Taman Negara, een van de oudste regenwouden ter wereld, biedt bezoekers een unieke kans om de ongerepte natuur van Maleisië te verkennen. Voor reizigers die op zoek zijn naar een authentieke jungle-ervaring en van comfort houden, is dit de ultieme bestemming. Ik moest even wennen toen wij er aankwamen. Steeds meer mensen vinden hun weg naar dit mooie stuk jungle en daardoor kan het in het hoogseizoen best wel druk zijn. Gelukkig zijn er ook dan manieren om in rust te genieten.

Mutiara Taman Negara Resort: comfort in de jungle

Ons verblijf was in het prachtig Mutiara Taman Negara Resort, gunstig gelegen recht tegenover de rivier, wat zorgt voor een eenvoudige toegang via een kort boottochtje. Dit resort, ideaal voor zowel individuele reizigers als groepen, biedt ruim honderd huisjes die geschikt zijn voor 2 tot 6 personen. Met veel geschakelde opties is het perfect voor gezinnen of vriendengroepen die samen reizen.

Een nacht in dit weelderige resort kost ongeveer 200 Euro, inclusief ontbijt en diner. Dat is een behoorlijk bedrag en aan de overkant kun je goedkoper overnachten. Maar eerlijk, je krijgt er ook wel een bijzondere ervaring voor terug. De kamers zijn niet alleen comfortabel, maar bieden ook een prachtig uitzicht op de omringende natuur,. Op het resort kom je vaak apen tegen. En wij zagen zelfs een schorpioen. Het allerbeste pluspunt: je loopt vana hier letterlijk zó de jungle in! En het eten vond ik erg lekker. Het buffet geeft meer dan genoeg opties voor iedereen, met keuzes uit lokale en internationale keuken.

Let op, voor het gebruik van camera’s of telefoons en de toegang tot het park betaal je apart, zelfs als gast van het resort. Veel dagbezoekers uit nabijgelegen dorpen betalen deze kosten ook. Zorg dat je die even netjes in orde maakt. Onderweg op de routes wordt namelijk gecontroleerd op de juiste papieren.

Wat te doen in Taman Negara nationaal park

Je gaat natuurlijk niet voor de comfortabele bedden, maar voor een echte jungle ervaring. Wat is er allemaal te doen in Taman Negara. Ik vertel je meer.

De hoogste Canopy Walk

De Canopy Walk is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van Taman Negara. Het pad, compleet met vlonders en trappen, leidt je naar de start van de canopy. Als je goed oplet onderweg, zie je sporen van olifanten (die er vooral in rustige periodes in de buurt komen) en jungle hagedissen) Vervolgens kom je na zo’n 45 minuten lopen bij de langste canopy ter wereld, de hangbruggen hoog boven de grond. Daar betaal je overigens wel entree voor, 15 ringget. Soms kan het best druk zijn, waardoor je even moet wachten. Wil je dat zoveel mogelijk voorkomen, ga dan zo vroeg mogelijk. Op vrijdag is de canopy trouwens gesloten, voor rust in de jungle.

Het is een avontuurlijke ervaring. En ondanks de hoogte zelfs ook geschikt voor jonge kinderen. Mats liep als kleuter trots zelf over de bruggen. In totaal zijn het er zo’n 7 die met platforms aan elkaar verbonden zijn. Normaliter hou je een paar meter afstand tot je voorganger. Als je samen met een jong kind loopt, mag je wel bij elkaar blijven. Onze jongsten hebben we comfortabel in draagzakken meegenomen.

Ontmoeting met de Orang Asli

De Orang Asli zijn de originele bewoners van de Taman Negara omgeving. Zij hebben een donkere huid en kroesend haar. Met zo’n 6 tot 7 families wonen zij samen in een dorp en er zijn er verschillende om te bezoeken.

Een bezoek aan een Orang Asli dorp biedt een diep inzicht in de levenswijze van de lokale bevolking. Voor ongeveer 100 ringgit per persoon, zie je hoe deze gemeenschappen in harmonie met de jungle leven. De mannen demonstreren hun vaardigheden met de blaaspijp, een essentieel jachtwapen. per gedood dier zetten ze een streep op hun pijp. Ze schieten tot wel 45 meter afstand! Terwijl de vrouwen kennis over eetbare planten delen – een cruciale vaardigheid voordat ze mogen trouwen. De Orang Asli leven in en met de jungle en daar is allerlei kennis en kunde voor nodig. Zoals vuur maken. In het programma Expeditie Robinson zie je mensen wel eens ploeteren. Nou, de Orang Asli hebben het met bamboe snippers binnen een minuut gepiept!

Hun doden begraven ze hoog in de bomen. Zo vallen de lichamen niet ten prooi aan dieren. Maar veel belangrijker voor hen, zo brengen ze de doden dichterbij wat zij als hemel beschouwen in hun godenrijk.

Jungle trekking

Voor de avontuurlijke zielen is er de mogelijkheid tot jungle trekking. Deze tochten kun je boeken via de receptie van het Mutiara Taman Negara resort of, voor een voordeliger tarief, via Han Travel aan de overkant van de rivier (in het dorp dus). Zo kun je meerdaagse trekkings maken waarbij je echt in de jungle slaapt. Pahang is de berg van de omgeving (niet te verwarren met Penang) en daar kun je bijvoorbeeld naar toe.

