Maaike van Reisgelukjes schrijft over de leukste reizen voor twee. In Nederland, Europa en daarbuiten. Zoals deze reis naar Maleisië, die ook geschikt is om met het gezin te maken. Zij speurt uren op zoek naar de beste tips, zodat jij dat niet meer hoeft te doen. Wil je meer weten over de reistips die zij heeft, vaak net wat duurzamer én budgetproof, kijk dan op Reisgelukjes.nl. In dit gastblog schrijft ze over de tien mooiste plekken in Maleisië.
De mooiste plekken van Maleisië: 10 bezienswaardigheden van street art tot een tempel vol slangen
Soms heb je geluk: en kun je vliegtickets voor zo’n goede deal scoren dat je aan de hand daarvan je bestemming bepaald. Onze reis naar Maleisië is daar een goed voorbeeld van. Natuurlijk hebben we wel even uitgezocht of er voldoende te beleven is. En ja, dat is er. Dus, tickets geboekt. Want wat is er veel te beleven. In dit artikel deel ik de 10 mooiste plekken van Maleisië met je.
In Maleisië gaan historie en toekomst hand in hand. Net als de verschillende religies en culturen trouwens. Dat alles in combinatie met de groene binnenlanden, de blauwe zee en de (meestal) stralende zon, maken dit een perfecte bestemming. Tel daar bij op dat je jezelf prima kunt redden met Engels, dan maakt dit dat Maleisië ook relatief makkelijk te bereizen is als je nog niet zoveel ervaring hebt, of met kinderen op stap gaat. Al mijn tips gaan over het rondreizen op het vasteland van Maleisië. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om naar Maleisisch Borneo te gaan. Dan zijn er nog veel meer hoogtepunten in dit multiculturele land.
1. Mijn mooiste plek in Maleisië: de Kek Lok Si tempel
Op nummer 1 van mijn mooiste plekken in Maleisië staat de Kek Lok Si tempel die je op het (schier)eiland Penang vindt. Dat is de grootste boeddhistische tempel van Maleisië en in mijn mening een bezienswaardigheid die je niet mag overslaan. De bouw begon in 1883 en is nog steeds niet klaar. In de tempel zijn er veel bezienswaardigheden, zoals de pagoda van de tienduizend boeddhisten die, hoe kan het ook anders, tienduizend boeddhabeelden bevat. Alhoewel wij niet boeddhistisch zijn, konden we het niet laten om toch een gebedslintje te kopen en op te hangen.
Hier ervaar je meteen hoe multicultureel Maleisie is. Ja, er staat boeddhistische muziek op. Totdat de naastgelegen moskee haar oproep tot gebed doet. Dan gaat de muziek in de Kek Lok Si tempel even uit. Deze tempel is daarbij een belangrijk bedevaartsoord voor boeddhisten uit onder andere Hongkong, Filipijnen en Singapore. De pagode bestaat dan ook uit drie lagen met drie verschillende bouwstijlen: Chinees, Thais en Birmees.
2. Street Art in Georgetown: op de mooiste plekjes van deze stad
Georgetown is een heerlijke multiculturele stad, wederom op het (schier)eiland Penang. En dat komt tot uiting in alle street art die de stad rijk is. Dit is levende kunst die zich leent voor leuke foto’s. Ga in de riksja zitten, of spring achterop de fiets of motor die in deze street art verwerkt is. Naast dat deze kunst je een mooi inkijkje geeft in de cultuur van de stad, houd je er ook nog eens hele leuke vakantiefoto’s aan over! En volgens mij neemt het aantal kunstwerken alleen maar toe, dus je spot vast iets wat wij nog niet hebben gezien. Dit is met recht één van de mooiste plekken van Maleisië.
Als bonus loop je tijdens het speuren naar de kunstwerken ook nog eens door één van de vele charmante straatjes die Georgetown rijk is en kun je je verbazen over alle huisjes in mooie kleuren. Of een tempel of moskee die je onderweg tegenkomt. Of een foodmarket. Misschien heb je wel net zoveel geluk als ons en vieren de inwoners met een Chinese achtergrond wel hun Hungry Ghost Festival. Tijdens dit festival komen de doden terug naar de aarde om te eten, te drinken en kunst te bewonderen. Overal werd nepgeld verbrand en we zagen een Chinese opera zonder stoeltjes, want die hebben de doden niet nodig. Dit festival vindt altijd plaats rond augustus of september, even kijken op Google wanneer het exact is.
