Iedereen heeft vaak nog wel dat weekje vrij van werk, maar dan komt de vraag: wat is een leuke bestemming voor één week? Een stedentrip is natuurlijk een optie, maar een andere optie waar niet vaak aan gedacht wordt: Zuidwest Engeland. Engeland zal niet het eerste land zijn waaraan je denkt wanneer je een vakantie aan het plannen bent. Maar het land zal je verstelt doen staan! In dit blog deel ik de route voor een roadtrip door zuidwest Engeland.

Roadtrip door zuidwest Engeland

Zelf zijn mijn vriend en ik een aantal jaren geleden halverwege mei voor een roadtrip naar Engeland vertrokken, wat een heerlijke periode is om te gaan. De natuur staat namelijk al in bloei en de eerste warme zonnestralen komen vaak al door. Normaal gesproken kan je als je buiten het hoogseizoen reist gewoon bij een B&B aankloppen om te kijken of er plek is, maar tijdens het hoogseizoen is het wel aan te raden om vooraf te boeken. Onze eerst overnachtingen had ik vooraf al vastgelegd aangezien we precies aan zouden komen op de dag van ‘de Royal Wedding’.

Wij hebben in 9 dagen op 4 verschillende locaties overnacht, nog véél meer plekken bezocht en in totaal net iets meer dan 1000 km in Engeland gereden. In 9 dagen kan je in het zuidwesten van Engeland nog ontzettend veel zien. Ik neem je dan ook graag mee op onze reis!

route roadtrip  zuid Engeland

Dag 1: Nederland – Winchester

Om voor je roadtrip in het Zuidwesten van Engeland te komen heb je verschillende mogelijkheden: boot, trein en het vliegtuig. Wij kozen er tijdens onze roadtrip door Engeland voor om via Duinkerken naar Dover te varen. Je kunt ook anders gaan en ter plekke een auto huren. Wij hadden de boot van 10.00 uur geboekt, maar uit eerdere ervaringen weet ik dat je vaak zonder problemen een boot eerder kan pakken. Zo gokte wij erop dat we met de boot van 08.00 uur mee zouden kunnen. En ja hoor, we kwamen om 7.30 uur aan in Duinkerken en mochten direct doorrijden naar de boot van 08.00 uur! Hierdoor hoef je dus géén uur á 1,5 uur te wachten en kan je gewoon door. Let wel op, in het hoogseizoen zijn de boten waarschijnlijk volgeboekt en is dit niet mogelijk.

De overtocht van Duinkerken naar Dover duurt ongeveer 2 uur. In Engeland is het ook nog eens één uur vroeger dan in Nederland, waardoor wij al om 9.00 uur op Engelse bodem waren! De boot afrijden vonden we nog wel erg spannend, aangezien dit voor ons beide de eerste keer is dat we met de auto links moesten gaan rijden. We deden er een potje ‘steen, papier, schaar’ voor en helaas, ik was de pineut. Met klamme handjes reed ik dus de boot af, maar eigenlijk gaat het links rijden vanzelf. De weg en belijning is al natuurlijk ingericht op het links rijden,  waardoor je van nature aan de goede kant gaat rijden.

Lees ook: met de boot, auto of vliegtuig naar Engeland

roadtrip Engeland

De roadtrip door zuidwest Engeland start in Winchester

Onze eerste overnachting stond gepland in Winchester. We sliepen in een fijn hotel. Om met de auto in Winchester te komen zijn er meerdere opties: via de snelwegen of via de lokale wegen. Als je snel in Winchester aan wilt komen kan je het beste via de snelweg rijden, die overigens keurig onderhouden zijn. Wil je alvast wat van het prachtige Engelse landschap zien, dan moet je via de lokale wegen naar Winchester rijden. Voor deze tweede optie kozen wij dan ook! Via deze route reden we al direct door de glooiende landschappen en karakteristieke Engelse dorpen. Deze route duurt wel een stuk langer, maar is het absoluut meer dan waard!

Het centrum van Winchester is een fijne grote, waardoor je er uitstekend één namiddag en ochtend kunt verblijven. Wij zijn voornamelijk langs de hoogtepunten gelopen van Winchester: Winchester Cathedral, de knusse winkelstraat en The Great Hall. Na het centrum van Winchester zijn we nog een stukje wezen wandelen en kozen we ervoor om naar het St. Giles Hill view point te wandelen. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over Winchester en de omgeving.