De routes van enkele kilometers kun je echt prima zelf lopen. Je loopt over vlonderpaden, dus van het pad raken is eigenlijk onmogelijk. En er staan verschillende borden die de routes aangeven. Ook kun je met een gids een dag op pad. Wij vonden dat wel erg leuk, omdat de gids veel kon spotten dat wij niet direct zagen. Wij waren er in het hoogseizoen. Met die drukte hoef je niet te verwachten dat je groot wildlife zult zien. Maar juist ook de kleine gekko’s, vlinders, spinnen en de sporen van grotere dieren geven de jungle de magie die het verdient vind ik. En het blijft echte jungle, je weet nooit wat je tegenkomt. Zo stond ik bijna op een rode koraalslang! Dat was wel even schrikken. Ik geloof dat de slang net zo hard schrok en die ging er snel vandoor.

Pak je het pad aan de linkerzijde van het park, dan kom je voorbij de kampeerplaatsen (lijkt me ook leuk trouwens!) op een vlonderpad dat je naar de rivier brengt. Lubuk Simpon heet dat. Het is korte wandeling die vaak wat rustiger is en een leuke stop. En kinderen kunnen er makkelijk met water en steentjes spelen. Als je lang genoeg rustig blijft zitten, komen aapjes ook nieuwsgierig polshoogte nemen.

Boottocht over de rivier bij Taman Negara

Een boottocht in Taman Negara is een must. Mijn voorkeur was de canopy en vooral rondlopen door de jungle, maar als je de juiste boottocht kiest, kun je nog eens echt verwonderd raken. We bewonderden de grootste boom van het nationaal park (700 jaar oud en 60 meter hoog!), voerden bijzondere vissen en genoten van de rust van de natuur. We zagen een grote uil, neushoornvogel, arends en andere vogels vliegen. Die hadden we in de jungle nog niet gezien.

Tip: begin vroeg aan de tocht, vóór de reguliere tours starten, om de drukte te vermijden. Je kunt met je tourguide zelf een tijd afspreken namelijk. Op de terugweg kun je vragen de motor uit te zetten, zodat je op de stroming van het water terug vaart. Toen zagen we de meeste dieren. Helaas kwamen er vervolgens 20 boten ons tegemoet, dus was het gedaan met de rust.

Taman Negara in Maleisië

Taman Negara is zo’n plek die je eigenlijk niet mag missen als je een rondreis door Maleisië maakt. Op een paar uur rijden van Kuala Lumpur en van Camaron Highlands is het ook een handige tussenplaats. Voor de echte comfortabele ervaring kan ik je het Mutiara Taman Negara resort echt aanbevelen. Met een vriendelijker budget slaap je aan de overkant van de rivier ook prima. Voor je verblijf in Taman Negara zou je met een hoog reistempo aan 2 nachten genoeg hebben, om de canopy te doen en een boottocht op één dag. Liever kies je voor 3 of 4 nachten, zodat je alle ervaringen in je op kunt nemen.

Ik vond het in eerste instantie tegenvallen dat we overal op vlonders door de jungle liepen. Dat is niet hoe ik een jungle ervaring voor me zie. Op bepaalde momenten vond ik het ook echt te druk met toeristen in fluoriserende kleding. Maar dat kan een moment opname geweest zijn. Zodra wij de rustige plekken opzochten, hebben we echt enorm genoten.

Je ziet op veel plekken knuffel tijgers liggen. Dat is niet voor kinderen, maar om de brutale aapjes op het resort een beetje weg te jagen. Wat wel goed is om je te realiseren is dat het echt enorm heet is en een hoge luchtvochtigheid. Je hoeft de deur maar uit te stappen of je zweet al tot je bilspleet. Onze kinderen hadden er weinig last van en ik kan er ook wel goed tegen. Mats merkte wel op dat hij steeds ‘nat’ was. In de kamers van het resort is fijne airco. Een kamer zonder airco zou ik er niet willen.

Taman Negara met kinderen

Wij bezochten Taman Negara met onze kinderen van toen 6 maanden, 2 jaar en 4 jaar. En dit ging echt prima. Ik was blij dat we gekozen hadden om in het resort in Taman Negara nationaal park te overnachten. Zo hoefden we niet steeds met de boot over te steken en konden we de jungle inlopen wanneer we wilden. Ook bijvoorbeeld bij schemering nog even een rondje, zoeken naar spinnen. Het resort is vriendelijk voor kinderen en in het restaurant zijn kinderstoelen. Kinderbedjes hadden wij zelf meegenomen.

Hoewel ik even moest wennen daar, met de drukte en een iets andere voorstelling, hebben we echt ontzettend genoten daar. In de jungle ben ik op mijn best en het avontuur ligt steeds om de hoek. Wat dat betreft mag Taman Negara nationaal park echt niet ontbreken in je rondreis. Kijk voor inspiratie voor je rondreis van 2 of 3 weken door Maleisië in deze blog van Claudia.