenboom absoluut niet overslaan tijdens je vakantie op De Achterste Hoef. Het verhaal van Zwarte Kaat is een sage die zich in en rond Bladel afspeelt. In de 16e eeuw was er een groep rovers die de Brabantse Kempen onveilig maakten. Op Driekoningenavond overvielen ze Hoeve ten Vorsel, waar net een baby was geboren. Zwarte Kaat nam de baby mee, omdat die bijzondere krachten zou hebben. De vader werd verwond en de moeder en het broertje vastgebonden achtergelaten.

Jaren gingen er overheen, maar uiteindelijk vond de baby zijn weg weer terug naar zijn echte ouders. Zwarte Kaat werd uiteindelijk gevangen genomen en ter dood veroordeeld voor al haar slechte daden. Ze mocht niet op gewijde grond begraven worden en daarom werd ze in de bossen op landgoed ten Vorsel begraven. Om het graf te kenmerken, werd er een heester geplant. Deze is uitgegroeid tot wat nu de Heksenboom is. Deze prachtige boom is in 2019 bekroond tot boom van het jaar en kwam in het tijdschrift De Kleine Globetrotter te staan. En als je er staat, hoor je misschien wel haar stem in de wind…

Je kunt de Heksenboom in Bladel bereiken met een toffe fietsroute vanaf De Achterste Hoef. Heb je geen fietsen bij, dan kun je die bij De Achterte Hoef huren. Met de auto kun je er ook redelijk dichtbij komen. Parkeren kun je bij Hotel de Tipmast en dan maak je een wandeling van zo’n 5 kilometer i totaal of je parkeert langs de Postelsedijk (een zandweg). Via Google Maps kun je dan door de bospaden navigeren naar de Heksenboom.

Achter de Heksenboom vind je een paadje naar een klein vennetje. Dat zit vol met kikkers, dus dat is ook leuk om even naar toe te lopen.

Hollandershoeve kinderboerderij

Een van de leukste ontdekkingen van de uitjes bij Bladel is de Hollandershoeve. Dit is een kinderboerderij, natuurspeeltuin en restaurant. Het heeft dus alle ingrediënten voor een leuk uitje met jonge kinderen. Terwijl jij op het terras geniet van een lekkere warme wafel met Nutella klimmen kinderen om de beurt op de echte oude traktor in de speeltuin. De kinderboerderij is ruim opgezet. Met 20 cent kun je brokjes uit een automaat halen om de geitjes te voeren. Ook wonen er alpaca’s, pony’s, een ezel, varkens en hertjes.

De Hollandershoeve in Reusel ligt een kleine 10 minuten rijden van De Achterste Hoef vandaan.

Kabouter koning Kyrië avonturenpad

Dit wandelpad is niet zomaar een kabouterpad in Bladel. Onderweg op dit avonturenpad vind je naast allerlei kabouters ook opdrachten en puzzels waarmee je meer over kabouter Kyrië en over de natuur leert. Hierdoor is het kabouterpad een leuk uitje in de omgeving van Bladel voor kinderen van 2 tot ongeveer 12 jaar oud.

Het eerste stuk van de 2,5 kilometer route loop je langs de weg. De kabouters in de berm geven de route aan. Hou kleine kinderen wel aan de hand, want hier rijden wel auto’s langs. Vervolgens ga je rechtsaf en wandel je langs de beek de Beerze. In dit gebied woont de rode kikker, misschien spot je hem wel of één van de vele andere kikkers.

Een stuk verderop ga je het bos in, maar niet voordat je via een uitkijktoren zo ver hebt kunnen kijken tot de koeien in de verte. Het pad gaat verder als vlonderpad boven de drassige grond. En bij het eindpunt van de wandeling vind je een leuke speeltuin. Je kunt ook een verkorte route lopen. Dan sla je direct het bos in en ben je na maximaal 1 kilometer bij de speeltuin. Deze route staat ook duidelijk aangegeven.

Het Kabouter Koning Kyrië avonturenpad vind je in Hoogeloon op een kwartiertje rijden van De Achterste Hoef.

IJsboerderij Fabor

Weer of geen weer, een ijsje mag altijd tijdens een van je uitjes in Bladel bij De Achterste Hoef. Je kunt lekkere ijsjes op de camping zelf halen, je kunt er ool een leuk uitje van maken en naar IJsboerderijj Fabor gaan. Op de ijsboerderij maken ze al het ijs zelf van de melk van hun eigen koeien en ze hebben ook eigen specialiteiten zoals Zwarte Kaat en Halli Galli ijs. Op het erf is een kleine speeltuin met zandbak die leuk is voor jonge kinderen. Er scharrelen wat kippen rond in een kleine ren. En de pony en ezels komen je nieuwsgierig gedag zeggen.

IJsboerderij Fabor ligt op zo’n tien minuten rijden van De Achterste Hoef. Het is ook leuk om er een gezellig uitje door de omgeving van Bladel van te maken. Dan doe je er ongeveer twintig minuten over.

Speelbos ‘t Slingerpedje

Het speelbos ’t Slingerpedje, oftewel de natuurspeeltuin in Bladel, is een ontzettend leuk uitje in Bladel voor kinderen om te spelen en uitgedaagd te worden. Slingeren aan een tour, water pompen, hutten bouwen, het kan en mag hier allemaal.

Het speelbos in Bladel ligt op nog geen vijf minuten rijden van De Achterste Hoef vandaan.

Eeterij ’t Nekkermenneke

’t Nekkermenneke is gebouwd op de plek waar vroeger de herberg stond die mensen onderdak bood in de tijd van Zwarte Kaat en haar rovers. Het restaurant biedt lekkere gerechten voor lunch of diner. Er is een groot terras – eventueel overdekt – en in de aangrenzende speeltuin kunnen kinderen naar hartenlust klimmen en klauteren of op de luchttrampoline springen.

Restaurant ’t Nekkermenneke vind je op nog geen vijf minuten rijden vanaf De Achterste Hoef. Namelijk op de t-splitsing als je vanaf de camping naar de hoofdweg rijdt. Je kunt er dus ook met de fiets naar toe of zelfs wandelen vanaf de camping. 

Speelboerderij de Hooiberg

In een oude boerderij is een waar speelparadijs gemaakt voor kinderen tot 10 jaar. Er is een buiten- en binnen gedeelte. Klimmen en klauteren, grote glijbanen, skelters, alles is er voor uren speelplezier. Voor kinderen van 2 tot 10 jaar betaal je entree, volwassenen zijn gratis. Aan de overkant van de weg is er ook een boerenwinkel waar je streekproducten kunt kopen.

Speelboerderij de Hooiberg ligt op nog geen 2 minuten rijden van De Achterste Hoef.

Kabouterpad Kempen

Een ontzettend leuk wandelpad voor jonge kinderen is Kabouterpad Kempen. De totale route is slechts 1,5 kilometer en daardoor ook geschikt voor de allerkleinste. Ook kun je er met een buggy prima wandelen. Onderweg vind je leuke kabouterhuisjes en je kunt zelfs bij de kabouters aan tafel aanschuiven. Tegenover het wandelpad in de horecagelegenheid kun je een knapzak met opdrachtenboekje kopen en een rode puntmuts.

Dit kabouterpad vind je in Eersel bij de Natuurpoort op 10 minuten rijden afstand van De Achterste Hoef.  

Speelpark de Splinter

De Splinter is een enorm groot speelpark waar kinderen tot en met 12 jaar zich uitstekend kunnen vermaken. Er zijn veel speeltoestellen, een speciale peuterhoek, twee peuterzwembaden voor verkoeling op een warme dag, een kinderboerderij, een pirateneiland en een fort. Dus naast klimmen en klauteren kunnen kinderen ook hun fantasie de loop laten. Ondertussen kun je als ouder relaxen op de picknickweide.

Speelpark de Splinter in Eindhoven is een half uurtje rijden vanaf De Achterste Hoef. In het weekend betaal je € 1,50 entree.

Museum Bevrijdende Vleugels, kabouterpad Best en Brasserie ’t Boshuys

Dit zijn eigenlijk drie uitjes in één! Museum Bevrijdende Vleugels neemt je mee in de bevrijdingsacties die in deze regio hebben plaats gevonden in de Tweede Wereldoorlog. Ernaast is een leuk en avontuurlijk kabouterpad. Het opdrachtenboekje kun je bij het museum en bij de brasserie kopen. En bij Brasserie ’t Boshuys kun je terecht voor een lunch of diner, terwijl de kinderen in de speeltuin spelen. Zo heb je dus genoeg vermaak voor een hele dag!

In deze blog over museum Bevrijdende Vleugels, het kabouterpad en de brasserie vertel ik je uitgebreid meer. Je komt hier in Best in ongeveer een half uurtje rijden vanaf De Achterste Hoef.

De Flaestoren en Herberg in den Bockenreyder

Naast alle leuke uitjes in Bladel en omgeving met je kinderen is het ook wel tof om voor de afwisseling met zijn allen een mooie wandeling te maken. Op landgoed De Utrecht heb je verschillende wandelroutes die door Staatsbosbeheer uitgezet zijn. Eerder wandelden wij een route van 5 kilometer die je ook langs de Flaestoren brengt. Met een euro (contant) krijg je toegang tot deze mooie toren en kun je genieten van het wijdse uitzicht over de prachtige omgeving. Wat ik zo leuk vind aan de wandelingen over dit landgoed in Noord-Brabant, is dat de paden best avontuurlijk zijn. Ook zijn er paden geschikt voor rolstoelen en dus kinderwagens. Het start- en eindpunt is bij Herberg in den Bockenreyder.

Landgoed de Utrecht in Esbeek bereik je in 20 minuten rijden vanaf De Achterste Hoef.