3. Bezoek de Batu-grotten voor de bijzonderste tempels van Maleisië
De Batu-grotten zijn met de metro vanuit hoofdstad Kuala Lumpur eenvoudig te bezoeken. Dit Hindoestaanse bedevaartsoord is zeker een must-see wanneer je de hoofdstad bezoekt. Het is een stelsel van grotten waarvan de grootste 400 meter lang en 100 meter breed is. Het meest bijzonder vond ik nog de 272 traptreden die je naar de ingang op 100 meter hoogte brengen. Deze trappen worden geflankeerd door een 42-meter hoog goudkleurig beeld van Lord Murugan, de god voor oorlog en overwining.
Op de trappen proberen de Java-apen je lunch te stelen. Daarom is het verstandiger om je lunch in één van de vele Indiase eettentjes te kopen. Nog lekkerder ook. Er zijn in totaal 3 grotten waarvan de grootste bovenaan de trappen gratis toegankelijk is en het meest indrukwekkend. Tegen betaling kun je mee op excursie door een kalkstenen grot. De derde grot raad ik af om te bezoeken: daar worden toeristenshows opgevoerd en kun je tropische dieren in veel te kleine hokjes bezichtigen. Niet doen dus!
4. Mooi in Maleisië: Genieten op een tropisch eiland
Maleisië heeft een flink aantal tropische eilanden. En mijn tip voor een trip naar Maleisië is om er minsten eentje te bezoeken. Laat je keuze vooral afhangen van waar op dat moment geen regenseizoen is (ga in de zomer naar de Oostkust en in de winter naar de Westkust). Onze keuze viel op het Pulau Tioman aan de Oostkust. Niet alleen onze keuze, want hier hebben ook in 2007 opnames van Expeditie Robinson plaatsgevonden.
Het is echter geen onbewoond eiland. Onze keuze viel op dit eiland vanwege de mooie duik- en snorkelmogelijkheden, de schildpadden die hier eieren leggen in de zomer en de ruime keuze aan betaalbare accommodaties.
Ons bungalowtje keek uit over een mangrove waar we makaken zagen spelen en we kano’s huurden om door de mangroves te kanoën waar pythons in de bomen boven ons lagen uit te buiken. In de zee aan de andere kant van het resort snorkelden we tussen de kleurrijke koralen waar we veel vissen en zelfs een haai zagen. Bij de zeeschildpaddenopvang adopteerden we een nestje.
Tegen onze gewoonte in aten we 4 keer achter elkaar bij hetzelfde restaurant en bestelden we ook vier keer achter elkaar hetzelfde gerecht: gemberkip. We liepen door de jungle dwars naar de andere kant van het eiland. En brachten een bezoekje aan de schildpaddenopvang. Ik kan niet anders dan concluderen dat dit één van de mooiste plekken van Maleisië is.
5. Cameron Highlands
De Cameron Highlands zijn prima te bezoeken met een dagtrip vanuit Kuala Lumpur.. Vooral ook om even af te koelen, zoals de Britten al eeuwen geleden deden. Hoogtepunt van onze dagtrip naar deze streek vond ik de prachtig aangelegde theeplantages die je in deze streek vindt.
Met een georganiseerde tour ga je ook vaak naar een aardbeienkweker, langs watervallen, vlindertuinen, een kunsttuin en de verplichte winkeltjes. Heb je hier allemaal geen zin in, kun je ook prima een auto huren om zelf langs de theeplantages in de Cameron Highlands te rijden. Dan kun je zelf beslissen wat je daarnaast de moeite waard vindt om te bekijken. Houd je van hiken, dan is het zelfs de moeite waard hier wat langer naartoe te gaan.
6. Bekijk Nederlands erfgoed in mooi Malakka
Malakka is een andere bruisende multiculturele en historische stad in Maleisië. Ze hebben er een Stadthuys, een Dutch Square en op sommige graven lees je (oud-)Hollandse namen en teksten. We sliepen in het Courtyard @Heeren Boutique Hotel, aan de voormalige Heerenstraat.
