Hoogteziekte is een ongemak waar je op grote hoogtes last van kunt krijgen. Je lichaam heeft dan een tekort aan zuurstof. Door ijlere lucht krijg je per ademhaling minder zuurstof binnen. Om toch te kunnen functioneren gaat je lichaam aanpassingen doen, waardoor je klachten kunt krijgen. Het kan zelfs levensbedreigend zijn en tot een long- of hersenoedeem leiden. Ik geef je mijn tips bij hoogteziekte. 

Of en hoeveel last je ervan hebt, verschilt enorm per persoon. Helaas heb ik de pech dat ik er vrij gevoelig voor ben. Vooral misselijkheid komt al snel op als ik de grens van ongeveer 2300 meter gepasseerd ben. En als ik blijf stijgen, volgen daarna hoofdpijn, vermoeidheid, lichte duizelingen en veel, heel veel, wc bezoeken. Niet fijn! 🙁 Maar het goede nieuws is, je kunt maatregelen treffen!

Neem de tijd om te acclimatiseren

Als je maar een korte tijd in een hoog gebied bent, zul je misschien een ongeduldig gevoel hebben dat je er dan toch zo snel mogelijk heen wilt. Maar hoogteziekte is echt zó niet fijn, dat het het wachten echt waard is. Anders heb je toch niets aan je tijd als je die grotendeels op de wc doorbrengt.

Het gaat er daarbij vooral om dat je de hoogte van je slaapplek opbouwt. Een goede richtlijn is max. 400 meter per dag hoger slapen dan de vorige dag. Overdag kun je best hoger, als je maar weer lager slaapt.

Mijn eerste kennismaking met hoogteziekte; in de Andes in Peru.

Mijn eerste kennismaking met hoogteziekte; in de Andes in Peru.

Drink voldoende water

Uiteraard geldt altijd als tips bij hoogteziekte dat voldoende hydratatie en voldoende water drinken goed voor je is. In hogere gebieden heeft je lichaam nog meer vocht nodig. Dus hup, vol die camelbag en waterflessen.

En nee, geen alcohol. Dat droogt juist uit en maakt het erger.

Mijn hoogste punt ever: geisers in Bolivia op 5000 m hoogte. Pfieuw!

Mijn hoogste punt ever: geisers in Bolivia op 5000 m hoogte. Pfieuw!

Luister naar je lichaam

Hoogteziekte komt vaak pas na enkele uren tot twaalf uur later opzetten. Let daarom goed op je lichaam. Blijf niet doorzetten als je vermoedt er last van te krijgen. Hoogteziekte is ook niet direct weg als je weer daalt, dus voorkomen is echt beter dan genezen. Las desnoods een rustdag in om bij te komen. Fysieke inspanning maakt de klachten namelijk ook nog erger.

Salar de Uyuni in Bolivia op 3650 m hoogte.

Salar de Uyuni in Bolivia op 3650 m hoogte.

Andere middeltjes

Hoofdpijn is met paracetamol of zo vaak wel te verminderen. Droge witte rijst is ok om je maag wat te vullen zonder dat je daarna naar de wc moet rennen. En in Peru en Bolivia zijn er de cocabladeren. Vrijwel overal verkrijgbaar en daarop kauwen helpt. Je kauwt ze, propt ze in je wang en zuigt er dan verder langere tijd op. Thee de coca kan natuurlijk ook. Er zijn ook (preventieve) medicijnen verkrijgbaar, maar ga daarvoor naar een dokter. Dat moet je natuurlijk ook doen als je erge klachten hebt.

Heb jij nog andere tips bij hoogteziekte?