Flaes natuurgebied

Safaripark en Speelland Beekse Bergen

Een van de bekendste uitjes in de omgeving van Bladel is de Beekse Bergen. Als abonnementhouders komen wij er heel graag voor een safari langs de dieren. Je kunt kiezen voor een wandelsafari, met de bus of met de boot mee of met je eigen auto een safaririt maken. Zo zie je veel verschillende dieren. Ook het speelland is erg leuk om te bezoeken, zeker op een warme dag wanneer de plas voor verkoeling zorgt.

Beekse Bergen ligt tussen Hilvarenbeek en Tilburg in en bereik je in een half uurtje vanaf De Achterste Hoef.

De Efteling

Het bekendste uitje in Noord-Brabant en misschien wel in Nederland is de Efteling natuurlijk. Hoe vaak je er ook geweest bent, de Efteling blijft je verwonderen. Vanaf de Achterste Hoef is het zo’n 40 minuten rijden naar de Efteling.

En wist je dat je in Tilburg ook heel veel leuke uitjes met kinderen hebt? De stad bereik je in ongeveer een half uur rijden vanaf de camping.

Vermaak op De Achterste Hoef

Ik vind het zelf altijd leuk om met de kinderen uitjes in de omgeving te maken. Maar voor leuk vermaak voor je kinderen hoef je de camping helemaal niet af. Er is namelijk enorm veel te doen!

Om te beginnen is er een grote speeltuin bij de ingang tegenover het terras. Daarnaast wonen de twee lieve witte alpacas. Voor 20 cent mag je brokjes uit de automaat halen en aan ze voeren.

Op ieder kampeerveld staan meerdere speeltoestellen voor verschillende leeftijden. Dit vind ik echt een grote plus wanneer je kampeert met jonge kinderen. Want die van ons is echt nog te jong om zelf de camping over te mogen en zo kan onze peuter tijdens het kamperen lekker voor onze neus spelen. Wij kozen voor hetzelfde veldje als vorig jaar, omdat de wipkip en de glijbaan een groot succes voor onze peuter zijn. Op andere velden vind je ook hogere glijbanen en zandbakken. Ook zijn er tafeltennistafels op verschillende velden. Ook op het onze. Dat was ideaal. Zo konden we ’s avonds nog een partijtje doen, terwijl de kinderen op bed lagen.

In het noorden van camping De Achterste Hoef is een groot grasveld. Daar kun je vanalles doen, voetballen, volleyballen, vliegeren, noem maar op. En er is een pannakooi.

Direct naast het grote grasveld is een kabelbaan. En die gaat hard! Super leuk! Dit jaar heeft onze peuter de loopfiets helemaal ontdekt en durfde hij er zelfs mee over de crossbaan, die je ook bij de kabelbaan vindt.

De allerleukste plek op de Achterste Hoef is toch wel de grote waterplas. Deze zorgt voor aangename verkoeling op warme dagen en veel waterplezier. En het is voor kleine kinderen gewoon iedere dag wel heerlijk om erin te poedelen en met zand aan de waterrand te spelen. Op het strand bij de waterplas is dit jaar een nieuw speeltoestel geplaatst, een heuse piratenboot met wel drie glijbanen!

Recreatiepark De Achterste Hoef heeft ook een binnen- en buitenzwembad. En er is een binnenspeeltuin, zodat kleine kinderen ook met minder mooi weer fijn kunnen spelen.

De vos Zoef is de mascotte van De Achterste Hoef en steelt menig kinderhartje. ’s Avonds bij de minidisco en het schatertheater dansen de jonge kinderen vol plezier met het animatieteam mee. En als Zoef dan ook nog komt meedansen en ze mogen met hem op de foto, dan kan hun dag toch echt niet meer stuk. Ik vond het zelf stiekem ook geweldig om mijn peuter zo te zien genieten.

Er worden dagelijks ook allerlei andere leuke dingen georganiseerd voor verschillende leeftijden. Zo is er een vleermuizensafari, speurtocht, voorleesmoment en dit jaar konden we iedere dag een ander knutselpakket ophalen. De animatie bij De Achterste Hoef is echt goed geregeld en voor verschillende leeftijden van kinderen leuk opgezet.

Uitjes in Bladel en omgeving

Zoals je kunt lezen zijn er ontzettend veel leuke uitjes in Bladel en omgeving te doen met kinderen. En nog beter, je hóeft niet van De Achterste Hoef weg te gaan om je goed te vermaken. Zoals ze zo vaak zeggen, als je kindenen het fijn hebben, heb je het zelf ook fijn. En dat is nou precies de reden om te kiezen voor een vakantie bij De Achterste Hoef!

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Wij mochten op uitnodiging komen kamperen. Zoals je gewend bent, geef ik altijd mijn eerlijke mening. Op Instagram heb ik een hoogtepunt aangemaakt met alle stories van tijdens ons verblijf.