Deze stad werd dan ook in de 14e eeuw gesticht door een Sumatraanse prins en kwam vervolgens in Chinese, Portugese, Nederlandse en Engelse handen. De bevolking van Malakka heeft dus een heel diverse achtergrond. Wat uiteindelijk betekent dat je er veel kunt bezichtigen en erg lekker kunt eten. Maar maak je geen zorgen, bitterballen zijn we er niet tegengekomen.
Deze stad is heerlijk om één of twee dagen doorheen te dwalen, een riviercruise te maken en je aan het einde van de avond door één van de uitbundig versierde disco-riksja’s naar je hotel te laten brengen.
7. Snake temple: de mooiste bizarre plek van Maleisië
‘Snake temple… is dat een tempel vol met slangen?’ Ja, dat klopt helemaal. Levende slangen. En je vindt deze bijzondere bezienswaardigheid ook op het schiereiland Penang. Legende is dat de groefkopadders en andere soorten slangen na de bouw op eigen initiatief de tempel in zijn getrokken.
Ze zeggen dat de slangen bedwelmd zijn door de wierook. Als voorzorgsmaatregel worden de adders gemelkt, hun giftanden hebben ze nog wel. Je mag de slangen dan ook niet oppakken voor de foto. Na afloop kun je met een python op de foto, maar die zijn er echt alleen voor de toeristen neergelegd. Niet diervriendelijk, dus doe het niet. Of dit verder diervriendelijk is, kan ik niet beoordelen… Al is er in de tuin wel een fokcentrum voor de adders, dus ze doen ook goed werk voor het behoud van de soort.
Wil je deze tempel bezoeken, dan kun je het beste een scooter huren in Georgetown. Vraag wel om de weg, want op de borden staat de Chinese naam en niet Snake Temple . Locals weten precies waar je het over hebt. Het is natuurlijk een bizarre plek om te zijn, maar het is niet heel groot. Ik zou het dus combineren met andere tripjes op het schiereiland van Penang.
8. Mooi uitzicht op en vanaf de Petronas Towers
Om heel eerlijk te zijn, hebben we Kuala Lumpur vooral gebruikt als hub voor andere trips. Dit is natuurlijk ook een multiculturele stad, maar echt een metropool. Buiten Chinatown en Little India hebben we deze enorme stad vooral vanuit de hop on hop off bus bezichtigd. Al had dat ook iets te maken met een verschrikkelijke oorontsteking die ik had.
Eén ding wat je natuurlijk niet wilt missen in de hoofdstad van Maleisië, zijn de Petronas Towers. Met 452 meter de hoogte identieke torens ter wereld, na de opening in 1998 waren het zelfs 5 jaar lang de hoogste torens ter wereld. De torens zijn gebaseerd op traditionele islamitische vormen.
Als bezoeker kun je naar de 86e verdieping voor een observatieplatform of naar de brug tussen de twee gebouwen in. Wil je de entreekosten niet betalen, dan kun je ook je ogen uitkijken in het winkelcentrum met de meest luxe merken op de onderste verdiepingen.
En dan vanuit de rooftoppool van je hotel alsnog genieten van het uitzicht op de Petronas towers en de rest van de wolkenkrabbers. Dat klinkt heel luxe, maar in Maleisië kun je redelijk betaalbaar in luxe hotels middenin de stad verblijven. Zoals wij deden bij het Sommerset Ampang.
9. Shoppen in Kuala Lumpur is één van de higlights van Maleisië
Eén de dingen om in Kuala Lumpur zelf te doen is winkelen. Zoals ik al aangaf zit er een ontzettend luxueus winkelcentrum onderin de Petronas Towers. En dat is echt niet het enige winkelcentrum en de één is nog groter en luxer dan de ander.
Eén van de grootste winkelcentra van Maleisië is de Berjaya Times. Dat vonden wij eigenlijk vergane glorie, naarmate je hoger in het gebouw kwam, holde de kwaliteit van de winkels achteruit. Maar ik keek wel mijn ogen uit bij de indoor-achtbaan in het winkelcentrum. Dat vond ik dan wel weer bijzonder. In de minder luxe winkelcentra waren vaak ook leuke winkels waar we heel goed konden shoppen voor spullen die we vergeten waren.
In Chinatown kun je ook goed winkelen. Zie het een beetje als een real-life AliExpress. Heel veel spullen die je eigenlijk niet nodig hebt. We keken onze ogen uit. Voor de echt mooie en/of authentieke souvenirs zijn we trouwens niet in Kuala Lumpur geslaagd, maar in Georgetown.