Overnachting: Flowerdews B&B in Winchester

Dag 2: Winchester – Bath

Na één overnachting zijn wij voor onze roadtrip door Engeland doorgereden naar Bath. Ook hier heb je een ruimte keuze in hotels en accomodaties. Van Winchester naar Bath is het ongeveer 1,5 uur rijden, maar ook hier hebben wij er weer voor gekozen om binnendoor te rijden. Dit duurt dan natuurlijk wel wat langer! Wij houden ervan om van de rit naar ons nieuwe verblijf ook een uitje te maken en lassen daarom vaak onderweg ook een tussenstop in om iets te bezichtigen. Zo zijn we tijdens onze roadtrip naar Bath eerst naar het landgoed Mottisfont gereden, wat ontzettend geliefd ook is onder de Britten zelf. Om het landgoed ligt een gigantische tuin waar je heerlijk kunt wandelen, kunt relaxen of lekker je lunch op kunt eten.

Om het landhuis en de tuin te bezoeken moet je wel entree betalen (£10,- p.p.). De kosten zijn het meer dan waard!  Alleen al het landgoed met het gazon ervoor  is prachtig om te zien. Dit landgoed kan je dus ook van binnen bezoeken. Dit zit al bij de prijs inbegrepen. Wij gingen naar Mottisfont voor het prachtige landgoed, maar werden verrast door de tuin die hierbij hoort. Je vind hier namelijk een grote botanische tuin, een heel weiland om in te wandelen en beekje onder een prachtige bomenlaan. Wij hebben hier dan ook flink wat uren besteed aan foto’s maken van alle bloemen, beestjes en landschappen!

roadtrip Engeland

Na landgoed Mottisfont zijn we voor de roadtrip door Engeland doorgereden naar Stonehenge om via hier naar Bath te rijden. Stel je bij Stonehenge echt niet te veel voor, wij wisten op voorhand al dat het nogal tegen kan vallen en hebben dus ook besloten om het niet te bezoeken. Zeker als je de prijs (£19,50 per persoon) bekijkt en wat je hiervoor ziet. Maar Stonehenge kan je dus ook gewoon vanaf de weg zien. Dus nee, we hebben Stonehenge niet bezocht, maar wel gezien!

Prijs landgoed Mottisfont: £10,- per persoon, kinderen zijn £4,-.

Overnachting: The Cedars Bed & Breakfast in Bath

Dag 3: Bath

De unieke setting van Bath en de prachtige 18e eeuwse gebouwen waren voor ons de redenen om deze stad toe te voegen aan onze roadtrip. We hebben bewust gekozen voor een overnachting net buiten Bath, aangezien je hier echt niet met je eigen auto in wilt rijden. Direct naast ons verblijf stopte een bus, die naar het centrum van Bath ging. Perfect!

Wij hebben de hele dag door Bath geslenterd, waar de stad zich uitstekend voor leent. We houden ervan om gewoon te lopen en te genieten van wat de omgeving brengt. Hou jij minder van lopen of ben je slecht ter been? Geen probleem met een Citytour bus wordt je ook naar elk hoogtepunt gebracht! Tijdens onze wandeling zijn als we als één van de eerste hoogtepunten langs ‘The Circus’ gekomen, wat een cirkel van prachtige hoge gebouwen is met slechts drie ingangen tot het plein in het midden.

De halve cirkel Royal Crescent

Daarna zijn we naar de bekende Royal Crescent gewandeld. Dit zijn de woningen in de welbekende halve cirkel! Helaas heb ik met geen enkele mogelijkheid deze woningen volledig op de foto kunnen zetten. Loop vooral ook langs deze woningen voordat je ze vanaf een afstand gaat bewonderen, want elke woning is uniek. Natuurlijk mochten de Roman Baths ook niet ontbreken tijdens onze wandeling in Bath. We hebben de baden alleen van buitenaf gezien, aangezien we maar één dag hadden om Bath te bezoeken en we zoveel mogelijk van deze prachtige stad wilde zien. Maar de baden schijnen wel prachtig zijn om te bezoeken.

Vanaf de baden zijn we doorgelopen richting de Pulteney bridge. Eigenlijk is deze brug een beetje de Ponte Vecchio van Florence. Op de Pulteney bridge vind je namelijk ook verschillende kleine en authentieke winkeltjes die onderdeel zijn van de brug. Bovenstaande bezienswaardigheden zijn prachtig om te zien, maar slenter vooral ook willekeurige straatjes in. Bath is een prachtige stad om te verdwalen en te kijken waar je uit komt!

roadtrip Engeland

Dag 4: Bath – Tavistock

Na Bath vertrokken we alweer richting onze 3de stop tijdens de roadtrip door Engeland in het Zuidwesten van Engeland: Tavistock. De route van Bath naar Tavistock duurt ongeveer 2,5 uur. Onderweg naar dit dorp aan de westkant van Dartmoor National Park zijn we natuurlijk weer gestopt om onze reisdag optimaal te benutten.

