Zuid Limburg is toch wel een van mijn favoriete regio’s van Nederland om naar toe te gaan. Het mooie glooiende landschap, de hartelijkheid, het vriendelijke accent en bier. Wat nog meer kan een mens wensen 😉 Niet zo gek dus dat we juist voor deze regio kozen toen Remco en ik met vrienden een lang weekend wilden gaan kamperen. We kwamen uit bij camping Osebos tegen een heuvel aan op de rand van het plaatsje Gulpen. En we maakten met de auto een route door Zuid Limburg.

Osebos is een hele fijne camping. De plekken zijn ruim en het sanitair is netjes. Vooraan bij de receptie heb je een camping winkel met iedere dag vers brood. Vooral het uitzicht vanaf je tent of caravan op de groene heuvels en weilanden is super! Vanuit daar gingen we met de auto op pad. En eigenlijk ontstond er zo geheel spontaan een hele leuke route door Zuid Limburg. Langs kastelen en bier, uiteraard 😉 Ik zet de leukste touchpoints voor je op een rij.

Van kasteel naar kasteel

We begonnen bij kasteel Mheer. Zodra je door de poort loopt, kom je oog in oog te staan met dit bijzondere kasteel, dat zelfs nog bewoond is. Verder dan het aanzicht kom je daarom niet, maar toch is het een mooie plek om kort te bezichtigen.

Een stukje verderop vind je kasteel Rijckholt. Dit witte kasteel kun je wel van binnen bekijken en zelfs huren voor feesten en partijen. We reden door naar Maastricht, waar het kleine kasteel Geusselt staat. Plastische chirurgen hebben hier hun praktijk in gevestigd.

Als vierde kwamen we bij kasteel Hoensbroek. Dit is een groot kasteel met een gracht rondom vol met waterlelies en volgens mij een van de meest bekende kastelen van de regio. En er is zelfs een museum. Je betaalt entree om de binnentuin en vertrekken te kunnen zien. Wij hadden inmiddels wel trek gekregen, dus we besloten verder te gaan.

Tussendoor even relaxen

In de Vijlenerbossen streken we neer op het terras van boscafé Het Hijgend Hert. Deze tip van Robert van Traveljunks doet zijn naam eer aan, want we voelden ons inmiddels wel een beetje zo (of vooral als een dorstig hertje 😉 ). Terwijl je op het terras zit scharrelen de schapen, herten en geiten in de wei om je heen. Het is ook een erg mooie omgeving om te gaan wandelen.

In plaats van een wandeling te maken sprongen wij na de heerlijke lunch weer in de auto, op naar kasteel Vaalsbroek in Vaals. Dit grote, witte pand is van de Bilderberg groep en je kunt er dus overnachten. Vergeet vooral ook niet te genieten van het mooie landschap daar!Het zonnetje begon inmiddels lekker te schijnen. Ideaal om even te stoppen voor een ijsje bij de Wingbergerhoeve net voor Epen, waar ze naar verluid het lekkerste ijs van de provincie hebben. Ook weer een hele goede tip die ik via Instagram van 180_degreestraveler had gekregen.

Ook leuk: een roadtrip door Limburg en Duitsland

Tijd voor een biertje

Toen vonden we het wel welletjes en hoog tijd voor een biertje. Als je bij Gulpen verblijft, moet je natuurlijk naar de Gulpener brouwerij. Je kunt er een rondleiding volgen van 2 uur. Wij hadden vooral zin om in het zonnetje op het terras te gaan zitten. Om wat meer kennis te maken met het bier deden we een proeverijtje van drie kleinere biertjes. Ideaal en lekker en voor slechts € 7,50 p.p.

Door naar Valkenburg

Hoewel Gulpen verrassend gezellig bleek, besloten we de route door Zuid Limburg te verlengen. Voor het diner gingen we naar de leuke stad Valkenburg. Na een korte wandeling door het centrum met uitzicht op de oude ruïnes op de ‘berg’ kozen we voor restaurant Bonbarino. Ze hadden oesters (jummie!) en gelukkig was het nog asperge seizoen.Het was werkelijk een heerlijke dag met deze route door Zuid Limburg.

Ben jij wel eens in Zuid-Limburg geweest? En wat is jouw favoriete regio in Nederland?