Vandaag precies drie jaar geleden vertrok ik samen met een goede vriend voor drie weken naar China. We hadden om allerlei praktische redenen gekozen voor een georganiseerde reis. Dat heeft zijn voors en tegens, maar daarover een andere keer meer. De reis startte in Beijing. Hieronder heb ik een lijst samen gesteld met mijn persoonlijke must-see’s van Beijing.

De Chinese muur

Ok, het is niet IN Beijing, maar wel vanuit daar goed te bezoeken en deze kan natuurlijk niet op je route ontbreken. De reden dat ik naar China wilde is de Chinese muur. Het is immers een van de zeven wereldwonderen. En… hij is echt heel gaaf! De muur is al lang niet meer één geheel. Dus als je er heen gaat, zorg dat je naar een gebied gaat waar nog een lang stuk muur staat en waar je er ook op mag. Voor de minder actievelingen: er zijn stukken waar een kabelbaan je op en neer brengt. En, wat mij daar het meest verbaasde, er zijn ook plekken waar een KFC of Subway je toelacht bij de ‘ingang’ van de muur.

De Chinese muur

Fietsen door een hutong

Hutongs zijn oude volkswijkjes. De mensen wonen er dicht op elkaar. Je kunt een taxi ernaar toe nemen en er zelf fietsen huren of je erdoor heen laten nemen met een fietstaxi. Een eigen fiets vond ik gemakkelijker om je door de smalle straatjes heen te bewegen. Of lopen kan natuurlijk ook.

De wc’s zijn een bijzondere ervaring die je in China wel vaker mee zult maken. De woningen in hutongs hebben geen eigen wc’s. De publieke wc moet je je voorstellen als een aantal hurk-wc’s op een rij. Er zijn echter geen afscheidingen. Met andere woorden, als er meerdere mensen tegelijk gaan, (mannen en vrouwen gescheiden) zit je als een treinje gehurkt achter elkaar. Even wennen aan deze vorm van privacy. Ik ben overigens in de hutong genaamd Qiangan geweest. De hutongs worden helaas steeds drukker als toeristische trekpleister, maar ik had wel de indruk dat het allemaal nog ‘echt’ was.

Fietstaxi's staan klaar bij een hutong

Een grote supermarkt

Naar welke supermarkt je gaat, maakt niet zoveel uit. Er zijn er vast genoeg bij je hotel/hostel in de buurt. Maar wat keek ik daar mijn ogen uit! Ik vond het een hele ontdekking wat er zoal te koop werd aangeboden. Wel 20 soorten groene thee-drankjes in de meest fleurige flesjes. En misschien nog wel twee keer zoveel varianten instant noodles. Ook zijn eieren verkrijgbaar die een speciaal proces onder de grond hebben meegemaakt en vervolgens vacuüm verpakt zijn. En daardoor allerlei bruine en groene tinten hebben gekregen. Een beetje lef hebben misschien, maar volgens mijn reisgenoot waren die eieren best goed te eten…

Mmmmm, lekker ei

Openbaar park

Op iedere plek waar ik kom probeer ik een manier te vinden om het echte leven te zien. En een openbaar park in Beijing is daar wel een goeie voor vind ik. Het park waar ik was, was dichtbij de hutong. Er stonden allerlei sporttoestellen waar mensen fanatiek op aan het trainen waren. Muziek klonk uit zelf meegebrachte radio’s en mensen dansten er met elkaar op. Een vrolijk en levendig beeld.

Dansen en sporten in het park

Lokale markten

Uiteraard kunnen lokale markten niet in deze lijst ontbreken. En daar zijn er genoeg van in Beijing. Vanalles wordt te koop aangeboden, etenswaren (levend en dood), kruiden, meubels, huisraad, technische apparatuur, telefoons en hoesjes, enz. Ook daar vond ik het vermakelijk om de mensen hun ding te zien doen. Het shoppen, het onderhandelen; het dagelijks leven komt zo voorbij.

Een lokale markt

Highlights in Beijing

Een bezoek aan Beijing is niet compleet zonder een aantal drukbezochte highlights. Zo is er natuurlijk de bekende Verboden Stad, dat zeker de moeite waard is om uitgebreid te bezoeken. Vanuit daar kom je op het Plein van de Hemelse vrede. Ook de twee torens, de trommel- en beltoren, zijn een bezoek waard. En extra leuk als het trommelen begint, een spectakel om te zien hoe de mannen in bijna dansende bewegingen de trommels bewerken. En dan is er nog het Zomerpaleis. Zelf ben ik geen grote fan van een gids. Ik ben vaak te ongeduldig om naar het hele verhaal te luisteren en wil zelf ontdekken. Maar in het Zomerpaleis was ik echt geboeid door haar en hoorde ik interessante weetjes die je niet allemaal uit een boekje kunt halen. Dus ik vind het toch een aanrader.

Praktische informatie

Drie dagen Beijing vond ik voldoende tijd om de stad een beetje te leren kennen. Helaas heb ik lang niet de hele stad kunnen ontdekken. Wil je Beijing liever niet op eigen gelegenheid bezoeken? Via Get Your Guide kun je losse activiteiten online boeken. Liever een georganiseerde reis? Check dan het aanbod van Shoestring.

Wat zijn jouw favoriete plekken in Beijing?

Muziek in de trommeltoren