10. De laatste van mijn mooiste plekken in Maleisië: Cheong Fatt Tze Mansion
Voor het geval dat je het nog niet door hebt: ik ben dol op Georgetown en Penang. Ik had er zo mijn hele top 5 van mooiste plekken in Maleisië mee kunnen vullen, maar ik heb gekozen voor iets meer afwisseling. Dus deze villa van Cheong Fatt Tze in Georgetown heb ik op 10 gezet.
Deze villa is een voorbeeld van de verfijnde architectuur van Chinese huizen. De Chinese handelaar Cheong Fatt Tze, die ook wel bekend staat als de Rockefeller van het Oosten, liet deze villa in 1880 bouwen om zijn nakomelingen te huisvesten. De bijnaam van deze villa is ook wel Blue Mansion, want de dominante kleur is blauw. Ook hier speelden Nederlanders weer een belangrijke rol, want hij werd onder andere zo rijk door met hen te handelen.
Een rondleiding door alle pracht en praal van deze villa is een aanrader. Of blijf slapen in het prachtige en chique hotel dat er tegenwoordig binnen de muren gevestigd is. Er is zelfs een zwembad en airconditioning, en dat is wel heel fijn in Georgetown.
Reizen door Maleisië
Ik hoop dat ik je met mijn top-10 van mooiste plekken in Maleisië geïnspireerd heb voor een reis door dit afwisselende land. Het land is zeer toegankelijk en tolerant voor Westerse reizigers. Engels wordt veel gesproken. En de diversiteit van bezienswaardigheden is groot: van de jungles in het binnenland, tropische eilanden tot koloniale havensteden die het verleden uitademen. Tel daarbij op de vele tempels en moskeeën die je kunt bezoeken en met deze mooie bezienswaardigheden is geen dag van je vakantie in Maleisië hetzelfde. Wil je een voorbeeldreis van 2 weken door Maleisië zien, klik dan hier.
Maleisië ik ben er nog nooit geweest, maar ik heb er een heel mooi beeld bij. Van rust en zen zijn en natuurlijk rijstvelden. Maar ook oude opa’ s en oma’ s.
Haha, wat grappig dat je aan oude mensen denkt! Ik weet eigenlijk niet of mensen er oud worden.
Ik vond de Perhentians echt een aanrader, wat mij betreft een van de mooiste plekken van Maleisië. Samen met Langkawi en de Cameron Highlands. In Kuala Lumpur hadden wij een Airbnb met infinity pool en uitzicht op de stad, dat was echt fantastisch mooi. En wij zijn op Borneo geweest en dat hoogtepunt mis ik wel in dit lijstje, Borneo is namelijk echt fantastisch!! Zo gaaf daar
Die Airbnb klinkt fantastisch! Borneo is voor ons met kinderen helaas voorlopig niet te doen (vind ik, vanwege malaria medicatie) Klopt het dat het op Sumatra lijkt? Dat vond ik geweldig!
Wij zijn op Borneo geweest toen we 10 en 7 jaar waren. We weten er nog erg veel van en het lijkt op Sumatra, al zijn er zeker veel verschillen. Op beide eilanden heb je bv orang oetans, maar op Sumatra zijn deze wat ‘wilder’ dan op Borneo. Wij vonden Sumatra ook wat minder ontwikkeld destijds. Sowieso is Maleisië prachtig! Een van onze lievelingslanden!
Dan ben ik toch wel nieuwsgierig ook naar Borneo.Want ik zou nog wel eens oerang oetans willen zien, maar vond de ervaring op Sumatra vrij heftig met de wilde dieren.
Wij hebben die grootste tempel en ook die snake tempel helemaal gemist toen we op Penang waren.. we waren te druk met lekker eten denk ik haha. Tioman vonden wij ook echt een heerlijk eiland! Zo mooi om te snorkelen ook.
Ik kan me zo voorstellen dat je er heel lekker kunt eten!
Ik zou heel graag naar Maleisië willen gaan. Lijkt me een hele mooie bestemming. Met name over Penang hoor/lees ik veel goede verhalen. Zou heel graag street art willen bewonderen in George Town.
Die street art is denk ik inmiddels wereldberoemd, zo bijzonder.