Tijdens een eerdere stop in een lokale pub kwamen we een folder tegen van een kloof in het binnenland van Engeland. Dat leek ons ontzettend tof! En het mooie was, deze kloof ligt precies op onze weg van Bath naar Tavistock. Dus op deze reisdag gingen we eerst op weg naar Cheddar Gorge.

Cheddar Gorge is een kalkstenen kloof, vlakbij het gelijknamige plaatjes Cheddar. Rondom de kloof kan je heerlijk wandelen, dit is wat we graag doen en hier dus ook gedaan hebben! Je begint met een flinke klim omhoog via flink wat trappen, om zo meteen boven op de kloof te komen. Vanuit hier heb je prachtig uitzicht over het omliggende landschap en op de kloof zelf.

Uitzicht over de kloof

Wanneer je weer naar beneden loopt richting het dal, loop je via de bossen in weer een heel andere omgeving. In het dal moet je even de weg oversteken die door de kloof loopt, om vervolgens weer omhoog te klimmen! Vanaf deze kant heb je weer een prachtig uitzicht over de kloof, maar dan vanuit een heel ander perspectief. De wandeling eindig je weer via de bossen naar beneden. Houdt vooral je ogen open, wij zijn hier een slang tegen gekomen (vond ik dus echt helemaal niks)!

Naast deze heerlijke wandeling, bevinden zich hier ook prachtige grotten. In deze grotten bevindt zich het oudste complete menselijke skelet van Groot-Brittannië: Cheddar Man, wie naar schatting 9000 jaar oud is. Er zijn zelf mensen in het naastgelegen dorpje Cheddar die DNA sporen dragen van de Chedder Man. Hoe absurd! Je kan een informatiekastje meenemen met oordopjes om meer te weten te komen over Cheddar Man en over de grot zelf. Behalve de grot is er ook nog een film om te bekijken en een museum om te bezoeken. Genoeg te doen dus voor een dagje/middagje weg!

Prijs Cheddar Gorge: £20,-  per persoon, dit is inclusief alles dat hierboven beschreven is.

Overnachting: The Queen’s Head Wetherspoon in Tavistock

roadtrip Engeland

Dag 5: Tavistock

Waarom Tavistock tijdens je roadtrip door Engeland? Nou Tavistock is een perfecte uitvalsbasis om Dartmoor National Park te bezoeken. Hier wilde wij namelijk heel graag wandelen. Dit gebied bestaat vooral uit heidevelden en staat bekend om zijn grote rotsblokken die je verspreid over het hele park tegenkomt. Hier vindt je naast prachtige heuvels om te wandelen, ook veel dieren. Er lopen namelijk paarden, koeien, geiten, schapen en waarschijnlijk nog wel veel meer! Deze dieren lopen los door het park. Kijk er dus niet verbaasd van op als de weg ineens versperd wordt door een groep koeien of paarden.

In het park kan je heel veel verschillende wandelingen maken. Wij hadden ervoor gekozen om gewoon naar een top van een heuvel te lopen, die we er tof uit vonden zien. Dus auto geparkeerd op een parkeerplaats die we vonden en gewoon gaan lopen! Het leuke hiervan is dat je dus niet over een pad loopt, maar gewoon over het grasland. Zo nu en dan kom je een hek tegen, maar hier zijn altijd trappetjes gemaakt om overheen te klimmen. Je mag dus ook echt overal lopen! Tijdens je wandeling kom je geheid ook dieren tegen. Voor iemand zoals ik, die bang is voor koeien, wel een spannende uitdaging. Let wel goed op eventuele rode vlaggen. Als je een gebied ziet met een rode vlag, loop hier dan niet heen. Op dit moment zijn hier dan namelijk militaire oefeningen gaande.

De gevangenis van Dartmoor

Bijna in het centrum van het park bevindt zich een nog steeds een in bedrijf zijnde gevangenis. Deze gevangenis kan je natuurlijk niet bezoeken, maar direct ernaast staat wel het museum van deze gevangenis: Dartmoor Prison Museum. In dit museum vindt je de geschiedenis terug van de gevangenis, maar ook heel veel dingen uit recentere jaren van de gevangenis. Zo liggen er brieven die geschreven zijn, maar ook spullen die gemaakt zijn door de gevangenen. Van houten poppetjes tot wapens. Daarnaast zijn er ook een aantal cellen nagebouwd, waardoor je kan zien en ervaren hoe de cellen daadwerkelijk zijn. Bij de ingang van het museum staan een hoop potten en beelden, ook deze zijn gemaakt door de gevangenen en kan je zelfs kopen! Ik vond dit een heel bijzondere ervaring tijdens onze roadtrip door Engeland, juist omdat er elke keer nog spullen en informatie bij komt, aangezien de nog in gebruik zijnde gevangenis om de hoek zit.  

