Nu we al geruime tijd veel in en rond het eigen huis zijn, is het des te duidelijker geworden hoe belangrijk een fijn thuis is. Veel mensen zijn flink aan het klussen geslagen of hebben hun huis verbouwd. Maar laten we vooral de tuin niet vergeten! Dé plek om na een dag werken of op je vrije dag te genieten en tot rust te komen. Met de juiste keuzes en inrichting is een tuin zoveel meer dan een plek achter je huis met wat planten en bomen. Het kan de plek worden waar je het gevoel hebt op vakantie te zijn, terwijl je thuis bent. Waar je kunt genieten van het buitenleven, ook als het typisch ‘Hollands weer’ is.

Ik ben een ontzettende liefhebber van het buitenleven. Wat bedoel ik daar mee? Zoveel mogelijk buiten zijn als maar kan. Buiten zitten, ontspannen, de kinderen buiten laten spelen, buiten koken en eten. Daarom hou ik ook zo van kamperen en reis ik graag naar verre landen waar men ook vaak veel meer buiten leeft dan wij in Nederland gewend zijn. En die sfeer haal ik graag naar me toe wanneer ik thuis ben.

Nu staat ons huis ook gewoon in Nederland. En dus is het klimaat er helaas niet naar om grote delen van het jaar droog en aangenaam warm buiten te zijn. Er valt immers regelmatig een bui en de zon schijnt ook niet iedere dag. En als de zon schijnt, kan het flink heet worden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je tuin op een manier bij je huis te betrekken, zodat je er op de hete dagen fijn kunt genieten en ook tijdens de koudere dagen relaxt kunt leven. Je vergoot je leefruimte buiten. Het lijkt me fantastisch om bijvoorbeeld een tuinkamer te hebben. En met de juiste aankleding gaat dat zeker de favoriete plek thuis worden.

Genieten onder een pergola of overkapping

Een van de manieren om in de tuin een gezellige leefruimte te creëren is met een pergola. Ik denk dan altijd aan de houten pergola’s in Griekenland, Spanje en Italië waar van die druivenstruiken kronkelend tegenaan groeien. Een pergola biedt je een heerlijke schaduwrijke plek tijdens een hete zomerdag. Zo’n pergola kun je ook in jouw tuin laten bouwen.

Een andere mogelijkheid is om een overkapping te plaatsen. Die kun je direct tegen je woning plaatsen of vrijstaand op een andere plek in je tuin. Je kunt een overkapping ook verder uitbreiden met zijwanden en zelfs met voorwanden. Zo realiseer je een heuse tuinkamer, waar je in alle seizoenen fijn in kunt zitten. In de winter heb je wel een kachel nodig om het aangenaam warm te maken, want een tuinkamer is niet geïsoleerd. Maar dat lijkt me juist weer heel gezellig, knus bij een vuurtje zitten.

overkapping tuinkamer

Vanwege het Hollandse weer is het verstandig voor een hoogwaardige kwaliteit te kiezen voor een pergola, overkapping en ook eventueel voor een carport. Ze hebben immers nogal wat te lijden onder de invloed van vocht, kou en zon. En het is wel een investering om er een te laten plaaten, dus je wilt er dan ook wel zo lang mogelijk van kunnen genieten.

Je tuinkamer als buitenlands plekje

Met alleen het plaatsen van een pergola of overkapping ben je er natuurlijk nog niet. Het is de inrichting die de plek gezellig maakt. Met de juiste inrichting maak je van jouw zithoek onder de pergola, overkapping of je tuinkamer je buitenlandse plekje in je eigen tuin. Waar je fijn kunt zitten, of zelfs ook een fijne werkplek kunt creëren.

Als eerste denk ik aan een bohemian stijl. Dus met veel wit en met accessoires van riet. En kies daar bijvoorbeeld varens of kleine palmbomen bij. Door veel wit te gebruiken, hou je de ruimte ook lekker licht. Een ander idee is met een Caribisch sfeertje. Daarvoor gebruik je accessoires van hout en met lekker veel vrolijke kleurtjes. En palmbomen zouden ook daar weer super mooi bij staan. Volg het voorbeeld van Yves St. Laurent in de Majorelletuin en ga voor indigo blauw en limoen geel. Of ga voor juist veel donkergroene planten en maak zo een kleine Aziatische jungle in je eigen tuin.

De kunst is in je herinnering terug te gaan naar die ene vakantie of reis waar je zo enorm van genoten hebt. En laat die de inspiratie zijn voor de inrichting en aankleding van de zithoek onder jouw overkapping. Want zo haal je niet alleen dat buitenlandse sfeertje naar je toe, maar ook nog eens die fijne herinnering!

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen.