Eerder schreef ik al dat Indonesië mijn hart heeft gestolen. Vanaf Sumatra ben ik verder naar Java gereisd. Het plan was om naar Yogyakarta te gaan en daarna naar de Bromo vulkaan en via Surabaya het eiland weer te verlaten. Change of plans… Yogya beviel me zo goed, dat ik daar langer ben gebleven en direct vanaf daar naar Surabaya vloog om de al geboekte vlucht naar Lombok nog te kunnen halen. Wat is Yogyakarta toch een geweldige stad! Groot, maar niet mega druk vergeleken met ander Aziatische grote steden. Wel veel scooters overal en veel bedrijvigheid. Wat zijn nou die dingen die Yogya en omgeving geweldig maken?

Terug in de tijd

√ Een bezoek aan de Borobodur. Deze tempels met Boeddha’s zijn een heus wereldwonder. De schoolkids vinden vooral jou de attractie, dus als je zo min mogelijk foto’s en interviews wilt afgeven, kun je het weekend beter mijden.

borobodur

√ Ook een bezoek aan de Prambanan. Een Hindoeïstische tempel met super mooie kleine details. Neem voor beide tempels een sarong mee als rok en bedek je schouders.

parabanan

√ Een bezoek aan het Kraton, het sultan paleis. Het is gedeeltelijk open voor publiek. Een gids kan je er boeiende informatie over vertellen, met veel linken naar het verleden met Nederland.

kraton muziek

√ En dan een bezoek aan het waterpaleis, met de zwembaden van de sultan.

De omgeving verkennen

√ Achterop de scooter langs rijstvelden touren (of zelf eentje huren). Tanken doe je met glazen flessen benzine, die ze in kraampjes langs de weg verkopen 🙂

rijstveld

√ Op de fiets de omgeving verkennen. Net buiten Yogya vind je al een eerste Kampong. Op de kerkhoven van de kampongs zijn de verdrietige gevolgen van de laatste vulkaanuitbarsting zichtbaar met gedenktekens.
√ Wat dacht je van een zonsopkomst boven de Borobodur met de vulkaan aan je overkant.

Lees ook: de mooiste plekken op Java

Het echte Javaanse leven ontdekken

√ Een bezoek aan de grote lokale markt. Alles is er te verkrijgen, van kruiden (met bijzondere werking), groente en fruit, vis en vlees, tot sarongs en zelfs bruidskleding. De mensen vertellen je er ook graag over.
√ Zelf kroepoek vlechten. Dat is lastiger dan je denkt!

kroepoek

√ Een plattelandsbank bezoeken. Geen pinautomaat, wel koeien, kippen en geiten als onderpand.
√ Zien waar toch al die rijst vandaan komt. Nou daar gaat wat werk aan vooraf. Mega zwaar werk in die brandende zon!

rijst

√ Zien hoe Batik doeken en schilderijen gemaakt worden. Kijk wel dat je naar een ‘echte’ gaat (of zo traditioneel mogelijk).
√ Tempé maken. De vliegensvlugge handen van de lokale mensen laten het gemakkelijk lijken, maar voor mij leek het meer op origami voor gevorderden.

tempe maken

√ Zien hoe Luwak koffie gemaakt wordt. Namelijk van drollen van civet katten. En daarna proeven natuurlijk…. Smakelijk!
√ En zien hoe bakstenen gemaakt worden. Ook dat gebeurt op ouderwetse wijze.

bakstenen

Heerlijk ontspannen

√ Een massage. Er zijn genoeg toeristische salons te vinden, maar de traditionele zijn misschien een beetje pijnlijk, maar wel the real deal, zoals naast Toko Hanya (Jalan Parangtritis).
√ Chillen aan het zwembad bij Tulips Hotel, (Jalan Tirtodipuran), een koloniaal pand en gerund door Hollandse mensen. (In deze buurt vind je voldoende goed betaaldbare guesthouses en hostels.)

hotel

Lekker eten en drinken

√ Chillen in Café Via Via. (Jalan Prawirotaman) Lekker eten, gezellige sfeer, gratis wifi, leuke souvenirs te koop en allerlei excursies te regelen, waarbij studenten vaak je gids zijn.
√ Een drankje in de Easy Going Bar (in dezelfde straat) en gezellige ontmoetingen met veelal buitenlanders die in Yogyakarta zijn komen wonen.
√ Uit eten in de Kraton wijk. Dit is erg geliefd bij studenten en helemaal niet duur. Je hebt er restaurantjes met een soort buffet idee. Je schept op wat je wilt en rekent af op gewicht. Jammie!
√ Stappen. Een beetje rondvragen, maar er zijn leuke clubs, soms verscholen in een hotel. Drank is wel erg aan de prijs!
√ Eten bij Milas. Een vegetarisch restaurant verscholen in een prachtige relaxte tuin. Werkelijk alles is er verrukkelijk! En leuke souvenirs te koop.

milas

Onverwachts prachtige momenten

√ Zonsondergang met een ‘Hollywood’ uitzicht over Yogyakarta. Bij studentes die ik daar had leren kennen tijdens excursies reed ik achterop een scooter de berg op. De restaurants langs de kant worden drukker naar mate de zon zakt. En het uitzicht over de stad met alle lichtpuntjes is betoverend.

hollywood