Tijdens mijn rondreis door Vietnam heb ik verschillende steden bezocht, tochtjes gemaakt en uitstapjes gedaan. Tijd om de totale route met je te gaan delen van mijn rondreis door Vietnam.

Vietnam is een vrij smal land met één belangrijke snelweg van noord naar zuid. Of van zuid naar noord, het is maar net hoe je het bekijkt 😉 Dus veel verschillende routes kriskras door het land zijn misschien wel mogelijk, maar dan zonder snelweg, anders kom je vrijwel altijd weer terug op de North-South Expressway tussen Hanoi en Saigon.

Die North-South Expessway is op veel stukken nog in aanleg. Hij zou in 2020 klaar moeten zijn. Op bepaalde stukken is het nog niet eens een snelweg te noemen, maar een hobbelende tweebaansweg die dwars door dorpjes gaat. En de dorpjes moeten dan maar wijken. Dus op veel plekken zie je huizen en winkels, die voorheen zo’n typische Aziatische veranda ervoor hadden, ingekort, verbouwd of zelfs afgebroken worden. En dat allemaal voor die snelweg…

Rondreis door Vietnam, van zuid naar noord

Veel mensen maken een rondreis door Vietnam van noord naar zuid en ik deed het dus net andersom. Nu alle plekken die ik heb aangedaan al eens aan bod zijn geweest, zet ik mijn afgelegde route voor je op de kaart.

kaart met route

De rondreis door Vietnam startte in Saigon. Vervolgens deed een uitstapje naar de Mekong delta. Daarna nam ik de nachttrein van Saigon naar Nha Trang. Per bus en boot bereikte ik het vlakbij gelegen Whale Island. En de reis vervolgde per bus naar het noorden, met een break en overnachting in Qui Nhon, en voorts via een bezoek aan Son My naar de schitterende stad Hoi An. Vanaf daar toerde ik met de Easy Riders motorclub over de Hai Van Pass naar Hué. De nachttrein bracht me in Hanoi, waar ik direct de bus naar Halong Bay nam. Na een well spend 24 uur op de boot keerde ik terug naar het vasteland, naar het vliegveld in Hanoi voor de vlucht terug naar Nederland.

zandweg

En deze rondreis door Vietnam maak je in twee weken. Twee heerlijke weken! Meer tijd (en verlofdagen 😉 ) had ik helaas niet. Dat was soms best aanpoten en je ontkomt er dan niet aan om met de nachttrein lange stukken te overbruggen en keuzes te maken in wat je wel en niet gaat bezoeken. Voor een iets relaxtere reis zou je net wat langer uit kunnen trekken. Ook kun je dan andere schitterende plekken aan je route voor Vietnam toevoegen, zoals de regio Ninh Binh met de gelijknamige stad Ninh Binh en het dorp Tam Coc. Ik heb de meest bekende plekken bezocht en Vietnam heeft een speciaal plekje in mijn hart veroverd; ik weet zeker dat er nog veel meer te ontdekken is in dit fantastische land!

Wil je met me mee op rondreis door Vietnam ? Check dan deze reisfilm met een compilatie alle stukjes die ik onderweg gefilmd heb!

Lees er meer over

Over al deze plekken in Vietnam schreef ik aparte artikelen. Ik zet ze hier voor je op een rij:

De beste reistijd voor Vietnam is van december tot en met maart.