Prijs museum: £4,00 voor volwassenen en £3,00 voor kinderen onder de 18 jaar oud (onder de 5 jaar oud zijn zelfs gratis).

Dag 6: Tavistock

Vanaf Tavistock kan je tijdens je roadtrip door Engeland ook heel gemakkelijk naar de westkust van Engeland rijden. Ook deze kust van Engeland wilde we graag zien, dus besloten we om een uitje aan de westkust op te zoeken. Dit werd Tintagel Castle. Tintagel Castle is een overblijfsel van een middeleeuws fort, gevestigd op een schiereiland. Om hier te komen moet je wel goed ter been zijn. In het dorp moet je namelijk je auto parkeren en vanaf hier moet je een flinke heuvel naar beneden lopen (lees: op de terugweg dus omhoog!). Hier rijden gelukkig ook wel een soort van golfkarretjes die je voor een kleine prijs naar beneden/boven rijden. Eenmaal beneden aangekomen kijk je tegen het schiereiland aan, waar Tintagel Castle zich bevindt. Dit geeft een ontzettend machtig beeld! Maar om bij het fort te komen moet je een flinke partij aan trappen lopen. Prima te doen als je goed ter been bent, maar anders wordt dit vrij lastig.

Eenmaal bovenop het schiereiland zie je de resten van het fort. Overal staan informatieborden met vaak ook een afbeelding hoe het er vroeger uit zag. Doordat het een fort is geweest, zijn er meerdere gebouwen (resten) te zien op het eiland. Vanaf het eiland heb je ook prachtig uitzicht over de ruige westkust van Engeland. Neem dus ook zeker wat lekkers te eten en te drinken mee en geniet hiervan onder het genot van het spectaculaire uitzicht. Mocht je na het bezoeken van Tintagel Castle nog energie over hebben, dan kan je er ook altijd nog voor kiezen om een stukje langs de kust te wandelen. Hier loopt gewoon een wandelpad dat je kan volgen.

Prijs: £14,50 voor volwassenen en £8,70 voor kinderen onder de 17 jaar oud (kinderen jonger dan 5 jaar zijn gratis).

Wil je nog verder doorreizen naar mooie plekken in het uiterste zuidwesten lees dan de Cornwall tips in Denise’s blog over Roadtrips in Europa.

roadtrip Engeland

Dag 7: Tavistock – Brighton

Op dag 7 van de roadtrip door Engeland besloten we om weer wat meer richting het oosten van Engeland te rijden, aangezien uiteindelijk onze boot hier over een aantal dagen ook weer vertrekt. We wilde voorkomen dat we op de laatste dag nog 6 á 7 uur moesten rijden om in Dover te komen. Vanuit Tavistock zijn we via de kust naar ons hotel in Hurstpierpoint gereden. Dit is een rit van ongeveer 4 uur en 15 minuten, zonder tussenstops. Een flinke rit dus! Maar onderweg wordt je getrakteerd op de prachtige uitzichten over de zee en het kustgebied van Zuidwest Engeland. Wij zijn onderweg niet gestopt om nog iets te bezichtigen dit keer, maar dat kan natuurlijk wel. Stop dan vooral bij één van de prachtige uitzichtpunten langs de ruige kust!

De reden dat wij tijdens onze roadtrip door Engeland verbleven in Hurstpierpoint? We wilden onze reis door Zuidwest Engeland eindigen met een dagje Brighton. Echter kwamen we er bij het boeken achter dat overnachten in Brighton echt ontzettend duur is! Brighton is blijkbaar de uitvalsbasis voor rijkelui uit Londen die hier een tweede huis hebben. Daarom kozen we dus om in de buurt te overnachten en ’s ochtends vroeg de auto te pakken naar Brighton. Hurstpierpoint ligt op 20 minuten rijden van Brighton. In Hurstpierpoint zelf is niet echt iets te beleven, maar prima verblijf en dichtbij Brighton!

Overnachting: Morleys Room in Hurstpierpoint bij Brighton

Dag 8: Brighton

De laatste volle dag van onze roadtrip door Engeland hebben we besteed in Brighton. Vroeg in de ochtend zijn we vanuit ons hotel vertrokken naar het centrum van Brighton. In het centrum is het betaalt parkeren, maar de prijs valt reuze mee: £7-£11 voor een gehele dag! Blijf de borden richting het centrum volgen en uiteindelijk de P-borden om een parkeerplaats te vinden.

