Alleen op reis gaan. Voor sommige mensen klinkt dat heel raar. Waarom zou je dat doen? Dat is toch best wel gevaarlijk? Of op zijn minst saai? Ik kan je vertellen, het is alles behalve saai. Het is spannend, ontzettend stoer en tof. Bovendien leer je er ook veel van. Twijfel je nog? Dan hoop ik met deze blog je het laatste steuntje in de rug te geven.

Doen waar je zin in hebt

Jouw tempo, jouw bestemming, alles op jouw manier. Je hoeft met niemand rekening te houden en je kunt precies doen waar jij zin in hebt, op ieder moment van de dag. Dat klinkt toch fantastisch? Is het ook!

Jezelf beter leren kennen

Buiten je comfortzone krijg je met nieuwe situaties te maken waar je door uitgedaagd wordt. En daar leer je zoveel van. Je wordt echt op jezelf terug geworpen. Misschien merk je dat je heel goed kunt onderhandelen tijdens het afdingen. Of ontdek je dat je goed bent in het plannen en organiseren van je eigen reis en route.  

Ook leuk: in je eentje reizen, doen of niet?

Loskomen van wat je dwars zit

Past je werk nog wel zo goed bij je? Ben je helemaal happy in je relatie of zou je het anders willen? Dit zijn belangrijke vragen die thuis tussen de alledaagse zaken vaak lastig te beantwoorden zijn. Alleen op reis zijn geeft je de tijd en ruimte – ook letterlijk – om afstand te nemen en tot je gevoel te komen. Zodat je vol goede moed en hernieuwde energie thuis kunt komen met antwoorden.

Onafhankelijk

Door alleen op reis te gaan leer je dat je zelf verantwoordelijk bent voor jouw keuzes. Op dat moment gaat het misschien over keuzes tussen naar het noorden of naar het zuiden gaan, maar je zult thuis merken dat dat gevoel van eigen verantwoordelijkheid  je bij gaat blijven. Het is een zaadje dat op reis is geplant en daarna verder tot bloei zal gaan komen. Zeker als je besluit vaker alleen op reis te gaan, het maakt je tot een vrije vogel.

Meer zelfvertrouwen

Wat ook thuis nog verder door zal werken is je zelfvertrouwen. Dacht je voor je alleen op reis ging dat je het misschien niet zou kunnen? Nou, je hebt het dus wel mooi gedaan! En ook al vond je het niet voor herhaling vatbaar, de ervaring heb je en daar mag je trots op zijn.

Lees ook: tips voor een beetje minder solo reizen

Je wordt (nog) beter in vreemde talen

Natuurlijk kun je op reis Nederlanders tegen komen, maar grote kans dat je veel van de tijd Engels spreekt. Of als je ook andere talen kent, zoals Duits en Spaans, kun je daar extra mee oefenen in de gesprekken met je medereizigers. Op reis zijn is vaak de beste leerschool voor je talen.

Andere mensen leren kennen

In je eentje krijg je veel meer en makkelijker aanspraak dan wanneer je met iemand samen reist. Je wordt hier socialer door, doordat je steeds nieuwe contacten aan gaat. Bovendien is het ook leuk om stukjes van de reis met anderen af te leggen. Daar kunnen hele bijzondere vriendschappen uit ontstaan. Lijkt het je wat om alleen op reis te gaan, maar toch niet helemaal, dan kun je ook voor solo reizen kiezen, bijvoorbeeld van Shoestring. Je reist dan als solist in een groep rond.

Ben je overtuigd? Mooi! Dan heb ik hier nog wat extra tips voor je.