Reykjavik is de fantastische hoofdstad van IJsland. Geweldig leuk om een dag of twee te verkennen. Alle internationale vluchten komen aan op de luchthaven van Keflavik, op 40 minuten rijden van Reykjavik. Zonde dus om deze stad over te slaan tijdens je bezoek aan IJsland. En, Reykjavik heeft leuke bezienswaardigheden! Deze gastblog van Gwenn geeft jou een goed overzicht om je reis naar Reykjavik mee te starten!

Even voorstellen

Mijn naam is Gwenn en ik hou van reizen. Zelfs zoveel dat ik in 2019 mijn huis verkocht heb om voor onbepaalde tijd op reis te kunnen. Na een paar maanden onderweg te zijn geweest, kwam helaas Corona. Hierdoor ben ik noodgedwongen terug naar Nederland gekeerd. Wel heeft het ervoor gezorgd dat ik mijn eigen reisblog gestart ben waar ik met veel plezier tips geef over verschillende reisbestemmingen binnen en buiten Europa. Onder andere heb ik daar een aantal uitgebreide artikelen geschreven over IJsland. 

Beste tijd om naar Reykjavik te reizen

Je kunt het beste tussen april en september naar IJsland afreizen, tenzij je voor de sneeuw komt. In April beginnen de dagen ook weer wat langer te worden tot het in de zomer zelfs 24 uur per dag licht is. tussen juni en september is het hoogseizoen. In deze periode gaan de prijzen ook wat omhoog en wordt het toch al dure IJsland, nog iets duurder. Het weer in IJsland is erg onvoorspelbaar dus reken nergens op. Het kan zijn dat je heerlijk in je t-shirt buiten loopt terwijl je een moment later denkt: “waar is mijn winterjas?”. Het advies is om laagjes mee te nemen, wandelschoenen en een goede regenjas.

Alle bezienswaardigheden van Reykjavik op een rij

Reykjavik is een kleine stad. Hierdoor is het gemakkelijk om deze stad te voet te verkennen, maar als je gebruik wilt maken van de stadsbussen, dan kan dat natuurlijk ook.

Eet bij de beste bakkerij van de stad

Het beste wat je voor 09.00 uur in Reykjavik kunt doen? Haal één van de beroemde kaneelbroodjes bij Braud & Co. Ze hebben zowel zuurdesembrood als boterachtige gebakjes, allemaal lokaal gemaakt. Ik kan je verklappen, ze zijn echt héérlijk!

Reykjavik

Hallgrimskirkja

Op een heuvel in het centrum Reykjavik staat de beroemdste kerk van IJsland: de Hallgrimskirkja. De kerk is uniek, modern en hoog, waardoor je een geweldig uitzicht hebt op over de hele stad en haar omgeving

Kunst en gekleurde huizen in Reykjavik

De kunstscene is de afgelopen jaren flink gegroeid in Reykjavik. Tal van kleine kunstgalerijen zijn geopend en je vindt in de straten ook veel streetart terug. Ook mogen inwoners van Reykjavik hun huis in elke kleur schilderen die ze maar willen. Hierdoor vind je in deze stad veel kleurrijke straten en dat maakt het dwalen door de straten ontzettend leuk!

Eten en winkelen

Er zijn veel verschillende restaurantjes te vinden in Reykjavik, ondanks dat je dit misschien niet verwacht. Toch kun je kiezen uit sushi, mexicaans, lokale vis en nog veel meer.

Winkelen kun je het beste doen in de straat Laugavegur. In deze straat vind je een mix van lokale en internationale winkels. Ook zijn er veel cafés en restaurants te vinden. Maar, hou er rekening mee dat Reykjavik geen Amsterdam of Parijs is.

Dingen om te doen rond Reykjavik

Als je in Reykjavik bent, maar geen tijd hebt om een hele route door IJsland te volgen, ga dan in ieder geval in de omgeving van deze stad kijken. IJsland is één van de mooiste en meest diverse landen ter wereld en dat moet je echt met je eigen ogen zien. Voor mij staat IJsland zeker wel in de top 3 mooiste landen waar ik ooit geweest ben. 

Blue Lagoon

Het Blue Lagoon ligt slechts op 40 minuten afstand van Reykjavik en is terug te vinden in elk bloggerslijstje over IJsland. Dus hij mag ook hier niet ontbreken. De Blue Lagoon is één van de beste warmwaterbronnen van IJsland. Het melkachtige warm water is 38 graden en het werkt ontspannend. Ook beweren sommigen dat het geneeskrachtige eigenschappen bevat.

Het Blue Lagoon is leuk om heen te gaan, maar persoonlijk vond ik het erg tegenvallen en heel duur. Na een uur heb je het wel gezien, want veel meer dan het buitenbad op alle fantastische foto’s is het niet.

Reykjavik

Dagtrip: Thingvellir Nationaal Park

Als je een dag de tijd hebt, kun je gemakkelijk een mini roadtrip doen vanaf Reykjavik. Je kunt dan naar het Thingvellir National Park, Geysir, de Gulfoss waterval. Onderweg kun je nog stoppen bij allerlei andere mooie plekken om foto’s te maken. Als je de tijd ervoor hebt, dan zou ik zeker minimaal 1 dag een auto huren om zelf de omgeving te verkennen.