Zoals ik eerder al schreef, komen veel mensen uit Londen in het weekend naar Brighton. Ik had dan ook verwacht dat het een vrij up-tight stad was, maar het tegeldeel is waar! Brighton straalt in zeker zin wel echt klasse uit, met name de statige panden die aan de boulevard grenzen. Maar er zijn ook ontzettend veel artistieke winkels, musea en restaurants te vinden. Met daarbij veel eigengemaakte producten of tweedehands winkels. Brighton is een hippe stad met jonge populatie vanwege de vele universiteiten die hier gevestigd zijn. Ook kom je met regelmaat prachtige streetart tegen in Brighton. Bovenstaande mix zorgt voor een unieke stad waar een hoop te beleven valt.

De pier van Brighton

Nadat wij heerlijk ontbeten hadden bij één van de lokale bakkerijen in het centrum, zijn we doorgelopen naar de pier. Waar Brighton onder andere ook om bekend staat en wat één van onze redenen was om ook deze stad aan te doen. Op deze pier vind je een gamehal, een vaste kermis mét achtbaan en kan je op een strandstoel chillen en van het uitzicht genieten! De kermisattracties hoefde voor ons niet, maar in de gamehal hebben we zeker een gokje gewaagd!

De andere reden voor mij om tijdens deze roadtrip door Engeland naar Brighton te gaan was dat de winkel Choccywoccydoodah, die zich hier bevond (inmiddels helaas permanent gesloten). Wat dit is? Dit is een super toffe chocolatier die de meest bijzondere kunstwerken maakt van chocolade en een aantal jaar terug volop op tv was! Hier moest ik dus echt langs! Los van deze winkel, zijn de smalle straten hier omheen ook super leuk om doorheen te slenteren.

Na een ochtend en middag in Brighton te hebben rondgeslenterd vonden we het welletjes geweest en zijn we op de terugweg naar ons hotel eerst nog bij Devil’s Dyke gestopt. Dit is een 100 m diepe V-vormige vallei. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over het achterliggende landschap en kan je Brighton in de verte zien liggen. Parkeer je auto bij de Vintage Inn. Vanaf hier kan je heerlijk een wandeling maken of een hapje eten met prachtig uitzicht.

roadtrip Engeland

Dag 9: Brighton – Nederland

Dit was helaas alweer de laatste dag van onze roadtrip van Engeland. Vanaf ons hotel was het nog ongeveer 1 uur en 45 minuten weer terug rijden naar Dover, waar de boot vertrekt naar Frankrijk. Wij hadden expres de boot van 17.00 uur geboekt, zodat we nog iets konden doen deze dag. De laatste dag gingen we de witte kliffen van Dover bekijken!

Je vakantie in Zuidwest Engeland is niet af als je de White cliffs of Dover niet gezien hebt! Daarom besloten we om vanaf ons hotel eerst naar de Seven Sisters te rijden en hier op de kliffen te wandelen. Let wel goed op met jonge kinderen, de kliffen zijn hier ook veel gedeeltes namelijk niet afgezet en er brokkelen regelmatig stukken af.

Het einde van de roadtrip door Engeland

Na hier heerlijk uitgewaaid te zijn vervolgde we onze roadtrip door Engeland richting de boot weer. Al snel kwamen we er achter dat, met een beetje geluk, we om 14.30 uur aan zouden komen in Dover. Iedere 2 uur vaart er een boot, wat betekent dat er een boot om 15.00 uur zou gaan. Zou ons zelfde trucje als op de heenweg weer lukken? We gokte er natuurlijk weer op! En ja hoor, om 14.30 uur kwamen we aan en mochten mee met de boot van 15.00 uur. Na slechts 10 minuten wachten mochten we de boot al oprijden. Heerlijk als het zo mee zit!

Ga vooral op het achterdek van de boot staan (als de boot dit heeft, niet elke boot heeft dit namelijk) zodra deze vertrekt en het weer het toe laat. Vanaf hier heb je namelijk nogmaals een prachtig uitzicht over de White cliffs of Dover! Helaas betekent dit ook wel echt het einde van de Zuid-Engeland roadtrip.

P.S. Vergeet niet dat zodra je de boot af gaat in Frankrijk, je weer aan de rechterkant moet rijden!

roadtrip Engeland

Lijkt het jou wat, een roadtrip door het zuidwesten van Engeland?